Varför får man inåtväxande hårstrån?

De gör hårborttagning till en kamp, de kan lämna sår efter sig och i värsta fall kan de orsaka bölder. De besvärliga hårstråna uppstår i regel för att du har varit lite för hård mot din hud. Men det finns lösningar.

Kvinna som försöker avlägsna ett hårstrå med en pincett

HÅRRESANDE – Inåtväxande hårstrån kan förstöra varenda rakning.

© gettyimages

Det finns flera anledningar till att hårsäcken sluter sig och håret börjar växa inåt istället för att växa ut ordentligt. Få tips om hur du tar bort ett inåtväxande hår och lär dig hur du undviker det från första början.

Läs mer om hårstrån här:

1 Vad är ett inåtväxande hårstrå?


Ett hårstrå kan växa inåt på två sätt – antingen genom att växa längst ytan eller genom att växa som en liten knöl under huden.

Grafik med tre sorters hårstrån

ETT INÅTVÄXANDE HÅR – så här ser det ut när håret växer inåt.

2 Varför får man inåtväxande hårstrån?


Flera saker kan bidra till att dina hårstrån får svårt att växa ut ordentligt och istället börjar att växa inåt, med irritation (och frustration) till följd. Boven i dramat är hårbottagning, som är hårt mot både hår och hud.

När du tar bort hår – både om du vaxar eller rakar – pressar du huden att skydda sig själv, och då förnyas hudcellerna snabbare än normalt. Den extra huden kan göra det svårt för hårstråna att ta sig upp till ytan.

Dina hårstrån kan också börja att växa åt fel håll om de möts av tajta och syntetiska kläder vid hudytan. Hårsäcken kan helt enkelt stänga sig om den motarbetas och inte kan andas, och resultatet är inåtväxande hårstrån.

3 Hur tar man bort ett inåtväxt hårstrå?


En pincett är bra att ha till hands om du krigar mot ett inåtväxande hårstrå.

Det finns två typer av inåtväxande hårstrån, och man ska gå olika tillväga för att bli av med dem:

  • Den ena typen växer under huden som en knöl, och den typen av hårstrån kan du troligen pressa ut som en pormask – alltså försiktigt och med rena händer.
  • Den andra typen växer längst med ytan, och dem kan du försiktigt peta upp med en nål och sedan dra ut med en pincett. Var dock försiktig, för om du skadar huden riskerar du både sår och i värsta fall en böld.

4 Kan man undvika inåtväxande hårstrån?


Om du vill undvika inåtväxande hårstrån kan du börja med att se till att det problemdrabbade området är återfuktat och kanske även exfolierat.

Undvik också att gå direkt från vaxning till gymmet, för svett på nyvaxad hud är synonymt med smuts på sårbar hud, och om du redan har problem med inåtväxande hårstrån är det här du ökar risken för ytterligare irritation.

5 TIPS FÖR ATT UNDVIKA INÅTVÄXANDE HÅRSTRÅN

VAR NOGA MED HYGIENEN

Byt ut dina rakblad regelbundet, dela inte rakhyvel med andra och sprita av din pincett med jämna mellanrum. Tvätta också händerna och använd handsprit.

EXFOLIERA

Regelbunden exfoliering hjälper till att förebygga inåtväxande hårstrån. Du kan antingen använda en torrborste, en skrubbhandske eller en skrubbkräm. Undvik att exfoliera efter hårborttagning – vänta till två dagar efter så att du inte stressar huden onödigt mycket.

FUKT

Om du ofta får inåtväxande hårstrån kan det vara bra att investera i en fuktighetskräm som också innehåller lite fruktsyra.

LÄMPLIG HÅRBORTTAGNING

När du testar en ny typ av hårborttagning är det inte ett dugg konstigt att att huden reagerar genom att vända hårstråna inåt, men det är inte synonymt med att vax eller rakning inte är för dig.

Undantaget kan vara epilering, som har en tendens att knäcka hårstråna istället för att dra ut dem. Om du epilerar och lider av inåtväxande hårstrån är det kanske dags att se sig om efter en ny metod.

UNDVIK TAJTA, SYNTETISKA KLÄDER EFTER RAKNING

Om du har rakat benen på morgonen är det inte den dagen du ska ha dina nya strumpbyxor. Prioritera löst sittande kläder – gärna i material som bomull.

Källa: Helle Sehested, hudvårdslärare

Artikeln publicerades i I FORM nr. 11/2023