Få maximal nytta av din avokado

Avokado är alltid en hit när du gör tortillas eller chili con carne. Men den gröna, feta frukten kan så mycket mer än så. Vi lär dig hur du får ut mesta möjliga av din avokado.

Så här kan du använda avokado

Avokadon är alltid ett gott och säkert kort i guacamole till tacos eller chili con carne. Den är också god skivad eller tärnad i sallader, där den feta frukten passar bra till syrliga grönsaker, som tomater.

Ät den också gärna naturell som ett mellanmål du kan äta var som helst, eftersom avokadon ju har sitt skal som inbyggd tallrik.

Den passar också bra som ersättning för smör eller margarin på brödet och istället för majonnäs eller dressing i hamburgare och mackor.

4 läckra recept med avokado >

Kolla om din avokado är mogen

En stenhård avokado smakar förfärligt och kan vara nästan omöjlig att få ut ur sitt skal. Avokadon ska ha ett matt skal och den ska vara mjuk i toppen. Då är den mogen att äta.

Du kan få avokadon att mogna snabbare genom att lägga den i en papperspåse ihop med en frukt som avger mycket eten – till exempel ett äpple eller en banan.

Undvik mörka fläckar på din avokado

Avokadon är känslig för tryck- och kyl­skador. Förvara den helst vid 10–13 grader, till exempel i ett skafferi, i vin­källaren eller i garaget.

Om du lägger den i kylen kan köttet få mörka fläckar och om den ligger på köksbordet blir den snabbt övermogen.

Om du bara ska använda en halv avokado så låt kärnan sitta kvar och fukta den delen du inte ska använda med lite citronsaft. C-vitaminet i citronsaften kommer att fördröja brun­färg­ningen av avokadoköttet.