Tjocktarmscancer – så här förebygger du bäst

Vårt överflöd av mat har lett till en ökning av tjocktarmscancer. Se här vilka symptom du bör hålla koll på och hur du bäst kan förebygga tjocktarmscancer.

Tjocktarmscancer

TJOCKTARMSCANCER Läs om hur du förebygger tjocktarmscancer på bästa möjliga sätt

© iStock

Tjocktarmscancer är en utpräglad livsstilssjukdom som följer i kölvattnet på livsstilen i västvärlden med ett överflöd av mat och då särskilt rött kött.

I U-länderna börjar nu också allt fler få diagnosen tjocktarmscancer i takt med att levnadsstandarden ökar och fram till 2030 förväntas antalet diagnoser i världen att öka med 60 procent jämfört med dagens siffror.

Tjocktarmcancer – frågor och svar

Vad vet vi om tjocktarmscancer?

Tjocktarmscancer börjar med att celler i tarmens slemhinna börjar växa ohämmat så att det bildas små fickor, så kallade polyper, på tarmens insida.

Polyperna är i grunden inte farliga, men de kan utvecklas till cancertumörer som fortsätter växa och sedan kan bryta igenom tarmväggen och därifrån sprida sig vidare i kroppen.

Kan du drabbas av tjocktarmscancer?

Kvinnor och män drabbas ungefär lika ofta av tjocktarmscancer och antalet fall har ökat under de senaste åren. Cancerformen är ärftlig i fem till 20 procent av fallen, vilket gör att du har en större risk att få sjukdomen om någon i din närmaste familj också har haft den.

De flesta, 75 procent, är över 65 år när de får sjukdomen och kvinnor drabbas typiskt lite senare än män.

Symptom på tjocktarmscancer – vad ska du hålla koll på?

De första symptomen beror på var i tarmen tumören sitter. Om den sitter i den nedersta delen av tjocktarmen, vilket gäller cirka hälften av alla fall, är symptomen typiskt blodig avföring, ändrade avföringsvanor och ont i magen.

Sitter tumören däremot längre upp i tjocktarmen är symtomen typiskt magsmärtor, uppsvälld mage, trötthet och viktnedgång.

När tarmcancer misstänks kommer läkaren i första hand att undersöka tarmen med ett böjligt endoskop som också kan ta vävnadsprover. Om undersökningen ger anledning till oro kommer du att få en CT- eller ultraljudsskanning.

Kikhålsundersökning

UNDERSÖKNING AV TJOCKTARMSCANCER En kikhålsundersökning kan visa om det är cancer i matstrupe, magsäck, tarmar, urinblåsa, lungor och luftvägar.

© iStock

Vilken behandling finns mot tjocktarmscancer?

De första symptomen beror på var i tarmen tumören sitter.

Om den sitter i den nedersta delen av tjocktarmen, vilket gäller cirka hälften av alla fall, är symptomen typiskt blodig avföring, ändrade avföringsvanor och ont i magen.

Sitter tumören däremot längre upp i tjocktarmen är symtomen typiskt magsmärtor, uppsvälld mage, trötthet och viktnedgång.

När tarmcancer misstänks kommer läkaren i första hand att undersöka tarmen med ett böjligt endoskop som också kan ta vävnadsprover. Om undersökningen ger anledning till oro kommer du att få en CT- eller ultraljudsskanning.

Så här kan du förebygga tjocktarmscancer

Det är väl dokumenterat att övervikt till följd av för lite motion och intag av för många kalorier ökar risken för tjocktarmscancer.

Man vet inte exakt varför övervikt innebär en ökad risk för sjukdomen, men sannolikt leder en högre blodsockernivå och större fettdepåer till ökad produktion av vissa hormoner och tillväxtfaktorer som kan verka cancerframkallande

En skål med grönsaker och räkor

ÄT GRÖNT TILL... Kött ökar risken för tjocktarmscancer så ät i stället massor av grönsaker och fisk.

© wichmann+bendtsen

Det är också väl dokumenterat att risken för tjocktarmscancer ökas av preprocessat nöt-, fläsk- och lammkött, och risken är särskilt stor om köttet är rökt eller saltat, som bacon, korvar och många typer av pålägg.

Det finns en utbredd uppfattning om att en fiberrik kost med mycket grönsaker och fullkornsprodukter kan reducera risken för tjocktarmscancer, men det finns ingen säker vetenskaplig dokumentation för det påståendet.

Testa våra vegetariska recept här!

Källa: Cancerfonden