Champinjoner bör endast ätas i begränsade mängder
De är inte grönsaker, även om många tror det. Champinjoner tillhör svampriket och innehåller faktiskt ämnen som kan vara cancerogena. Se här hur mycket du bör äta som mest.
De är inte grönsaker, även om många tror det. Champinjoner tillhör svampriket och innehåller faktiskt ämnen som kan vara cancerogena. Se här hur mycket du bör äta som mest.
Mycket umami, en nötig smak och en god konsistens. Champinjoner är utsökta, och du kan få tag i svamp året runt, och den är till och med prisvärd.
Om man tittar på näringsinnehållet ser det inte heller dåligt ut. Dessa bleka svampar innehåller relativt mycket protein och är också rika på kostfiber och flera vitaminer och mineraler.
Prova vårt recept på one pot pasta med kyckling, pesto och svamp
Trots detta menar Livsmedelsverket att det kan finnas risker med att äta stora mängder champinjoner regelbundet under lång tid.
Detta beror på att de innehåller små mängder naturligt förekommande toxiner som kallas fenylhydraziner, vilka har visat sig vara cancerogena.
Läs också: Nya risrekommendationer – bör du oroa dig för cancer?
Så vad innebär det att äta dem i "begränsade mängder"?
Enligt Livsmedelsverket innebär det en mycket liten risk att äta så mycket som de flesta av oss gör, mellan 2 och 2,5 kg per år, vilket motsvarar ett par hekto per månad.
Läs också: Topp 3 – här är de hälsosammaste grönsakerna
Om du normalt äter mer än så rekommenderas att du minskar din konsumtion. Du bör därför begränsa din konsumtion till högst 2-2,5 kg per år.
Dessutom rekommenderas att du inte äter dem råa, utan alltid tillagar dem för att minska halten fenylhydraziner. Eventuellt kokvatten bör hällas bort. Även vanlig infrysning följt av tining - men inte frystorkning - minskar mängden fenylhydrazin i svampen.