Mögel på maten? Kontrollera om den är säker att äta
Vi har nog alla upplevt att vi stått där fem minuter före middagen och upptäckt mögel på en ingrediens. Kan den ätas eller ska den kastas? Här ger vi dig vägledning.
Vi har nog alla upplevt att vi stått där fem minuter före middagen och upptäckt mögel på en ingrediens. Kan den ätas eller ska den kastas? Här ger vi dig vägledning.
De flesta av oss är nog lite för snabba att slänga möglig mat eftersom vi hellre vill vara på den säkra sidan än att chansa med vår hälsa.
Men vissa mögliga livsmedel är faktiskt säkra att äta – utan att du riskerar din hälsa.
Detta gäller till exempel parmesanost och morötter.
Andra livsmedel ska alltid kastas om du upptäcker mögel på dem – även om bara en liten del är drabbad.
Skillnaden ligger i om livsmedlet är hårt och fast eller mjukt, flytande eller fuktigt.
I den senare kategorin sprider sig mögel mycket lättare.
Läs också: Hur länge håller sig maten i frysen?
Vi vill betona att du aldrig ska bita direkt i en möglig fläck. Mögel är en svamp som kan producera mykotoxiner, vilka kan vara cancerogena.
I vissa typer av råvaror har mögel dock svårt att spridas, och i dessa fall kan du helt enkelt skära bort den mögliga fläcken och ett litet område (t ex några centimeter) runt omkring. Resten kan du äta utan problem.
Detta gäller:
(Om ett större område är drabbat är det bättre att kasta maten)
Om du upptäcker mögel på en eller två druvor i en klase behöver du inte kasta hela klasen. Kasta de mögliga druvorna, tvätta de återstående druvorna noggrant och konsumera dem omedelbart.
Den vita "pälsen" på champinjonens rot är inte mögel, utan deras eget mycel (svamptrådar). Ta bara bort detta tillsammans med eventuell kvarvarande jord.
Läs också: Älskar du svamp? Var försiktig så att du inte äter för mycket