Vad är det värsta man kan göra mot huden?

Enligt hudläkare Martin Meyer är det framförallt två saker du ska undvika om du vill ta hand om din hy och hålla rynkorna borta så länge som möjligt.

Vacker, mogen kvinna ler.

RYNKOR får vi allihopa förr eller senare, men framförallt två saker kan kickstarta deras intåg.

© iStock

En frisk, vacker och jämn hy står högst upp på önskelistan hos många, men det kan vara svårt att hitta receptet i en djungel av välmenande råd och hudvårdsprodukter.

Enligt överläkare och specialist i dermatologi Martin Meyer är det framför allt tre faktorer som är viktiga för din huds välmående.

De två första är sol och rökning, som inte bara ökar din risk för en rad allvarliga sjukdomar, utan också tar en delad förstaplats över det värsta du kan erbjuda din hud.

När det gäller solen är det UV-strålarna som är problemet. De skadar hudens elasticitet, så den blir slappare och rynkigare och man riskerar även att få pigmentfläckar, som är platta, bruna fläckar som uppstår på grund av att huden – ofta på grund av för mycket sol – fläckvis bildar för mycket pigment.

Cigaretter gör också att huden åldras snabbare, så du kickstartar uppkomsten av rynkor. Det beror på att både nikotinet och kolmonoxiden i cigaretter minskar tillförseln av syre och näringsämnen till huden, vilket därmed fungerar sämre.

Ämnena i cigaretterna gör också att kroppen bryter ner kollagen och elastin, vilka håller huden smidig och mättad. Resultatet är en slapp, gråaktig och skör hud som har svårt att återhämta sig.

Din tredje fokuspunkt bör vara hudvårdande produkter och här rekommenderar hudläkaren att du väljer något som inte skryter med massor av innehållsämnen, utan är så rena som möjligt. Du får några tips nedan.

HUDLÄKARENS HUDVÅRDSTIPS

Undvik oljebaserade produkter till ansiktet,

eftersom de täpper till porerna.

Välj produkter utan parfym och konserveringsmedel,

så minskar du risken för allergi.

Håll igen med rengöringsprodukter som t ex ansiktsvatten

om du lider av hudsjukdomarna rosacea eller perioral dermatit – det förvärrar bara tillstånden.

Var uppmärksam på att så kallad naturlig och ekologisk hudvård

med t ex lavendel kan vara lika allergiframkallande som de som är framställda i ett laboratorium.

Din ansiktskräms främsta uppgift är att ge massor av fukt.

Punkt. Ju mer avancerad den är, desto fler ingredienser gömmer sig ofta i den, och det ökar risken för allergi.

Källa: Martin Meyer, överläkare och specialist i dermatologi vid Aleris-Hamlet Köpenhamn

Newsletter background