Hammartå – så här behandlar du krökta och smärtande tår
Om dina tår böjer och viker sig trots att du inte själv drar in dem har du kanske fått hammartå. De krökta tårna kan göra ont, men om du snabbt påbörjar behandling kan du räta ut tårna innan de fastnar i det böjda läget.
Hammartår är väldigt vanligt. Ungefär var femte person drabbas, och 4–5 gånger så många kvinnor som män. Har du en hammartå vet du hur ont det kan göra.
Som tur är kan tillståndet ofta avhjälpas om du reagerar i tid. Här får du överläkarens bästa råd för att förebygga att du hamnar på operationsbordet. Och om det skulle hända så är chanserna stora för att du blir smärtfri.
Hammartå – på latinska digitus malleus – är ett tillstånd där en eller flera tår har deformerats.
Tårna består av tre leder – den innersta grundleden, mittenleden och ytterleden. När man har hammartå är mittenleden böjd, medan grundleden och ytterleden är sträckta. Böjningen uppstår för att tåns ledband och senor har dragit ihop sig. Det gör att tån kröks.
Man kan få hammartå på alla tårna, men det är oftast de tre tårna i mitten som drabbas – sällan stortån och lilltån. Och man har ofta hammartår på båda fötterna. Hammartår kan vara väldigt smärtsamt, eftersom det ofta skapar slit- och tryckskador på fötterna.
Hur ser en hammartå ut?
Om du har hammartå är en eller flera tår krökta. De små lederna i tån är böjda så att tån liknar en hammare. Det kan bidra till att skon skaver mot tån så det bildas en förhårdnad.
2
Vilka är symptomen på hammartår?
Utöver den karaktäristiska krökningen av en eller flera tår, så är hård hud på ovansidan av tårna ett vanligt tecken på hammartår. Den hårda huden uppstår för att den krökta tån har skavt mot skon när du går. Den friktionen som uppstår skapar en förhårdnad på huden.
Det uppstår också ett ökat slitage på tåns grundled och mellanfotsbenet i fotsulan eftersom de pressas mot skosulan.
Så där får du förmodligen ock- så förhårdnader. I kölvattnet på den hårda huden uppstår det ofta blåsor, liktornar och i värsta fall en inflammation. Och så har vi smärtan, som är hammartåns trogna följeslagare – en smärta som dyker upp när du går.
Hammartå symptom
Krumma tår – vanligen tå 2, 3 och/eller 4
Smärtor vid gång
Hård hud ovanpå de krumma tårna
Hård hud på på framfotens sula
Blåsor och liktornar
3
Varför får man hammartå?
Man är faktiskt inte helt säker på varför vissa av oss har ligament och senor som drar ihop sig och skapar sneda hammartår, medan andra slipper.
En möjlig förklaring kan vara att vissa personer har en obalans mellan böj- och sträckmusklerna i foten, så att tårna tenderar att vara mer böjda än utsträckta, vilket på sikt kan göra att leden "fryser" i sned position. Ärftlighet kan också spela en roll.
Även om grundorsaken till hammartår är oklar, är det välkänt vilka tillstånd som kan utlösa tillståndet:
Hammartå – orsaker
HÖG ÅLDER
Unga människor får sällan hammartår. Det är ett tillstånd som kommer i takt med att foten blir mindre spänstig och lederna blir stela. Upp emot var femte person får de krökta tårna när de blir äldre. Och kvinnor drabbas fyra–fem gånger oftare än män.
FEL SKOR
Har du under många år gått i skor som inte är så bra för fötterna, så är risken större för att tårna kröks och du får hammartår. Att ofta använda för små, spetsiga eller oflexibla skor kan provocera fram att tårna kröks. Det kan även höga klackar.
FOTPROBLEM
Ett problem kommer sällan ensamt. Man ser ofta att folk med skelett- och ledproblem på fötterna också får hammartår. Hammartår uppstår alltså på fötter där det finns knölar, kanske hallux valgus, nedsjunket fotvalv eller sneda stortår.
ANDRA SJUKDOMAR
Lider du av diabetes, artros eller vissa nerv- och muskelsjukdomar som hålfit, Charcot-Marie-Tooths sjukdom eller celebral pares, har du större risk att få hammartå.
4
Vad är bra övningar för hammartå
3 bra hammartå-övningar
Ett viktigt vapen mot hammartår är att hålla tårna smidiga och dagligen stärka fötternas leder. För så länge tårna kan sträckas ut, så ska de sträckas ut. De här övningarna motverkar stela och krökta leder.
Hammartå övning 1: mjuka upp
Placera en tennisboll på golvet och sätt foten på bollen.
Rulla foten fram och tillbaka över bollen och försök greppa bollen med tårna.
Repetera rörelserna 3-5 minuter på varje fot.
Hammartå övning 2: stärk
Lägg en handduk eller en trasa på golvet.
Sätt dig på en stol och greppa trasan med tårna.
Krama den som att du försökta knyckla ihop den.
