Sallad med kikärtor och rökt lax

Vet du inte vad du ska äta till kvällsmat? Då ska du testa denna snabba solskenssallad med spröda kikärtor, rökt lax, avocado och jordnötsdressing!

7 december 2015 av I FORM

Sallad med kikärtor

2 personer

1 fänkålsstånd
2 färska fikon
150 g kokta kikärter (kan uteslutas och ersättas av mer lax)
1 tsk olivolja
1 knivsudd salt
½ avokado
1 näve groddar
10 g choklad
2 morötter
1 näve blomkål
100 g rökt lax

Dressing

2 msk jordnötssmör utan socker
4 jalapeños
1 msk sojasås
Saft av ½ apelsin
1 tsk agavesirap
2 msk vatten


Gör så här

  • Mixa ihop dressingen. Stek de kokta kikärterna i olja och salt i 5 minuter.
  • Skär grönsakerna och frukten i önskad storlek och lägg upp med kikärterna och laxen i 2 skålar.
  • Häll dressingen över och toppa med grovhackad choklad.
  • Pressa ev även den andra apelsinhalvan över salladen.

Sallad med edamamebönor och kyckling

Sallad med edamamebönor

2 personer

100 g edamamebönor
1 gul squash
½ aubergine
1 tsk olivolja
1 msk timjan
200 g körsbärstomater
½ röd paprika
200 g rödkål
100 g blomkål
1 äpple
1 näve röd skogssyra

Kyckling

200 g kyckling
1 msk sojasås
¼ röd chili
1 vitlöksklyfta
1 knivsudd stevia

Dressing

40 g cashewnötter
20 g soltorkade tomater
Saft och skal från ¼ ekocitron
1 knivsudd stevia
1 knivsudd salt
3 msk sojamjölk


Gör så här

  • Blötlägg cashewnötter och soltorkade tomater i minst 20 minuter.
  • Häll av vattnet och lägg därefter alla ingredienserna till dressingen i en mixer. Mixa till en jämn konsistens. Häll ev i mer mjölk.
  • Skär auberginen i tunna skivor, krydda med timjan, ringla olivolja över och lägg i en varm panna och stek i 3 minuter på varje sida.
  • Strimla squashen med en grönsaksskalare och skär de övriga grönsakerna i önskad storlek.
  • Skär kycklingen i skivor, marinera dem i sojasås, chili, vitlök och stevia och snabbstek dem i pannan i lite olivolja i 10 minuter, vänd dem under tiden.
  • Lägg upp allt i 2 skålar.

Sallad med kikärtor och rökt lax

Sallad med kikärtor

2 personer

1 fänkålsstånd
2 färska fikon
150 g kokta kikärter (kan uteslutas och ersättas av mer lax)
1 tsk olivolja
1 knivsudd salt
½ avokado
1 näve groddar
10 g choklad
2 morötter
1 näve blomkål
100 g rökt lax

Dressing

2 msk jordnötssmör utan socker
4 jalapeños
1 msk sojasås
Saft av ½ apelsin
1 tsk agavesirap
2 msk vatten


Gör så här

  • Mixa ihop dressingen. Stek de kokta kikärterna i olja och salt i 5 minuter.
  • Skär grönsakerna och frukten i önskad storlek och lägg upp med kikärterna och laxen i 2 skålar.
  • Häll dressingen över och toppa med grovhackad choklad.
  • Pressa ev även den andra apelsinhalvan över salladen.

Röd quionasallad med ögg

Njut av matiga och supernyttiga sallader i alla regnbågens färger.

Röd quinoasallad

2 personer

1 dl röd quinoa
2 rödbetor
1 näve grönkål – vi har använt den lila
1 näve broccoli
½ gul paprika
1 näve rödbetsskott (kan uteslutas)
1 sharonfrukt
2 ägg
1 tsk olja till pannan

Rödbetshummus

Den kokta rödbetan från“quinoagrytan"
2 msk skyr
1 tsk mascarpone
Saft och skal från ¼ ekocitron
1/5 tsk salt

Dressing

1 msk äppelcidervinäger
1 tsk senap
1 knivsudd stevia
1 msk vatten
1/5 tsk salt


Gör så här

  • Lägg quinoan i en gryta ihop med den ena rödbetan som du har skurit i 4 stora bitar. Häll i vatten precis så det täcker.
  • Koka i 25 minuter eller tills vattnet har avdunstat. Ta upp rödbetan och lägg den åt sidan och låt både quinoan och rödbetan svalna. Lägg upp allt i 2 skålar.
  • Blanda dressingen och skaka ihop den ordentligt.
  • Skär grönsakerna i önskad storlek (skär ev den råa rödbetan i strimlor med en grönsaksskalare).
  • Mixa den kokta rödbetan med de övriga ingredienserna till hummusen.
  • Stek slutligen 2 spegelägg.
  • Lägg ett spegelägg på toppen av varje salladsskål ihop med hummus.

Sallad med linser och grönkålschips

Färgsprakande sallad med linser

2 personer


½ liten hokkaidopumpa, 300 g
1 dl gröna linser
½ rödlök
1 polkagrisbeta
2 nävar rucola
½ röd grapefrukt
Kärnor från ½ granatäpple

Grönkålschips

3 stora stjälkar grönkål
2 tsk olivolja
1/5 tsk salt

Tahinidressing

2 msk tahini
Saft från 1 lime
1 tsk agavesirap
1 msk sojasås
1 msk vatten
Ev lite chili


Gör så här

  • Ta bort stjälkdelen från grönkålen och vänd bladen i lite olja och salt.
  • Baka dem i ugnen i 150 grader i ca 20 minuter.
  • Rör ihop ingredienserna till dressingen.
  • Koka linserna enligt anvisningarna på paketet och låt dem sedan svalna.
  • Skär under tiden de övriga grönsakerna som du önskar. Ta bort det vita från grapefrukten.

  • Arrangera allt i 2 skålar och lägg på de spröda grönkålschipsen precis innan servering.
  • Häll tahinidressingen över.

Nå ditt mål 2020

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar