Vecka 3: Hejdå sötsug – hej stabilt blodsocker

Är du ofta sötsugen? Då är du välkommen till den tredje veckan av ”Ät sunt – för alltid", där vi minskar på sötsakerna och höjer pulsen.

Kvinna äter en bit mörk choklad

SJÄLVKLART – måste det finnas utrymme för att njuta av lite god choklad då och då. Men den här veckan vill vi att du skippar sötsakerna till vardags.

© Jakob Helbig

Vi har bokstavligen fått vår kärlek till söta smaker från vår modersmjölk. Vi förknippar den med trygghet, mys och lugn.

På kort sikt lindrar socker allt från hjärtesorg till stress. Problemet är att socker gör oss tröttare, mindre energiska och svajiga i humöret på lång sikt, åtminstone om vi äter för mycket, vilket många av oss gör.

Det är därför en av 6 principer i "Ät sunt – för alltid" är att socker är till för speciella tillfällen.

Vi får i oss socker från många produkter. Både från klassiska sötsaker som godis och choklad, men socker gömmer sig också i allt från frukostflingor till bröd, färdiglagade produkter och charkuterier.

Men det går att dra ner på sockret. Det är vad vi fokuserar på i vecka 3 i vårt program "Ät sunt – för alltid".

Kvinna som dricker en kopp te

SÖTSAKER handlar om vanor. Försök att göra det till en ny, god vana att njuta av en god kopp te under de stunder då du normalt skulle ha handen i en godisskål.

© Jakob Helbig

DÄRFÖR är det bra att dra ner på sockret

Socker är inte giftigt, och i små mängder skadar det dig inte alls.

Men eftersom socker inte tillför mineraler, fibrer eller vitaminer är det inget som din kropp behöver.

Tvärtom ersätter socker ofta hälsosamma ingredienser, vilket är ett av de största problemen.

Ett annat är att om du äter för mycket av dessa sötsaker kan de lätt hindra din drömvikt och skicka dina blodsockernivåer på en berg- och dalbana som dränerar dig på energi.

Ökar din risk för sjukdomar

Ny forskning visar att för mycket socker ökar risken för sjukdomar som diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar och bröstcancer, utöver bland annat artrit, depression och allergier.

Om våra kroppar kunde tala skulle de säkert be oss att försöka låta bli att äta socker varje dag. På så sätt kanske det finns utrymme för ett fredagsmys eller en fika på söndagen.

Om du är motiverad – och det är du förstås – så ät inte godis, tårta, glass etc på vardagar från och med nu. Kanske kör du till och med en cold turkey och slutar äta socker helt och hållet under den kommande veckan.

Försök samtidigt att inte tillfredsställa ditt sötsug med sockerfritt godis och lightläsk.

Sötningsmedel – gift eller gåva?

Det finns få saker som är så omdiskuterade som sötningsmedel.

De får ibland skulden för allt från fetma till cancer, men det finns inga vetenskapliga bevis för att läsk är den direkta orsaken till cancer. Inte ens lightläsk. Men ... söta drycker är inte heller bara kul och roligt.

Även om du kan dricka och äta en hel del sötningsmedel innan du överskrider det acceptabla dagliga intaget, kommer du först att vänja dig vid att allt smakar överdrivet sött.

För det andra kommer en produkt som Cola Light eller Zero fortfarande att skada dina tänder eftersom den innehåller fosforsyra.

Och för det tredje kan många av de sötningsmedel som används i produkter som sockerfri lakrits och sugtabletter orsaka smärta och gaser.

 


SÅ HÄR blir du mindre sötsugen

Ibland krävs det en otrolig beslutsamhet för att undertrycka lusten att äta söta saker när den uppstår.

Dessutom känner vi ofta en social press att ta för oss av kakan när den skickas runt, precis som vi själva kan ha en ingrodd vana att skämma bort gäster, unga som gamla, med sötsaker.

Så här kan du ändra på allt detta.

Målet är inte att du aldrig ska äta sötsaker, utan att du ska bli medveten om ditt intag och arbeta på att göra det till en mindre del av vardagen. Och du kommer att lyckas – efter de första dagarna kommer det att bli mycket lättare.

Kvinna häller mjölk på havregrynsgröt med massor av bär

BRUKAR DU SOCKRA DIN GRÖT? Testa att äta gröten med massor av bär istället.

© Jakob Helbig

8 tips som hjälper dig att minska på sockret

Spara socker till speciella tillfällen

Socker ska inte vara vardagsmat Bestäm dig för att från och med nu bara njuta av sötsaker som tårta, glass, choklad och godis vid speciella tillfällen.

Till exempel när du är inbjuden till en födelsedagsfest eller ett stort firande.

Belöna dig själv på andra sätt

Köp en massage, ta ett fotbad eller titta på en bra film i stället för att äta sötsaker.

Ha med ett nyttigt mellanmål i väskan

Vi vet att vi uppmuntrar dig att undvika småätande i det här programmet, men ha ändå med några grönsaker eller nötter i väskan.

På så sätt undviker du att falla offer för söta frestelser om du plötsligt inte kan leva utan ett mellanmål.

Handla en gång i veckan

Och handla bara när du är mätt. På så sätt hamnar inte en massa onödiga godsaker så lätt i din korg.

Droppa socker som topping

Tillsätt färsk frukt, bär, vaniljpulver eller kanel till din gröt, skyr eller havregryn istället för socker.

