7 sätt att hålla hjärnan frisk

Hjärnan är en muskel, som på ett sätt påminner om alla andra muskler: Om den inte utmanas blir den slapp och slö. Med de här råden kan du sätta hjärnan i arbete, så den håller sig vass i flera år.

En kvinna på cykel. Hon gör hjärngympa för att undvika demens.

HJÄRNGYMPA – Gör saker med den andra handen än du brukar. Eller ta en ny väg hem från jobbet. Det är exempel på hur du håller igång hjärnan.

© iStock

Det räcker inte att lösa korsord en enda gång om året när du ligger på en solsäng och har semester. Det krävs mer för att hålla hjärnan pigg och stark.

Hjärnan behöver nämligen hållas igång med alla de funktioner den är utrustad med.

Lokalsinne, minne, föreställningsförmåga och koncentration är bara några av dem. Och om du inte tränar dem så blir hjärnan mycket mer slö än den behöver att vara.

Som tur är har neuropsykolog Lone Vesterager Martinus samlat en handfull råd för alla förmågor.

Precis som när du tränar hela kroppen på gymmet – men här är det hjärnan som är i träningssalen.

Mycket nöje.

7 sätt att hålla hjärnan frisk hela livet

Hjärnan blir slapp och slö om du inte utmanar den. Följ neuropsykologen bästa råd och få en hjärna som håller sig vass i flera år.

Memorera inköpslistan

Det mest självklara att göra för att komma ihåg vad man ska köpa i matbutiken är att skriva en lista. Men det får hjärnan ingen träning av. Det får den däremot om du bildar inre bilder av dina inköp. Om du till exempel ska köpa toalettpapper, bananer och mjölk, tänk dig en banan som sitter fast i rullen och med mjölk hälld över, så att toalettpappret blir helt blött. Ju konstigare bilden är, desto lättare blir den att komma ihåg.

Använd “fel“ hand

Är du högerhänt har du garanterat aldrig provat att bre en smörgås men vänster, väl? Men genom det enkla bytet aktiverar du de motoriska hjärncellerna som styr “fel“ hands finmotorik. Ta gärna på dig en grillvante på den dominerande handen så att du inte automatiskt råkar använda den. Och så är det en bra idé att börja med att t ex röra i en gryta istället för att måla på mascara.

Quizza med hjärnan

Föreställ dig en värld utan Google, där du måste resonera dig fram till svar. Det blir som ett litet quiz, där hjärnans belöningscenter får en kick när svaret dyker upp. Du kan t ex gissa på vilken fågel du hör kvittra i trädgården – och sedan få svaret på appen Kvitteromat, som avslöjar arten utifrån ljudet. Eller du kan få dem du äter middag med att gissa ingredienserna i maten. Gärna med ögonbindel.

Välj en ny runda

Hjärnan vill gärna spara på sina krafter, så den väljer automatiskt den vanliga vägen varje gång, t ex till jobbet. Testa att medvetet ta en ny väg, så att du måste tänka på var du går för att hamna rätt. Det tränar ditt lokalsinne – så länge du inte använder GPS!

Ät din hjärna frisk

För att hjärnan ska må bra är det viktigt att du matar den med rätt energi. En näringsrik kost kan bidra till en hög kognitiv nivå och enligt forskning kan kosten möjligen sänka risken för demens. Bra mat för hjärnan innehåller omega-3, järn, C-vitamin och aminosyror. Det kan t ex vara broccoli, nötter, mörka bär, spenat, tomater, bananer, ägg och fet fisk.

Sov 6-8 timmar per dygn

Det är väldokumenterat att ordentlig sömn har stor betydelse för bildandet av nya hjärnceller och därmed hjärnans funktion och chanser att stå emot demens. Så gör vad du kan för att prioritera god nattsömn. Är det svårt kan det hjälpa att lyssna på naturljud, meditationsmusik eller att göra en kroppsskanning.

Lös sudoku och korsord

Behållare på 6 bokstäver som börjar med f? “Flaska”, såklart! De små grå mår som prinsar när de får brottas med ord- och sifferpussel. Tänk bara på att välja varianter som är tillräckligt svåra för dig, så du måste fundera en stund. Det kommer ta lite tid och vara lite krångligt, men du stärker både din koncentrationsförmåga och ditt ordförråd.

Källa: Lone Vesterager Martinus, neuropsykolog