S om namnet antyder är mikroträning en kort, fysisk aktivitet som gynnar din hälsa på en eller flera fronter. Det kan t ex vara att stärka musklerna, konditionen, balansen eller smidigheten, men syftet kan också vara att stressa ner och få ro i huvudet. Ett träningspass kan vara allt från högintensiva intervaller till mild motion vid låg intensitet eller en andningsövning.
Oavsett hur du sätter ihop passen så är det geniala med mikroträning att det lätt kan pressas in i en annars proppfull kalender. Ta ett par minuter innan frukosten medan du väntar på att kaffet bryggs färdigt, på eftermiddagen när barnen är försjunkna i en lek eller framför teven på kvällen. En mikroträning tar mellan 1 och 15 minuter att genomföra, och därför kan du lätt dela upp din dagliga motion i små bitar. Tre minuter här och fem minuter där – allt räknas!
Vad får jag ut av mikroträning?
Om du tänker att ett par minuters aktivitet inte hjälper något så repeterar vi det ännu en gång: Allt räknas! Redan från första minuten du tränar sätts en rad olika processer igång i kroppen, som gynnar din hälsa och prestation både här och nu och på sikt. Bland annat ökar du din energiförbrukning, sätter fart på musklerna och minskar risken för att bli stressad.
De senaste åren har flera studier undersökt kortvarig träning med goda resultat. Det visar sig vara en fördel om du är aktiv flera gånger om dagen under kort tid jämfört med ett långvarigt träningspass, när det gäller att förebygga diabetes typ 2.
Dessutom vet vi idag att även väldigt lite motion minskar risken för att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar. Bland annat eftersom du stärker hjärtmuskulaturen, sänker blodtrycket och förbättrar ditt kolesterolvärde.
Men din hälsa är en sak, din motivation något annat. För den gynnas också i hög grad av mikrostrategin. Exempelvis har beteendeforskning visat att korta träningspass ökar chansen för att inaktiva kommer igång med att motionera och – ännu viktigare – fortsätta på sikt.
5–10 minuters träning är lättare att hitta tid till och faktiskt göra. Du kan till och med skippa duschen efteråt, för i de allra flesta programmen blir du knappt svettig.
LÄS OCKSÅ: 5 populära träningsappar