Mögel på maten? Kontrollera om den är säker att äta

Vi har nog alla upplevt att vi stått där fem minuter före middagen och upptäckt mögel på en ingrediens. Kan den ätas eller ska den kastas? Här ger vi dig vägledning.

Mögligt bröd

BRÖD MED MÖGELFLÄCKAR ska alltid kastas i soporna. Även om du bara ser fläckar på en del av brödet kan mögel ha spridit sig till hela limpan.

© iStock

De flesta av oss är nog lite för snabba att slänga möglig mat eftersom vi hellre vill vara på den säkra sidan än att chansa med vår hälsa.

Men vissa mögliga livsmedel är faktiskt säkra att äta – utan att du riskerar din hälsa.

Detta gäller till exempel parmesanost och morötter.

Läs också: Få en veckomeny utan ultraprocessade livsmedel

Andra livsmedel ska alltid kastas om du upptäcker mögel på dem – även om bara en liten del är drabbad.

Skillnaden ligger i om livsmedlet är hårt och fast eller mjukt, flytande eller fuktigt.

I den senare kategorin sprider sig mögel mycket lättare.

Läs också: Hur länge håller sig maten i frysen?

3 typer av livsmedel som du kan äta

Vi vill betona att du aldrig ska bita direkt i en möglig fläck. Mögel är en svamp som kan producera mykotoxiner, vilka kan vara cancerogena.

I vissa typer av råvaror har mögel dock svårt att spridas, och i dessa fall kan du helt enkelt skära bort den mögliga fläcken och ett litet område (t ex några centimeter) runt omkring. Resten kan du äta utan problem.

Detta gäller:

  • Hårda ostar som parmesan eller ostar med kristaller
  • Hårda grönsaker som morötter och kål
  • Rotfrukter

(Om ett större område är drabbat är det bättre att kasta maten)

Om du upptäcker mögel på en eller två druvor i en klase behöver du inte kasta hela klasen. Kasta de mögliga druvorna, tvätta de återstående druvorna noggrant och konsumera dem omedelbart.

Den vita "pälsen" på champinjonens rot är inte mögel, utan deras eget mycel (svamptrådar). Ta bara bort detta tillsammans med eventuell kvarvarande jord.

Läs också: Älskar du svamp? Var försiktig så att du inte äter för mycket