FODMAP är en förkortning för Fermentable, Oligo- ,Di-, Mono-saccharides and Polysols som är ett samlingsnan på kolhydrater som kroppen har svårt att processa. Kolhydraterna som den som följer FODMAP vill undvika är gasbildande när de når tjocktarmen och kan orsaka magbesvär som diarré och förstoppning.
FODMAP dieten rankar livsmedel utifrån högt och lågt FODMAP för att på så sätt visa vilka livsmedel som du ska välja bort och vilka du lugnt kan äta av och vilka som du ska vara återhållsam med. FODMAP dieten togs ursprungligen fram vid Monash universitetet i Melbourne, Australien. Personer med IBS, Irritated Bowel Syndrome, sägs i hög utsträckning kunna bli hjälpta av att följa FODMAP dieten.
FODMAP - det säger dieten om några vanliga livsmedel.
Prenumerant! Klicka på "ladda ned" för att få en mer omfattande lista över vilka livsmedel som FODMAP rekommenderar eller inte.
FODMAP-Ja
- Ris
- Potatis
- Bovete
- Dinkel
- Quinoa
- Laktosfri mjölk och yoghurt
FODMAP-Nej
- Grapefrukt
- Korn
- Vattenmelon
- Spenat
- Purjolök
FODMAP-Nja
- Honung
- Kronärtskocka
- Juice
- Russin
- Äpplen