Restriktioner på restauranger, köer in i butiker, framflyttade konserter, karantän och isolering i hemmet och skola via da- torn för gymnasiestudenter. Aldrig har vårt samhälle varit så nerstängt som under de senaste årens coronakris. Vi har alla fått gå igenom mycket, men en sak har hela tiden varit en ljuspunkt i en i övrigt ganska mörk tid. En sak stänger aldrig: naturen.
Som tur är, för sedan pandemin tog fart har flera undersökningar visat att vi i mycket högre grad sökt oss ut i det fria. Det är inte bara behovet av att röra på oss som får oss att söka oss till skogen och stränderna. Siffror visar att det i lika hög grad är det mentala andrummet som lockar. Att slappna av, rensa tankarna och få ro i huvudet.
Och det funkar! Ganska effektivt till och med, för många års forskning pekar på att naturen är ren medicin för nutidens stressade hjärnor. Även ganska kort tid i naturliga omgivningar räcker för att fylla på med nytt bränsle till hjärnan. Du uppnår alltså en avstressande effekt direkt, det höjer humöret, ger energi och gör dig bättre på att motstå vardagsstress och -press.
Var närvarande i naturen
De positiva effekterna beror dock i hög grad på om du klarar av att vara närvarande i naturen, så låter det från hjärnforskare Kjeld Fredens, som håller föredrag om naturen och dess effekt på vår psykiska hälsa. Ett av hans viktigaste budskap är just att vi inte bara kan gå ut i det gröna och förvänta oss massa vinster. Om vi verkligen vill ha ut något av naturen ska vi vara närvarande och lyhörda för den.
“Den största vinsten med naturen ligger på det känslomässiga planet, närmligen känslan av vördnad. Det upplever vi t ex när vi står högt uppe någonstans och blickar ut över landskapet och plötsligt får känslan av att det finns något som är större än oss själva. Den känslan skapar en självdistans, och det är precis det vi behöver i naturen: Att glömma oss själva och vara öppna för vad som händer runt oss. Det är så vi kan se en effekt på kroppen”, förklarar han.
Det kan dock vara en utmaning att slå av hjärnan och bara vara i nuet. Därför får du här några tips som kan hjälpa dig på vägen.