GUIDE: Så väljer och använder du ett aktivitetsarmband
Har du svårt att komma iväg till gymmet eller ut i löpspåret? Ingen fara. Du kan hålla dig i form genom att gå. Ett aktivitetsarmband med stegräknare är allt du behöver för att hålla igång. Se här hur du väljer rätt aktivitetsarmband – och får ut maximalt av det.
Ett aktivitetsarmband med stegräknare räknar varje steg du tar under dagen – en enkel liten funktion som kan få stor betydelse för din hälsa. Se här vad du kan få ut av ett aktivitetsarmband, hur du använder det – och få hjälp att välja rätt aktivitetsarmband.
Guide till köp och användning av ett aktivitetsarmband med stegräknare
Varje gång du reser dig upp och går ett par steg är det "gratis" motion. När du går för att hämta kaffe på jobbet. När du kliver av bussen och går den sista biten hem. När du går till mataffären och handlar. All motion räknas och om du håller igång kan du faktiskt få ihop tillräckligt med daglig motion för att hålla dig sund och slank – utan att kämpa på gymmet.
Dessvärre lurar du dig själv på många dagliga steg om din vardag mest består av stillasittande aktiviteter som bilturer, kontorsjobb och tv-tittande i soffan på kvällen.
Här kan din räddning vara ett aktivitetsarmband med stegräknare, en liten elektronisk pryl som enkelt och diskret motiverar dig till att gå mycket mer i vardagen.
Undersökningar visar att en stegräknare får människor att gå och röra sig mer varje dag, och att människor som använder stegräknare har lägre BMI och blodtryck än de som inte använder stegräknare. Under dagens lopp kan du nämligen hålla koll på hur mycket du har gått och hur nära du är att nå ditt mål, bara genom en blick på stegräknaren.
Det kommer utan tvekan att ge dig motivation och väcka din vinnarskalle till liv. Plötsligt blir du den som hämtar kaffe till alla på jobbet, går ut med hunden hemma eller gå en spontan kvällspromenad runt kvarteret bara för att få till de sista 1 000 stegen.
VILKEN TYP AV STEGRÄKNARE? Det finns mycket att välja på – från den klassiska stegräknaren till ett aktivitetsarmband med stegräknare eller stegräknare i en app på din mobil.
Vilken stegräknare ska jag välja?
En stegräknare är den perfekta genvägen till mer motion i vardagen, men frågan är: Vilken slags stegräknare ska du välja? Det finns nämligen många olika typer av stegräknare med olika fördelar. Här är de fyra vanligaste.
Om du bara är intresserad av att få information om hur många steg du går, är den klassiska stegräknaren en bra och relativt billig lösning. Dess primära funktion är att mäta antalet steg och den kan bäras på många olika ställen, t ex i fickan eller i byxlinningen, där du har möjlighet att dölja den.
Den är oftast ganska liten, väger endast några få gram och är superenkel att använda. Du kan dock inte använda den för att mäta cykling, rodd, styrketräning eller simning. Den mäter inte heller intensiteten på din promenad – alltså din puls.
Aktivitetsarmband med stegräknare har blivit otroligt populärt på senare tid. Med ett aktivitetsarmband får du en smart stegräknare i diskret design, som du kan anpassa till din dagliga outfit.
Aktivitetsarmbandet har oftast en liten skärm med den mest nödvändiga informationen, och här kan du snabbt läsa av antalet dagliga steg. Vill du fördjupa dig lite behöver du som regel titta i den tillhörande appen.
Vill du gå all-in med din stegräknare och kombinera den med mängder av annan information om dina fysiska aktiviteter och träning, kan det vara värt att investera i en träningsklocka. En träningsklocka är oftast mer avancerad än ett aktivitetsarmband med stegräknare, och du får mer information bara genom att titta på skärmen.
Förutom att räkna dina steg kan vissa träningsklockor även visa sms från din mobil och information om vem som ringer dig. Träningsklockor kostar oftast lite mer.
Det finns mängder av appar med stegräknare som du kan ladda ner till din mobil, vilket är ett enkelt och billigt sätt att mäta antalet dagliga steg. Det krävs inga prylar som du sätter i bältet eller runt handleden, utan du använder helt enkelt den teknologi som finns i din mobil.
Den stora nackdelen är dock att du måste ha mobilen på dig hela tiden för att vara säker på att registrera varje rörelse. En app är heller inte så exakt, då den t ex kan registrera gupp i vägen när du kör bil.
I FORM testar aktivitetsarmband med stegräknare löpande. När vi testar uppdaterar vi med den senaste mjukvaran och kopplar upp mot den tillhörande mobilappen. Därefter testar vi dem både under träning och i vardagen fört att testa skärm, användarvänlighet och funktioner.
