Så tar du dig igenom en förkylning

Aaaatjhoooo... är du snorig? Läs här om hur du kan lindra den täppta näsan.

Kvinna ligger i sängen, stänger av väckarklockan.

FÖRKYLNING Läs mer här om du vaknar snorig

© iStock

Så gott som alla drabbas av en förkylning flera gånger om året. Det finns nämligen massor av olika förkylningsvirus, så trots att du blir immun på den ena, så kommer det alltid finnas en annan som står på tur för att drabba dig. En normal förkylning varar från ett par dagar till en vecka.

Om din näsa rinner så är den dåliga nyheten att det inte finns någon effektiv medicin eller något vaccin mot förkylning, som kan få den att försvinna till dagen efter. Det är inte heller enkelt att förebygga en snorig näsa..

Behandlingen av en förkylning består därför huvudsakligen av att lindra symptomen, men det finns det råd för. Det handlar bland annat om att få tillräckligt med vila och vätska och ev använda nässprej eller saltvattendroppar för att förhindra att nästan täpps till helt.

Frågor och svar om influensa: Vilka är symptomen på influensa?

9 myter om förkylning

Enchinacea stoppar förkylningen

Njaaaa... du kan hitta små studier som visar effekt av Echinacea, men ser man på alla de studier som har gjorts så visar den samlade bilden att det inte finns någon dokumentation för att solhatt skulle varken lindra eller förebygga förkylningen.

LÄS OCKSÅ: Så förebygger och lindrar du halsfluss

Du kan boosta immunförsvaret med nyttig mat

En varierad kost med mycket frukt och grönt ger dig massor av näringsämnen, som generellt är bra för ditt immunförsvar. Kål och färggranna bär skyddar t ex kroppen mot några av de skadliga ämnena som bildas när syre metaboliseras i din kropp, men när du väl har blivit förkyld kan du inte trolla dig frisk genom att svälja några nyttiga shots eller smoothies, men de smakar ju gott ändå.

Hitta recepten på de bästa juicerna här

Hitta recept på ingefärsshot

Stärk ditt immunförsvar

Du blir lättare förkyld om du fryser

Ja, det är faktiskt sant till viss del. Risken för att bli förkyld verkar faktiskt öka lite om du fryser om fötterna. Så på med varma sockar.

Antibiotika får dig snabbare igenom förkylningen

Nej, det gör det inte. Antibiotika har ingen effekt på virus – bara på bakterier. Det enda du får ut av en antibiotikakur är biverkningarna i form av diarre, svamp och risken för resistens. Däremot kan några lindras av att använda nässprej, saltvattensdroppar eller ta lite smärtlindrande för att minska huvudvärk och feber.

En täppt näsa och trycket i huvudet är några av symptomen på bihåleinflammation. Kolla här hur du bekämpar symptomen

Drycker är viktigt

När du drabbas av ett virus så producerar du mer svett – särskilt när du har feber. För varje grad din temperatur stiger över 37 grader behöver du ½ liter extra vätska. Drick gärna mycket vatten och juice.

Du kan också piffa upp vattnet med en skiva citron.

Soppa stärker ditt immunförsvar

Mat är som tidigare nämnt inget mirakelmedel när förkylningen väl fått tag i dig. Men soppa är bra när snoret rinner, eftersom det värmer skönt i halsen och är enkelt och lätt att svälja och passar bra till den årstiden när många av oss blir förkylda.

Prova bl a denna läckra hönssoppa med ingefära.

C-vitamin är det bästa motgiftet mot förkylning

Dessvärre inte. C-vitamin varken minskar symptomen eller förkortar förkylningen. Zink däremot kan möjligtvis korta varaktigheten på din förkylning en aning. Det är mycket zink i särskilt frön och skaldjur.

Förkylning smittar huvudsakligen genom nysningar och hosta

Det sätt de flesta av oss blir smittade på är faktiskt genom att röra vid något en förkyld person har rört vid (med snor på händerna). Därför är en av de viktigaste saker du kan göra för att förebygga – och undvika att smitta andra, att hålla en god handhygien. Tvätta handdukarna ofta eller använd papper när du är förkyld.

Är du osäker på om din hosta beror på lunginflammation? Läs vår guide och lär dig mer om de lömska symptomen.

Lång natt lindrar förkylning

Det är i den djupa sömnen kroppen på allvar läker om man är sjuk. För att komma förkylningen till livs är det därför viktigt att du går till sängs tidigt och sover tungt och gott. Det lindrar att ligga med huvudet högt, eftersom de extra snoret du producerar när du är förkyld då rinner tillbaka i svalget istället för att täppa till näsan.

Har du svårt att somna? Så somnar du på bara 60 sekunder.