19 sunda knep vid matbordet

Kolla våra – och forskarnas – bästa trick för att äta antingen lite mindre eller gör nyttigare val vid middagsbordet.

Grafik av ett matbord med nyttig mat, tallrikar, glas och bestick.

SMÅ NYTTIGA VANOR VID MATBORDET – kan faktiskt få dig att äta mindre och nyttigare.

© iStock

Kalla det nudging, kalla det fusk, kalla det manipulation – men faktum är att du kan du äta både lite nyttigare och lite mindre genom att ändra några små saker i dina måltider.

LÄS OCKSÅ: Vill du gärna – en gång för alla – leva hälsosammare i vardagen? Då är detta startpaket med en 28-dagarsplan

Vi har samlat 19 tips här – många av dem forskningsbaserade – som alla pekar i den riktningen.

Det handlar framför allt om att göra de hälsosamma valen enkla och tillgängliga och äta långsammare så att man blir mätt snabbare och därmed äter mindre.

Testa dem själv och se om de inte fungerar för dig också.

19 sunda knep vid matbordet


Lägg upp grönsakerna först

– annars riskerar du att kött, potatis, pasta eller ris tar upp all plats innan du hinner ta det gröna. Bestäm med dig själv att minst hälften av din tallrik ska bestå av grönsaker.

Kastruller – nej tack!

Medan grönsakerna är välkomna på bordet, så låt kastrullerna stanna i köket. När maten är utom synhåll kommer du inte att bli frestad att ta en portion till.

Och är du lite hungrigare så finns grönsakerna precis framför dig.

Ersätt saltet på bordet med nyttigare smaksättare

De flesta av oss äter för mycket salt, vilket kan vara dåligt för både blodtryck och blodcirkulation. Om du ställer fram smaksättare på bordet vänjer ni er snabbt vid att använda dem istället.

Grafik af krydderurter plus en saks
© iStock

Så här använder du:

  • Färska örter: Klipp av dem vid bordet och strössla dem över maten. Dill, gräslök och persilja är perfekt till fisk, skaldjur, ägg och potatis. Basilika är gott till kyckling och italiensk mat, och koriander till asiatisk mat.
  • Chili: Hacka chili fint och strö på thaimat, grytor och sallader.
  • Citron: Servera som klyftor och pressa saften över fisk och sallader.
  • Soja: Droppa på ris, wok och annan asiatisk mat.

Behöver jag verkligen smör på brödet...?

Den frågan kan du ställa dig själv nästa gång du sitter och ska bre en smörgås.

Vi tänker “nej”, och att det primärt är en vanesak. Behöver du något “klister”, får du några alternativ här.

LÄS OCKSÅ: Så här bakar du utan smör

Grafik skål med hummus
© iStock

6 nyttiga alternativ till smör

Ställ fram en stor kanna vatten

– då är chanserna stora att ni allihopa dricker mer vätska.

Grafik, en kande vand med citronskiver
© iStock

Gör vattnet extra inbjudande med:

  • isbitar eller frysta bär
  • skivor av lime, citron eller apelsin
  • färsk mynta eller citronmeliss

LÄS OCKSÅ: Dricker du inte heller tillräckligt med vatten? Här är 10 goda skäl till att verkligen tömma vattenflaskan.

Grafik af spisepinde

Ätpinnar sänker farten

Ska ni äta asiatiskt, så lägg fram ätpinnar. Det får dig helt automatiskt att äta långsammare – och därmed mindre.

Råa grönsaker är alltid gott

Sallader och ångade grönsaker väcker inte alltid jubel runt bordet. Det gör däremot råa plockgrönsaker. Ställ dem i glas som du placerar på bordet, så att alla kan nå dem. Vips så är de borta!

Grafik, skål med peberfrugt set ovenfra
© iStock

8 x Goda plockgrönsaker

  • Körsbärstomater
  • Röd och gul paprika i stänger
  • Morötter i stavar
  • Blomkål i små buketter
  • Bladselleri i stavar
  • Rädisor – bevara lite av stjälken
  • Sockerärtor
  • Ärtor med skida

Grafik, tallerken med spejlæg og grøntsager
© iStock

Gör en färgkoll

När du har lagt upp maten på tallriken är det bara att räkna färgerna.

Om det inte finns tre olika färger (brunt och vitt räknas inte), fyll då på. Om det inte är möjligt, då vet du att du måste ha mer frukt och grönt på bordet till nästa måltid.

Många färger på tallriken bidrar också till att du äter tillräckligt varierat.

LÄS OCKSÅ: Sätt färg på tillvaron!

Grafik af pizza skåret i slices
© iStock

Mindre bitar lurar dig

Nästa gång du serverar hembakad pizza, så dela pizzan i fler bitar än du brukar. Det får er troligen att äta mindre pizza. Samma trick kan du använda med t ex tårta.

Grafik, lille skål med ketchup
© iStock

Låt ketchupflaskan stanna i köket

– detsamma gäller salladsdressingen och burken med majonnäs.

Inget av det är förbjudet, men bestäm dig för en mängd redan i köket, häll upp i små skålar och när de är tomma är det över.

Om du har flaskorna på bordet när du äter kommer du garanterat att äta mer.

Grafik, et glas cola med isterninger set ovenfra
© iStock

Små glas till läsk och öl

Serverar du läsk eller öl, så ställ fram små eller smala glas till det. Då dricker man nämligen mindre, visar forskning.

Kom också ihåg att ställa fram stora, breda vattenglas – då kan ni släcka den värsta törsten i härligt, kallt isvatten.

Grafik, brownie og blåbær på lille tallerken
© iStock

Lägg upp dessert – på kaffefat

Lite, men gott – är en bra tanke kring dessert.

Använd kaffefat istället för assietter; det sätter automatiskt en gräns för dessertmängden.