Repetera övningen i upp till 5 minuter.
Hammartå övning 3: spreta
Placera tårna på golvet så det finns avstånd mellan dem, och så att stortån kommer ut i ställningen där den ska vara – se bilden. Du kan hjälpa till med händerna till en början om det är svårt att få tårna att sära på sig.
Hammartå behandling – vårda fötterna
Fotvård kan inte räta ut en krökt tå, men regelbundna fotbad och massage kan hjälpa till att hålla lederna mjuka och smidiga. Därmed bromsas utvecklingen av tillståndet, så det inte utvecklas till en stel hammartå. Det kommer också att lindra de smärtor som hammartån skapar.
5 TIPS FÖR ATT LINDRA ÖMMA HAMMARTÅR
Har du en eller flera hammartår så är du väl medveten om den smärta som kan uppstå efter en dag där du har gått och stått mycket. Här är 5 SOS-tips som verkar lindrande för ömma tår:
Ta ett varmt fotbad, så att muskler och leder kan slappna av helt.
Massera dina fötter och ge tårna extra uppmärksamhet, så att de hålls mjuka och flexibla.
Lägg is på tåleden om det uppstår en inflammation och området svullnar upp.
Ge fötterna en paus och låt dem vila högt flera gånger om dagen, framförallt om du står upp mycket.
Gå barfota hemma så att fötternas leder och muskler kan röra sig naturligt.
5
Kan man räta ut en hammartå?
Ofta kan man göra en del själv för att räta ut sin hammartå om man är i början av förloppet, där hammartån är flexibel och kan sträckas ut i basleden, mellanleden och ytterleden när man drar i den.
I det skedet kan vissa bli av med tillståndet med hjälp av lämpliga skor, innersulor, skötsel och övningar. Läs mer under rubriken ”Hur kan jag själv behandla en hammartå?”.
Men om du inte tar chansen att räta ut din krökta tå tidigt i förloppet kommer leden efter ett tag att stanna i det böjda läget, och tillståndet kommer att utvecklas till en “stel hammartå”.
Och då kommer du behöva en operation för att hammartån ska kunna rätas ut. De allra flesta blir hjälpta av en operation.
KAN MAN RÄTA UT EN HAMMARTÅ? | Om du ser till att dra i tårna så de sträcks ut i alla leder, kan det motverka hammartår.
Det är en bra idé att använda ett framfotsinlägg, en så kallad framfotspelott. Det är ett mjukt, förhöjt inlägg som lyfter upp framfoten lite, ökar tårnas sträckning och minskar trycket på tåns grundled. Inlägget ska kombineras med foträta skor, och det kan ta några veckor innan du märker någon förbättring.
Framfotsinlägg kan köpas på apoteket, hos materialister och online.
Hammartå behandling – välj rätt skor
Något av det bästa du kan göra för att förebygga och behandla hammartår är att gå i bra, fotvänliga skor. Det minskar både ömhet vid tåleden och de smärtor som är förknippade med tryck och slitage på den krökta tån. Dessutom ger det plats för en flexibel hammartå att räta ut sig. Se här vad du ska tänka på när du väljer skor:
En stabil sula, som inte ger med sig när du trycker ihop tån och hälen. Den får dock inte vara lika stel som en träsko.
Skor med uttagbar innersula, så att sulan kan ersättas med ett framfotsinlägg.
Skor med låg häl och bred form med god plats för tårna. Och en stötabsorberande sula med bra fjädring.
7
Hur opererar man en hammartå?
Har du en stel hammartå som stör dig och gör ont, så kan det vara nödvändigt med en operation. Det vanligaste ingreppet är att en steloperation görs i den led som skaver och att man fixerar den med ett stift. Stiftet tas bort efter 4-6 veckor.
HAMMARTÅ OPERATION – Vid operation tas en del av den mittersta tåleden bort, och tån rätas upp med en stålpinne.
Ingreppet kan utföras under lokalbedövning eller narkos, och du får oftast gå hem samma dag. Efter ingreppet får du räkna med två veckors sjukskrivning, men ibland upp till åtta veckors sjukskrivning beroende på vilket jobb du har och hur mycket du står och går under arbetsdagen.
De allra flesta upplever att hammartån försvinner efter operationen. Tån blir stelopererad och går inte att böja på efter operationen, men det ger dig vanligtvis inga problem i vardagen så länge du inte dansar balett. Efter operationen är det fortsatt viktigt att du använder rymliga skor, för annars kan hammartå uppstå på de andra tårna.
HAMMARTÅ OPERATION – Ingreppet utförs under lokalbedövning eller under narkos.
Ja, det är en bra idé att snabbt uppsöka vård för att få svar på om du har hammartå, och om den är flexibel eller stel, om dina tår är krökta och gör ont. Det är nämligen avgörande för om du själv kan göra något för att räta ut tån igen eller om det krävs en operation.
Om du får behandling tidigt kanske du kan undvika operation. Läkaren ställer diagnosen på bakgrund av tåns utseende och ledernas rörlighet.