1. Du får ett sundare sinne
Vackra omgivningar, känslan av frihet och komplett lugn och ro är några av de saker som gör oss glada när vi spenderar tid utomhus. Otaliga studier kopplar ihop natur med mental hälsa och välbefinnande. Bara att titta på fåglar i naturen kan enligt forskning sänka risken för ångest och depression.
En undersökning från 2019 visar också att två timmat i veckan i naturen är tillräckligt för att ge ett större mentalt välbefinnande. En annan undersökning har visat, att barn och unga som växer upp utan tillgång till grönområden har större risk att utveckla psykisk ohälsa i vuxenlivet.
2. Du lever längre
Man vet inte varför, men flera studier pekar på att människor som bor nära naturen och grönområden som parker, skog och sjöar lever längre och utvecklar färre dödliga sjukdomar. En stor studie från bland annat WHO visar till exempel att risken för att dö en tidig död – det vill säga före genomsnittsåldern – är lägre om du har tillgång till gröna omgivningar från ditt hem.
3. Du rör dig mer
Du slår flera flugor i en smäll när du ger dig ut i naturen. Inte nog med att du rensar huvudet och stärker ditt mentala välbefinnande, du rör också mer på dig. Oavsett om du går en tur vid vattnet, springer i en park eller cyklar en tur i skogen så får du livsviktig motion.
Använd till exempel en aktivitetsklocka för att hålla koll på dina steg, och bli positivt överraskad när du kommer hem från en lång promenad med både ro i sinnet och motion på kontot.
Läs också: Vandringssemester – en guide för nybörjare
4. Du sänker din stressnivå
Känner du dig stressad på jobbet eller hemma? Och kan du märka tilltagande stressymptom? Då bör du kanske komma ut under öppen himmel och suga i dig av den frihet och den ro som finns i naturen. Massor av forskning visar nämligen att tid i naturen motverkar stress.
Och vi snackar inte nödvändigtvis flera timmar i naturen. En amerikansk undersökning visar till exempel att bara 10 minuter ute i gröna omgivningar är tillräckligt för att dämpa känslan av psykisk och fysisk stress.
Andra forskare har kommit fram till att en 20 minuters promenad i naturen kan sänka nivån av stresshormonet kortisol med 10 procent.
5. Du minns bättre
När du är hemma finns det alltid 10.000 saker som behöver fixas. Ute i naturen får du i regel lugn och ro, och det är bara fågelkvitter och det porlande ljudet från vatten som distraherar. Den friden kan skärpa din uppmärksamhet och förmåga att minnas.
En amerikansk studie har till exempel visat att du förbättrar ditt minne med 20 procent efter bara en timme i naturen. Enligt forskarna laddas hjärnan upp på ett helt annat sätt när du befinner dig i fridfulla, naturliga omgivningar utan saker som distraherar eller gör dig mentalt utbränd.
6. Du tankar upp med D-vitamin
En halvtimmes solljus i ansiktet och på bröstet är tillräckligt för att täcka ditt behov av D-vitamin under sommarhalvåret, medan det om vintern är en bra idé att få D-vitamin via kosten eller tillskott.
D-vitamin-brist är ett ganska vanligt fenomen här i Norden där solen har en tendens att gå i vinteride. Det kan leda till svaga och ömma muskler och leder och i värsta fall benskörhet. D-vitamin-brist och brist på naturligt ljus generellt kan dessutom leda till depression.
7. Du tänker mer kreativt
Behöver du vända upp och ner på saker och se problem i ditt liv från en ny vinkel? Då bör du överväga att ta en tur i det gröna, långt från vardagens stress.
En studie med backpackers visade att de blev 50 procent bättre på att tänka kreativt och lösa problem i ett test efter att de hade varit ute och vandrat i fyra dagar i naturen. Enligt forskarna bakom studien är naturen en plats där hjärnan kan återhämta sig från vardagens utmaningar. De ger plats att tänka kreativt och innovativt.
Vackra vandringsleder i Sverige och utomlands