Vecka 3: Hejdå sötsug – hej stabilt blodsocker
Är du ofta sötsugen? Då är du välkommen till den tredje veckan av ”Ät sunt – för alltid", där vi minskar på sötsakerna och höjer pulsen.
Är du ofta sötsugen? Då är du välkommen till den tredje veckan av ”Ät sunt – för alltid", där vi minskar på sötsakerna och höjer pulsen.
Vi har bokstavligen fått vår kärlek till söta smaker från vår modersmjölk. Vi förknippar den med trygghet, mys och lugn.
På kort sikt lindrar socker allt från hjärtesorg till stress. Problemet är att socker gör oss tröttare, mindre energiska och svajiga i humöret på lång sikt, åtminstone om vi äter för mycket, vilket många av oss gör.
Det är därför en av 6 principer i "Ät sunt – för alltid" är att socker är till för speciella tillfällen.
Vi får i oss socker från många produkter. Både från klassiska sötsaker som godis och choklad, men socker gömmer sig också i allt från frukostflingor till bröd, färdiglagade produkter och charkuterier.
Men det går att dra ner på sockret. Det är vad vi fokuserar på i vecka 3 i vårt program "Ät sunt – för alltid".
Socker är inte giftigt, och i små mängder skadar det dig inte alls.
Men eftersom socker inte tillför mineraler, fibrer eller vitaminer är det inget som din kropp behöver.
Tvärtom ersätter socker ofta hälsosamma ingredienser, vilket är ett av de största problemen.
Ett annat är att om du äter för mycket av dessa sötsaker kan de lätt hindra din drömvikt och skicka dina blodsockernivåer på en berg- och dalbana som dränerar dig på energi.
Ny forskning visar att för mycket socker ökar risken för sjukdomar som diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar och bröstcancer, utöver bland annat artrit, depression och allergier.
Om våra kroppar kunde tala skulle de säkert be oss att försöka låta bli att äta socker varje dag. På så sätt kanske det finns utrymme för ett fredagsmys eller en fika på söndagen.
Om du är motiverad – och det är du förstås – så ät inte godis, tårta, glass etc på vardagar från och med nu. Kanske kör du till och med en cold turkey och slutar äta socker helt och hållet under den kommande veckan.
Försök samtidigt att inte tillfredsställa ditt sötsug med sockerfritt godis och lightläsk.
Det finns få saker som är så omdiskuterade som sötningsmedel.
De får ibland skulden för allt från fetma till cancer, men det finns inga vetenskapliga bevis för att läsk är den direkta orsaken till cancer. Inte ens lightläsk. Men ... söta drycker är inte heller bara kul och roligt.
Även om du kan dricka och äta en hel del sötningsmedel innan du överskrider det acceptabla dagliga intaget, kommer du först att vänja dig vid att allt smakar överdrivet sött.
För det andra kommer en produkt som Cola Light eller Zero fortfarande att skada dina tänder eftersom den innehåller fosforsyra.
Och för det tredje kan många av de sötningsmedel som används i produkter som sockerfri lakrits och sugtabletter orsaka smärta och gaser.
Ibland krävs det en otrolig beslutsamhet för att undertrycka lusten att äta söta saker när den uppstår.
Dessutom känner vi ofta en social press att ta för oss av kakan när den skickas runt, precis som vi själva kan ha en ingrodd vana att skämma bort gäster, unga som gamla, med sötsaker.
Så här kan du ändra på allt detta.
Målet är inte att du aldrig ska äta sötsaker, utan att du ska bli medveten om ditt intag och arbeta på att göra det till en mindre del av vardagen. Och du kommer att lyckas – efter de första dagarna kommer det att bli mycket lättare.
Det ska finnas utrymme för njutning, men istället för lakritsstänger och pajer kan du unna dig nötter, mörk choklad och färska bär.
På så sätt tillfredsställer du ditt sötsug och fyller på med antioxidanter, vitaminer, mineraler, proteiner, nyttiga fettsyror och kostfibrer.
De nyttigare sötsakerna håller också blodsockernivån mer stabil, så att du känner dig mindre trött och mer energisk!
FRÅN: Sött | TILL: Mindre sött |
---|---|
Cornflakes Cirka 7 g tillsatt socker per 100 g = 1 sockerbit per portion (3 dl) | Havregryn 0 gram socker per 100 g |
Tuggummi, lakrits och godis Cirka 50 g tillsatt socker per 100 g = 30 sockerbitar per påse (120 g) | Frysta vindruvor och nötter 0 gram tillsatt socker |
Sylt/chokladpålägg Cirka 46 g tillsatt socker per 100 g = 5 sockerbitar per sked | Ost eller fettsnåla pålägg 0 gram tillsatt socker |
Läsk/juice Cirka 9 g tillsatt socker per 100 g = 22 sockerbitar per ½ liter | Kolsyrat vatten med citronskivor eller örter 0 gram tillsatt socker |
Sorbet/glass Cirka 16 g tillsatt socker per 100 g = 3 sockerbitar per skopa (35 g) | Frysta mixade bananer (nicecream) 0 gram tillsatt socker |
Fruktyoghurt/vaniljyoghurt Cirka 8 g tillsatt socker per 100 g = 8 sockerbitar per portion (2 dl) | Naturell yoghurt med färsk frukt 0 gram tillsatt socker |
Kex Cirka 18 g tillsatt socker per 100 g = 1½ sockerbitar per kex (15 g) | Grovt knäckebröd 0 gram tillsatt socker |
Du kanske tror att du måste äta för att hålla blodsockernivån stabil. Detta är en myt.
Om du vill ha ett stabilt blodsocker måste du istället arbeta med dina muskler.
Att äta för att hålla blodsockernivån stabil är som att kissa på sig för att hålla sig varm. Den goda känslan är kortvarig och sedan blir det värre.
Ett liv med regelbunden motion, å andra sidan, förbättrar kroppens förmåga att avlägsna överskottssocker från blodet – både på kort och lång sikt.
Att hålla blodsockernivåerna stabila är inte bara viktigt om du har diabetes.
Det är viktigt för oss alla för att få energi på kort sikt och för att det blir allt svårare att avlägsna överflödigt socker från blodet när vi blir äldre. Detta startar en negativ cykel eftersom konstant högt blodsocker också driver på kroppens åldrandeprocesser.
Om du har följt de första veckorna av programmet "Ät sunt – för alltid" har du förhoppningsvis redan börjat promenera en halvtimme om dagen och styrketräna ett par gånger i veckan. Det är fantastiskt!
Om du är redo att optimera ännu mer, kolla in våra 3 enkla tips här nedanför
NÄR DU GÅR: Försök att schemalägga dina dagliga promenader före eller direkt efter dina måltider. Detta motverkar den tunga, trötta känslan av mycket mat i magen och balanserar dina blodsockernivåer.
NÄR DU STYRKETRÄNAR: Använd så många muskler som möjligt när du styrketränar. Muskelaktivitet ökar din insulinkänslighet. Det är särskilt bra att använda de stora musklerna i benen.
LÄGG TILL PULSÖVNINGAR i din dagliga rutin, t ex 3 små pulsövningar per dag, eventuellt efter varje måltid.
Se våra förslag på övningar: