Så här bakar du utan smör

På jakt efter alternativ till smör i dina bakverk? Läs mer här!

Smör i en skål

Du kan absolut baka utan smör

Så här kan du ersätta smör

Rödbetor

  • Så gör du: Lägg en rödbeta i ugnen i en timme, eller tills den är helt mjuk, och mixa den sedan. Sedan kan du smyga in rödbeta i chokladkakan eller bullarna, där den kan ersätta upp till hälften av matfettet.
  • Det vinner du: Du sparar in på fett och får, förutom en söt smak, lite extra nyttigheter i form av kostfiber, A-vitamin och kalium. Rödbetan ger även chokladkakan en rustik färg och bullarna en härligt tomteröd kulör!

Valnötsolja

  • Så gör du: Smör kan, i bröd och mjuka kakor, ersättas helt av olja – men inte i småkakor, wienerbröd och smördegsrecept. Många oljor är lite för aromatiska till söta bakverk, men valnötsolja är perfekt. Ersätter du smör med olja, ska du använda 80 % av den angivna mängden smör. 100 gram smör motsvarar alltså 80 gram olja.
  • Det vinner du: Forskning från University of Pennsylvania har visat att valnötsolja sänker blodtrycket och är bra för blodkärlen. Samtidigt skonar du dig själv från smörets höga innehåll av mättade fettsyror.

Avokado

  • Så gör du: Mosa den fylliga, krämiga avokadon och använd den, i stället för smör, i hemmabaket. Eller gör en chokladkräm på avokado, kakaopulver och lite sirap till tårtan.
  • Det vinner du: Avokado innehåller 65 % mindre fett än smör. Du får alltså både färre kalorier och slipper det mättade fettet och får i gengäld massor av nyttiga, omättade fettsyror och bra vitaminer.

Äpple

  • Så gör du: I vanliga mjuka kakor kan du ersätta hälften av fettet med ett par deciliter äppelmos. Äppelmos lämpar sig särskilt väl som ersättning i kakor med till exempel kanel, morötter eller mandlar.
  • Det vinner du: Du sparar in på en massa mättat fett och en hel del kalorier. Smör innehåller 35 kalorier per tesked – äppelmos cirka fem kalorier per tesked. Äppelmos i kakor ger en riktigt god smak och konsistens.

Grekisk yoghurt

  • Så gör du: Grekisk yoghurt innehåller inte så mycket vätska och kan därför ersätta matfettet helt i till exempel bullar och tårtbottnar.
  • Det vinner du: Du får protein, kalk, jod, selen, fosfor och zink.
Newsletter background