Jordgubbs- och rabarberglass

116 kcal

Svalkar härligt när solen står som högst.

Jordgubbs- och rabarberglass

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 liter glass

  • 400 g jordgubbar
  • 400 g rabarber
  • 300 g råsocker
  • 6 dl minimjölk
  • Korn av 1 vaniljstång
  • 8 äggulor
  • 200 g kesella

Tillagning

Jordgubbar och rabarber sköljs och skärs i små bitar. Lägg frukterna i en kastrull och låt dem sjuda tillsammans med 100 gram råsocker i 10-15 minuter. Kyl ner. Rör ut vaniljkornen i mjölken och hetta upp till kokpunkten. Vispa äggulorna luftiga med resten av råsockret och blanda i den varma mjölken. Värm upp massan igen tills den nästan kokar - den ska bli lite tjockare i konsistensen. Blanda i frukt och kesella när massan har svalnat. Kör sedan glassen i en glassmaskin tills den har riktig glasskonsistens.

TIPS:

Om du gör den här glassen när det inte är jordgubbssäsong kan du använda jordgubbs-rabarbermarmelad i stället för färsk frukt. Då ska du hoppa över inkokninsprocessen i receptet. Eftersom marmelad är ganska sött ska du inte använda lika mycket råsocker - ev bara någon nypa att vispa ner i äggulorna.

Om du inte har någon glassmaskin kan alla glassarna frysas in i frysen. Då ska du röra i glassen varje kvart tills den har den konsistens du önskar.