Är riskakor nyttiga?
Kan du tryggt sträcka dig efter riskakorna när du är hungrig, eller är den runda godbiten ett tvivelaktigt val som mellanmål? Ta reda på det här.
Kan du tryggt sträcka dig efter riskakorna när du är hungrig, eller är den runda godbiten ett tvivelaktigt val som mellanmål? Ta reda på det här.
De är krispiga, smakrika och innehåller få kalorier... Riskakor har flera fördelar och är ett populärt mellanmål i större delen av världen.
Men är riskakor ett hälsosamt mellanmål? Ta reda på vad riskakor är gjorda av - och varför du bör vara försiktig med att servera dem till barn.
Även om riskakor innehåller knappt 40 kalorier per styck, är det inte nödvändigtvis ditt nya hälsosamma mellanmål. Det mesta av innehållet är snabbsmälta kolhydrater, som bryts ner i magen i nästan samma takt som socker.
Det finns alltså ingen mättnadskänsla eller särskilt mycket näring att hämta om du äter ett riskakor för att försöka hålla ställningarna fram till nästa huvudmåltid.
Dessutom innehåller de en hel del salt för smakens skull, och eftersom de flesta av oss redan får i oss för mycket salt från maten vi äter bidrar dessa runda snacks inte till en hälsosam kost.
Kort sagt: Det är inget fel med en riskaka här och där som ett gott och enkelt mellanmål, men tyvärr är det inte särskilt hälsosamt heller. Den runda frestelsen hör hemma i chips-kategorin snarare än bland nötter eller frukt och grönsaker.
Ris innehåller arsenik, ett ämne som absorberas i riset från bevattningsvattnet. Oorganisk arsenik har tidigare använts som bekämpningsmedel och vid impregnering av trä, vilket är anledningen till att det kan finnas på vissa platser där ris odlas.
Forskning från bland annat WHO visar att för mycket oorganisk arsenik i kosten kan öka risken för cancer på lång sikt, och barn kan snabbt få i sig för mycket arsenik genom till exempel riskakor. Det beror på att barn äter stora mängder mat i förhållande till sin kroppsstorlek.
Livsmedelsverket råder föräldrar att inte ge barn under sex år riskakor eller risdrycker.
Att som vuxen äta ris och risprodukter några gånger i veckan, som är det vanliga i Sverige, är ingen risk för hälsan.
Som med många andra livsmedel är riskakor varken bra eller dåliga, men de bör ätas främst för att du gillar smaken – inte av hälsoskäl, för där finns det ingenting att hämta. Du kan njuta av en och annan riskaka, särskilt om du har en varierad och hälsosam kost. Men du kan också välja majskakor, som inte heller är nyttiga – men arsenikfria.
Läs också: Popcorn som nyttigt snack?
De runda kexen är gjorda av polerat, poppat ris med salt på toppen, men på senare år har kreativa hjärnor kommit på sätt att krydda dem med olika söta och salta smaker.
Du kan till exempel sätta tänderna i riskakor med choklad, eller vad sägs om kanel, kokosmjöl, ost, paprika eller gräddfil och lök?
Det finns inte många kalorier i en enda riskaka – knappt 40 kalorier i en stor och 12 kalorier i en liten. Innehållet per 100 gram är dock ganska högt – 386 kcal. Som jämförelse finns det 36 kalorier i 100 gram morot, 136 kcal i 100 gram ägg och 554 kcal i 100 gram mörk choklad.
Nedan kan du se näringsinnehållet i olika storlekar av riskakor.
Små riskakor (3 g) | Medelstora (7 g) | Stora (10 g) | Per 100 g riskakor | |
---|---|---|---|---|
Kalorier | 11,6 kcal | 27 kcal | 38,6 kcal | 386 kcal |
Protein | 0,2 g | 0,6 g | 0,8 g | 8,2 g |
Kolhydrater | 2,4 g | 5,6 g | 7,9 g | 79,3 g |
Kostfiber | 0,1 g | 0,2 g | 0,3 g | 3,1 g |
Fett | 0,1 g | 0,2 g | 0,3 g | 2,8 g |
Källa: DTU Fødevareinstituttet och Vitakost. |