Aj mitt fotvalv är nedsjunket
Fötternas muskler och leder behöver tränas om du ska undvika att fotvalvet sjunker ihop. Få läkarens gåda råd om skadan redan har skett.
Fötternas muskler och leder behöver tränas om du ska undvika att fotvalvet sjunker ihop. Få läkarens gåda råd om skadan redan har skett.
Ett nedsjunket fotvalv gör ont! Och det är framförallt äldre kvinnor som drabbas. Det kan du antingen lägga dig ner och gråta över – eller så kan du försöka göra något åt det.
Därför får du här överläkarens råd till hur du håller musklerna i fötterna så starka som möjligt. Och hur du kan behandla ett nedsjunket fotvalv, om det redan har skett. Bland annat kan det vara nödvändigt att använda inlägg för att stötta upp och avlasta. Du kan också massera foten och träna upp den.
Nedsjunket fotvalv uppstår ofta med åldern och kan bero på överansträngning, en idrottsskada eller att man har använt dåliga skor. Normalt är fotvalvet spänstigt och format som ett lätt böjt valv. Stortån och lilltån är därför de som får bära mest tyngd. Och det klarar de, för de är robusta och skapade för uppgiften.
Men i ett nedsjunket fotvalv har bindväv och ledband mellan leder och skelett fallit ihop och valvet har försvunnit. Det betyder att pressen fördelas från stor- och lilltå till de tre tårna i mitten. Det är de inte gjorda för, så de svarar med ömhet och smärta. Det är också vanligt att hård hud och liktornar uppstår som “bonus“.
Det är ju ingen hemlighet att många av oss faller ihop lite när vi blir äldre. Huden, rumpan och brösten tappar spänsten. Samma sak gäller för leder och senor i fötterna.
Med åldern uppstår en trötthet i de ledband och muskler som ska hålla koll på fotvalvet och tårnas skelett. Och hos några av oss sker det i en så hög grad att valvet som ska ge foten fjädring, försvinner. Fotvalvet sjunker helt enkelt mot marken.
Det händer för att de ledband och muskler som tidigare hållit allt på plats har blivit trötta och slappa. Men varför drabbas vissa av oss hårdare än andra? Det finns det några olika orsaker till.
Du känner igen ett nedsjunket fotvalv på den karaktäristiska känslan som tillståndet ger. Innan det uppstår ren smärta, upplever många att de förlorar känseln i framfoten eller får en känsla av att foten sover. Några beskriver det också som att ha en sten i skon eller att gå på en veckad strumpa. Det är förlusten av spänst och valv på framfoten som skapar den känslan.
Det uppstår också smärta vid lederna till den andra, tredje och fjärde tån. Stor- och lilltån är normalt inte påverkade, eftersom de inte utsätts för mer belastning än normalt.
Ofta blir obehaget värre under dagen med tiden som du använder foten. Några har också ont i fötterna på natten. Graden av besvär kan variera från lätt obehag till våldsamma smärtor som gör det svårt att gå.
Arv och ålder är svårt att kämpa emot. Men du kan göra saker för att minska besvären, skjuta upp tidpunkten för när fallet inträffar och i allra bästa fall helt undvika nedsjunket fotvalv. Här är saker du kan göra för att hålla fötterna starka och spänstiga: Nedsjunket fotvalv övningar
Har du utvecklat nedsjunket fotvalv är det svårt att helt eliminera felställningen och få tillbaka det förlorade valvet.
Källa: Karl Tobias Haak, överläkare i fot- och ankelkirurgi, Aleris Sjukhus
Artikeln publicerades i I FORM nr 04/2023