3 klassiska träningsfel: Därför får du inte synliga muskler
Tycker inte du heller att du ser några resultat av din träning? Kanske gör du något av de här klassiska felen.
Tycker inte du heller att du ser några resultat av din träning? Kanske gör du något av de här klassiska felen.
Synliga muskler är långtifrån den viktigaste anledningen till att träna. Din hälsa, ditt välbefinnande och din rörlighet är till exempel mycket bättre skäl. Ändå är platt mage, tonade armar, muskulösa ben och en markerad rygg högt upp på listan över motivationsfaktorer när vi tränar.
Därför kan det också vara en besvikelse för många att upptäcka att även om du lägger ner många timmar på gymmet och känner dig vältränad och stark så syns inte de synliga resultaten när du tittar dig i spegeln.
Vi har frågat en expert på styrketräning, varför musklerna inte blir tydligare när vi tränar och tränar.
Det snabbaste sättet att se starkare och mer definierad ut är förmodligen också det tråkigaste. Det handlar om att inte äta för mycket.
Du kan lyfta mängder av tunga vikter, men om du konsumerar fler kalorier än vad kroppen behöver – ja, då kommer musklerna förmodligen inte att synas så mycket eftersom de är gömda bakom ett lager av fett.
Människor med lite fett på kroppen ser automatiskt mer muskulösa ut, eftersom du kan se musklerna bättre under huden.— Lukas Moesgaard, Ph.d-studerande vid Institutet för Idrott och Näring vid Köpenhamns Universitet
Visst hjälper det om du även styrketränar så att musklerna växer, men om målet är att se definierad ut handlar det i första hand om att bränna fett.
Det är inget fel med en bra träningsrutin. Speciellt inte om det är det som får dig att träna. Men om du vill se musklerna framträda måste du se till att du gör framsteg i din träning.
“Progression är nyckelordet när vi pratar muskeltillväxt. Det gör inget att du har dina favoritövningar, som du alltid gör, men din träning ska bli tuffare och mer utmanande över tid. Antingen genom att du ökar vikten eller genom att göra fler repetitioner. Och gärna en kombination,” förklarar Lukas Moesgaard, Ph.d-studerande vid Institutet för Idrott och Näring vid Köpenhamns Universitet.
Träna med oss på video: Stark utan redskap med tränarnas favoritövningar
Kroppen har en naturlig förmåga att vilja spara på krafterna och undvika att anstränga sig. Men när vi pratar muskeltillväxt, krävs det att vi kommer ut ur vår comfort zone och pressar oss själva att prestera maximalt.
Att träna tills man blir utmattad är framförallt effektivt när man vill få musklerna att växa. Alltså att lägga på så mycket vikt på viktstången eller göra så många repetitioner att du helt enkelt inte orkar mer.— Lukas Moesgaard, Ph.d-studerande vid Institutet för Idrott och Näring vid Köpenhamns Universitet.
Vi underskattar ofta hur starka vi egentligen är!