Läs också

Melonsorbet

Jordgubbs- och rabarberglass

Svalkar härligt när solen står som högst.

3 februari 2009 av I FORM

Cirka 1 liter glass

200 g jordgubbar
200 g rabarber
150 g råsocker
3 dl minimjölk
Korn av 1 vaniljstång
4 äggulor
100 g kesella

Spara på kalorierna, ät jordgubbar

Tillberedning

Jordgubbar och rabarber sköljs och skärs i små bitar. Lägg frukterna i en kastrull och låt dem sjuda tillsammans med 100 gram råsocker i 10-15 minuter. Kyl ner. Rör ut vaniljkornen i mjölken och hetta upp till kokpunkten. Vispa äggulorna luftiga med resten av råsockret och blanda i den varma mjölken. Värm upp massan igen tills den nästan kokar - den ska bli lite tjockare i konsistensen. Blanda i frukt och kesella när massan har svalnat. Kör sedan glassen i en glassmaskin tills den har riktig glasskonsistens.

Tips:

Om du gör den här glassen när det inte är jordgubbssäsong kan du använda jordgubbs-rabarbermarmelad i stället för färsk frukt. Då ska du hoppa över inkokninsprocessen i receptet. Eftersom marmelad är ganska sött ska du inte använda lika mycket råsocker - ev bara någon nypa att vispa ner i äggulorna.

Om du inte har någon glassmaskin kan alla glassarna frysas in i frysen. Då ska du röra i glassen varje kvart tills den har den konsistens du önskar.

Nå ditt mål 2020

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar