Få maximal nytta av din avokado

Avokado är alltid en hit när du gör tortillas eller chili con carne. Men den gröna, feta frukten kan så mycket mer än så. Vi lär dig hur du får ut mesta möjliga av din avokado.

Så här kan du använda avokado

Avokadon är alltid ett gott och säkert kort i guacamole till tacos eller chili con carne. Den är också god skivad eller tärnad i sallader, där den feta frukten passar bra till syrliga grönsaker, som tomater.

Ät den också gärna naturell som ett mellanmål du kan äta var som helst, eftersom avokadon ju har sitt skal som inbyggd tallrik.

Den passar också bra som ersättning för smör eller margarin på brödet och istället för majonnäs eller dressing i hamburgare och mackor.

4 läckra recept med avokado >

Kolla om din avokado är mogen

En stenhård avokado smakar förfärligt och kan vara nästan omöjlig att få ut ur sitt skal. Avokadon ska ha ett matt skal och den ska vara mjuk i toppen. Då är den mogen att äta.

Du kan få avokadon att mogna snabbare genom att lägga den i en papperspåse ihop med en frukt som avger mycket eten – till exempel ett äpple eller en banan.

Undvik mörka fläckar på din avokado

Avokadon är känslig för tryck- och kyl­skador. Förvara den helst vid 10–13 grader, till exempel i ett skafferi, i vin­källaren eller i garaget.

Om du lägger den i kylen kan köttet få mörka fläckar och om den ligger på köksbordet blir den snabbt övermogen.

Om du bara ska använda en halv avokado så låt kärnan sitta kvar och fukta den delen du inte ska använda med lite citronsaft. C-vitaminet i citronsaften kommer att fördröja brun­färg­ningen av avokadoköttet.

De mest lästa artiklarna just nu
Dieter

Gå ner i vikt med I FORM Kostplan 1500 kcal

Bröd

Världens nyttigaste och enklaste bananbröd

Kostråd

Vad är ingefära bra för?

Nyttig mat

RÄKNA UT: Hur många kalorier behöver jag?

Superfood

Kan du inte heller få ut kärnorna? Vi hjälper dig här!

Hälsa

Varför kan jag inte skilja på höger och vänster?

Psykologi

Lär dig att släppa dina orostankar

Styrkeövningar

Få starka ben med I FORMs julkalender

Nyttig mat

Så räknar du om gram till dl

Träning

RÄKNA UT: Hur många kalorier förbränning min träning?

Mer om Nyttig mat
Nyttig mat

Genvägen till att lyckas med fermentering

Nyttig mat

14 enkla kocktips: Så här blir du en ninja i köket

Nyttig mat

Rynkar du på näsan åt rester?

Nyttig mat

Gör en veckomeny – och slipp stressen i mataffären.

Nyttig mat

Här är de ingredienser vi helst undviker

Nyttig mat

5 enkla sätt att använda trädgårdens squash

Nyttig mat

Kan man äta halloweenpumpa?

Nyttig mat

Kan man tvätta bort bekämpningsmedel från frukt och grönsaker?

Annons

Hur får vi i oss mer omega-3?

Nyttig mat

Därför kan presskaffe vara ohälsosamt

Nyttig mat

9 tips till att äta lite nyttigare på semestern

Newsletter background
I FORM rekommenderar
Superfood

Kolla in våra bästa recept med rödkål

Förebyggande

Därför är bastu så hälsosamt

Psykologi

Testa dig själv: Är du optimist eller pessimist?

Om I FORM

Lätt att leva sunt: I FORMs träningsuniversum och veckomenyer hjälper dig

Förebyggande

Borde du vara orolig för att du svettas på natten?

Platt mage

Magcamp för nybörjare: Följ det här effektiva programmet och se resultat

Träning

Få mer energi med den här morgonträningen som sträcker ut och stärker

Psykologi

Depressionstest – är du mer än bara nedstämd?

Styrketräning

Nybörjare? Så kommer du snabbt igång med styrketräningen

Träning

Här är de 5 mest populära träningsprogrammen