Gå en kvällspromenad

Du kommer inte bara att gå några extra steg och kanske skaffa dig en ny god vana, utan promenaden kommer också att avleda din uppmärksamhet så att du glömmer ditt sug efter något sött efter middagen.

Drick vatten

Drick kolsyrat vatten med mynta eller citron, eller brygg en kopp te istället för att dricka läsk.

Lär känna sockrets många alias

När du läser ingrediensförteckningar, kom ihåg att socker har många namn. Socker kan dölja sig under dessa namn, t.ex:

  • sukros
  • sackaros
  • dextros
  • laktos
  • maltodextrin
  • fruktos
  • glukos
  • dextros
  • majssirap
  • melass
  • fruktsocker
  • galaktos
  • maltos

7 alternativ för mindre sött

Det ska finnas utrymme för njutning, men istället för lakritsstänger och pajer kan du unna dig nötter, mörk choklad och färska bär.

På så sätt tillfredsställer du ditt sötsug och fyller på med antioxidanter, vitaminer, mineraler, proteiner, nyttiga fettsyror och kostfibrer.

De nyttigare sötsakerna håller också blodsockernivån mer stabil, så att du känner dig mindre trött och mer energisk!

Några bitar mörk choklad med mandlar

MANDLAR OCH MÖRK CHOKLAD är - i små mängder - ett utmärkt alternativ till den vanliga godisskålen.

© iStock
FRÅN: Sött TILL: Mindre sött
Cornflakes
Cirka 7 g tillsatt socker per 100 g
= 1 sockerbit per portion (3 dl)
Havregryn
0 gram socker per 100 g
Tuggummi, lakrits och godis
Cirka 50 g tillsatt socker per 100 g
= 30 sockerbitar per påse (120 g)
Frysta vindruvor och nötter
0 gram tillsatt socker
Sylt/chokladpålägg
Cirka 46 g tillsatt socker per 100 g
= 5 sockerbitar per sked
Ost eller fettsnåla pålägg
0 gram tillsatt socker
Läsk/juice
Cirka 9 g tillsatt socker per 100 g
= 22 sockerbitar per ½ liter
Kolsyrat vatten med citronskivor eller örter
0 gram tillsatt socker
Sorbet/glass
Cirka 16 g tillsatt socker per 100 g
= 3 sockerbitar per skopa (35 g)
Frysta mixade bananer (nicecream)
0 gram tillsatt socker
Fruktyoghurt/vaniljyoghurt
Cirka 8 g tillsatt socker per 100 g
= 8 sockerbitar per portion (2 dl)
Naturell yoghurt med färsk frukt
0 gram tillsatt socker
Kex
Cirka 18 g tillsatt socker per 100 g
= 1½ sockerbitar per kex (15 g)
Grovt knäckebröd
0 gram tillsatt socker

Rör dig till ett hälsosamt blodsocker


Träning har en positiv effekt på blodsockernivån. Så nu vill vi att du också ska göra pulsövningar. Läs mer här.

Kvinna som gör sit-ups

UPP MED PULSEN! Det är guld värt när det gäller att hålla blodsockernivån stabil.

© Jakob Helbig

Du kanske tror att du måste äta för att hålla blodsockernivån stabil. Detta är en myt.

Om du vill ha ett stabilt blodsocker måste du istället arbeta med dina muskler.

Att äta för att hålla blodsockernivån stabil är som att kissa på sig för att hålla sig varm. Den goda känslan är kortvarig och sedan blir det värre.

Ett liv med regelbunden motion, å andra sidan, förbättrar kroppens förmåga att avlägsna överskottssocker från blodet – både på kort och lång sikt.

Stabilt blodsocker är viktigt för alla

Att hålla blodsockernivåerna stabila är inte bara viktigt om du har diabetes.

Det är viktigt för oss alla för att få energi på kort sikt och för att det blir allt svårare att avlägsna överflödigt socker från blodet när vi blir äldre. Detta startar en negativ cykel eftersom konstant högt blodsocker också driver på kroppens åldrandeprocesser.

Om du har följt de första veckorna av programmet "Ät sunt – för alltid" har du förhoppningsvis redan börjat promenera en halvtimme om dagen och styrketräna ett par gånger i veckan. Det är fantastiskt!

Om du är redo att optimera ännu mer, kolla in våra 3 enkla tips här nedanför

Ge ditt blodsocker en hjälpande hand

  • NÄR DU GÅR: Försök att schemalägga dina dagliga promenader före eller direkt efter dina måltider. Detta motverkar den tunga, trötta känslan av mycket mat i magen och balanserar dina blodsockernivåer.

  • NÄR DU STYRKETRÄNAR: Använd så många muskler som möjligt när du styrketränar. Muskelaktivitet ökar din insulinkänslighet. Det är särskilt bra att använda de stora musklerna i benen.

  • LÄGG TILL PULSÖVNINGAR i din dagliga rutin, t ex 3 små pulsövningar per dag, eventuellt efter varje måltid.

Se våra förslag på övningar:

Redo för nästa vecka?

Om du lyckas balansera ditt blodsocker med pulsövningar och noll socker i vardagen har du gjort din kropp en stor tjänst.

Nästa vecka handlar det om protein, som har en enorm inverkan på din mättnadskänsla. Dessutom ska du unna din kropp några härliga yogasträckningar. Du kan se fram emot dem.

Om du är redo att gå vidare, gå till vecka 4.