Håll koll på detta när du köper aktivitetsarmband med stegräknare
Passformen – kan vara avgörande för hur mycket du får ut av aktivitetsarmbandet, då stegräknaren bara verkar motiverande när du faktiskt har den på dig så att den hela tiden räknar dina steg.
Skärmen – ska vara lätt att läsa av. Välj en skärm som kan lysa så du ser den i mörker, men som inte lyser konstant och därmed stör din sömn.
Designen – ska passa din personliga stil, då du får ut mest av aktivitetsarmbandet om du bär det mer eller mindre hela tiden.
Batteritiden – ska passa ditt behov. Kolla därför hur ofta aktivitetsarmbandet måste laddas.
Remmen – ska vara lätt att justera och rengöra, då det kan samlas mycket bakterier här.
Se I FORMs senaste test av aktivitetsarmband med stegräknare här under.
En aktivitetsklocka är inte bara ett bra redskap för att komma igång med en sundare livsstil. Den kan också motivera dig att fortsätta träna. Men hur mycket ska den kunna? Vi har testat nio ursmarta modeller – från enkla till avancerade.
I FORM har testat de här 9 aktivitetsarmbanden 2020:
Enkla modeller
Samsung aktivitetsarmband – Galaxy Fit
Huawei aktivitetsarmband – Band 3 Pro
Sportsbuddy aktivitetsarmband – Veryfit V1
Medelavancerade modeller
Withing aktivitetsarmband – Steel HR Sport
Polar aktivitetsarmband – Ignite
Fitbit aktivitetsarmband – Versa 2
Avancerade modeller
Suuntoaktivitetsarmband – Suunto 5
Garmin aktivitetsarmband – Fenix 6S Pro
Samsung aktivitetsarmband – Galaxy Watch Active 2
Vilket vann vårt test av aktivitetsarmband? Klicka på "Hämta artikel" här under och se hela testet.
Ett aktivitetsarmband motiverar till mer motion i vardagen. Så enkelt är det. Det kan vi skriva under på efter att ha gått med sex armband i mer än 750 timmar för att hitta det absolut bästa. Det är aktivitetsarmband för både den lilla och den stora plånboken, så du kan garanterat hitta ett som passar dig.
I FORM har testat de här 6 aktivitetsarmbanden 2019:
Ett aktivitetsarmband kan vara det som hjälper dig att gå i mål med antalet dagliga steg eller drömvikten. Men det stora urvalet kan ta andan ur vem som helst. Därför har vi testat ett urval i både budget- och lyxklassen, så du kan hitta ett aktivitetsarmband som passar dina behov.
I FORM har testat dessa 8 aktivitetsarmband med stegräknare 2018:
TomTom aktivitetsarmband med stegräknare – TomTom Touch Cardio
Garmin aktivitetsarmband med stegräknare – Garmin Vivofit 3
**Fitbit aktivitetsarmband med stegräknare – Fitbit Charge 2
Polar aktivitetsarmband med stegräknare – Polar A370 Fitness Tracker
**TomTom aktivitetsarmband med stegräknare – TomTom Spark 3 Cardio
Samsung aktivitetsarmband med stegräknare – Samsung Gear Fit2
**Garmin aktivitetsarmband med stegräknare – Vivosmart 3
Samsung aktivitetsarmband med stegräknare – Samsung gear Fit2 Pro
Vilket aktivitetsarmband med stegräknare blev bäst i test i vårt test? Och vilket har vi utsett till mest prisvärt? Klicka på "Hämta artikel" här under och se hela testet.
När du ska köpa ett aktivitetsarmband ska du titta på design, funktioner, komfort samt hur enkelt det är att använda. Det har vi gjort i detta test av aktivitetsarmband, som utöver stegräknare även bjuder på en rad andra funktioner, bland annat mätning av sömnkvalitet, puls och distans.
I FORM har testat 8 olika aktivitetsarmband 2017. Vi har testat de populäraste modellerna på marknaden och uppdaterat armbanden med den senaste mjukvaran och kopplat upp dem mot den tillhörande mobilappen. Därefter har vi sprungit, cyklat och gått med armbanden för att testa skärm, användarvänlighet och funktioner.
I FORM har testat dessa 8 aktivitetsarmband med stegräknare:
Beurer
aktivitetsarmband med stegräknare
– Beurer AS 80
Fitbit aktivitetsarmband med stegräknare
– Fitbit Charge 2
Garmin aktivitetsarmband med stegräknare
– Garmin Vivo Fit 3
Garmin aktivitetsarmband med stegräknare
– Garmin Vivosmart HR+
Idomove aktivitetsarmband med stegräknare
– Idomove GO Pulse
Polar aktivitetsarmband med stegräknare
– Polar A360
Samsung aktivitetsarmband med stegräknare
– Samsung Gear Fit2
TomTom aktivitetsarmband med stegräknare
– TomTom Touch
Vilket aktivitetsarmband med stegräknare blev bäst i test i vårt test? Och vilket har vi utsett till mest prisvärt? Klicka på "Hämta artikel" här under och se hela testet.
ETT AKTIVITETSARMBAND MED STEGRÄKNARE FUNGERAR! Om du lägger lite tid på att lära känna ditt aktivitetsarmband och sätter upp realistiska mål, är chansen stor att du motionerar mer.
För att mätningen ska bli så exakt som möjligt är det viktigt att du har på dig ditt aktivitetsarmband så många av dygnets vakna timmar som möjligt.
Dessutom visar undersökningar att stegräknare fungerar mer exakt när man bär dem på kroppen, t ex vid höften eller runt handleden, istället för i t ex väskan.
Undersökningar har visat att man får störst effekt av sin stegräknare om man sätter upp ett mål, t ex att gå 7 000 eller 10 000 steg om dagen. Det är dock viktigt att du inte sätter målet för högt i relation till de klassiska 10 000 stegen från dag 1, om du inte är van att röra på dig så mycket innan. Om du sätter målet för högt, riskerar du att inte nå det – och det blir ett misslyckande som drar ner motivationen för de flesta.
Prova istället att följa denna guide för att få ut optimalt av ditt aktivitetsarmband:
1. Lär känna ditt aktivitetsarmband
Börja med att sätta dig in i hur ditt aktivitetsarmband och den tillhörande appen fungerar, så du vet precis hur det fungerar och hur du ska sätta det för att det ska räkna så exakt som möjligt, hur du synkroniserar med appen, vad appen kan göra, etc.
2. Gör som vanligt
Ha på dig aktivitetsarmbandet hela tiden – varje dag. Den första veckan ska du INTE ändra på dina dagliga rutiner. Målet är att ta reda på hur mycket du går normalt – alltså innan du fick en aktivitetsarmband. Gå därför inte en extra kvällspromenad om det inte är något du brukar göra.
Notera dina dagliga antal steg om ditt aktivitetsarmband inte kan spara dem själv.
3. Knappa in ett realistiskt mål i ditt aktivitetsarmband
Titta på ditt stegantal efter första veckan. Sätt nu upp ett mål om att gå 15–20 % mer än du brukar. Om du normalt går ca 4 000 steg om dagen, så sätt ett mål om att gå 4 600 eller 4 800 dagliga steg. Går du normalt 6 000 steg kan målet vara att gå 6 900 eller 7 200 steg.
Om du kan knappa in målet i ditt aktivitetsarmband så gör det. Det ger extra motivation att kunna följa hur du närmar dig ditt dagliga stegmål.
Håll nu koll på ditt aktivitetsarmband under dagen, och se till att hela tiden lägga in aktiviteter som ger fler steg på stegkontot – och lägg in en extra promenad om det behövs för att nå ditt mål.
4. Justera målet – och fortsätt att gå!
När det har gått 1–2 veckor, där du har nått ditt mål, så kan du sakta men säkert öka tills du går 10 000 steg om dagen. Det är ett perfekt mål, om du vill uppnå optimal hälsa. Kom ihåg att även andra motionsformer (t ex cykling) kan räknas in.
Experter rekommenderar att du går minst 10 000 steg om dagen, om du vill hålla dig sund och frisk genom att gå. Siffran kommer ursprungligen från Japan, där det var en slogan för stegräknare som användes i samband med OS i Tokyo på 1960-talet.
Efteråt har man gjort studier med de 10 000 stegen och kommit fram till att det är ett bra mål för hur många steg som krävs för att hålla sig sund.
Vad motsvarar 10 000 steg?
Du tar cirka 1 300 steg för varje kilometer du går. 10 000 steg motsvarar alltså 7–8 km.
Om ditt mål är att gå ner i vikt genom att gå, ska du ställa in ditt aktivitetsarmband på 16 000 steg om dagen.
Men kom ihåg att varje steg du tar räknas, och är sunt för din kropp – och mycket sundare än att sitta i soffan. Låt dig inte nedslås om du inte kommer upp i 10 000 steg om dagen. 1 000 steg är mycket sundare än noll. Och kom ihåg att annan fysisk aktivitet som cykling, städning, löpning eller dans också räknas.
Hjälp, jag har inte kommit upp i mitt dagliga antal steg!
Ditt aktivitetsarmband säger att du inte har kommit upp i ditt dagliga antal steg och det närmar sig kväll – så vad gör du?
Gå upp och ner för trapporna hemma eller på jobbet
Ta en omväg till skrivaren, toaletten eller kaffemaskinen
Gå hem från jobbet
Gå till affären och handla eller när du ska göra ärenden
Förvandla kafédejten med väninnan till en walk´n talk