Aj mitt fotvalv är nedsjunket

Fötternas muskler och leder behöver tränas om du ska undvika att fotvalvet sjunker ihop. Få läkarens gåda råd om skadan redan har skett.

En kvinna tar sig mot foten i smärta, för att hon har ett begynnande nedsjunket fotvalv.

NEDSJUNKET FOTVALV – Det kan ge svåra smärtor om fotvalvet sjunker ner. Du kan som tur är göra ganska många olika saker för att det inte ska hända.

© iStock

Ett nedsjunket fotvalv gör ont! Och det är framförallt äldre kvinnor som drabbas. Det kan du antingen lägga dig ner och gråta över – eller så kan du försöka göra något åt det.

Därför får du här överläkarens råd till hur du håller musklerna i fötterna så starka som möjligt. Och hur du kan behandla ett nedsjunket fotvalv, om det redan har skett. Bland annat kan det vara nödvändigt att använda inlägg för att stötta upp och avlasta. Du kan också massera foten och träna upp den.

1 Var är nedsjunket fotvalv?


Nedsjunket fotvalv uppstår ofta med åldern och kan bero på överansträngning, en idrottsskada eller att man har använt dåliga skor. Normalt är fotvalvet spänstigt och format som ett lätt böjt valv. Stortån och lilltån är därför de som får bära mest tyngd. Och det klarar de, för de är robusta och skapade för uppgiften.

Men i ett nedsjunket fotvalv har bindväv och ledband mellan leder och skelett fallit ihop och valvet har försvunnit. Det betyder att pressen fördelas från stor- och lilltå till de tre tårna i mitten. Det är de inte gjorda för, så de svarar med ömhet och smärta. Det är också vanligt att hård hud och liktornar uppstår som “bonus“.

nedsjunken framfot vs normal fot

NEDSJUNKEN FRAMFOT – En normal framfot har ett valv som är lätt böjt. Vid nersjunket fotvalv har valvet plattats ut, och det gör ont.

© gettyimages

2 Hur ser ett nedsjunket fotvalv ut?


Så här ser ett nedsjunket fotvalv ut

Illustrationen visar hur framfoten ser ut om man ser den i genomskärning. Normalt är framfoten formad som ett aningen böjt valv, från stortån till lilltån, medan valvet saknas när fotvalvet sjunkit ner. Det gör att de tre mittersta tårnas leder pressas ner mot underlaget när du går.

3 Varför sjunker fotvalvet?


Det är ju ingen hemlighet att många av oss faller ihop lite när vi blir äldre. Huden, rumpan och brösten tappar spänsten. Samma sak gäller för leder och senor i fötterna.

Med åldern uppstår en trötthet i de ledband och muskler som ska hålla koll på fotvalvet och tårnas skelett. Och hos några av oss sker det i en så hög grad att valvet som ska ge foten fjädring, försvinner. Fotvalvet sjunker helt enkelt mot marken.

Det händer för att de ledband och muskler som tidigare hållit allt på plats har blivit trötta och slappa. Men varför drabbas vissa av oss hårdare än andra? Det finns det några olika orsaker till.

6 ORSAKER TILL NEDSJUNKET FOTVALV

Nedsjunket fotvalv i familjen

Det kan vara arv som får fötterna att falla. Om dina föräldrar har nedsjunket fotvalv, är sannolikheten stor att dina fötter kommer gå i deras fotspår.

Stel och stram

Något av det som kan belasta fotvalvet är bristande smidighet i lederna och stela lår.

Hård vardag

Ett arbete där man står och går mycket på hårda golv sätter en ökad press på framfoten, vilket kan riskera att utlösa framfotsfall, eller nedsjunket fotvalv.

Höga klackar

Det finns ingen vetenskaplig dokumentation för att högklackade skor ger nedsjunket fotvalv. Men mycket tyder på att risken ökar om man ofta går i höga klackar.

Maraton och extremsport

HOm man regelbundet utsätter fötterna för hård belastning, för att man springer långdistans eller annan extremsport, så ökar risken för nedsjunket fotvalv.

För mycket på sittbenen

Övervikt belastar fötterna och kan därför framkalla framfotsfall. Även graviditeter kan öka risken.

4 Hur känns ett nedsjunket fotvalv?


Du känner igen ett nedsjunket fotvalv på den karaktäristiska känslan som tillståndet ger. Innan det uppstår ren smärta, upplever många att de förlorar känseln i framfoten eller får en känsla av att foten sover. Några beskriver det också som att ha en sten i skon eller att gå på en veckad strumpa. Det är förlusten av spänst och valv på framfoten som skapar den känslan.

Det uppstår också smärta vid lederna till den andra, tredje och fjärde tån. Stor- och lilltån är normalt inte påverkade, eftersom de inte utsätts för mer belastning än normalt.

Ofta blir obehaget värre under dagen med tiden som du använder foten. Några har också ont i fötterna på natten. Graden av besvär kan variera från lätt obehag till våldsamma smärtor som gör det svårt att gå.

5 Hur kan man förebygga nedsjunket fotvalv?


Arv och ålder är svårt att kämpa emot. Men du kan göra saker för att minska besvären, skjuta upp tidpunkten för när fallet inträffar och i allra bästa fall helt undvika nedsjunket fotvalv. Här är saker du kan göra för att hålla fötterna starka och spänstiga: Nedsjunket fotvalv övningar

Kvinna som tränar fötterna för att förebygga nedsjunket fotvalv

NEDSJUNKET FOTVALV – Gör det till en vana att röra på dina tår och anklar, när du ändå tränar. Det lönar sig.

Nedsjunket fotvalv övningar

Många glömmer fötterna när kroppen tränas. Genom att regelbundet göra fot- och ankelövningar kan du minska fallet av spänstighet i framfoten. Exakt hur stor effekt det har vet man inte. Men att övningarna ger ökad styrka, stabilitet och rörlighet i foten – det kan du vara säker på!

Fiska upp trasan

Här stärks musklerna, så att framfoten blir mer spänstig.

 • Sätt dig på en stol.
 • Lägg en handduk eller trasa på golvet och fånga upp den med tårna.
 • Upprepa 10 gånger med varje fot.

Rulla med bollen

En övning som både mjukar upp stela leder och lindrar ömhet.

 • Sitt eller stå.
 • Ta en tennisboll eller en liknande relativt hård boll och rulla den fram och tillbaka under framfoten.
 • Upprepa 10 gånger på varje fot.

Stretcha foten

Den här övningen ökar både styrka och smidighet i framfoten.

 • Stå på ett trappsteg eller en kantsten.
 • Gå upp på tårna och sänk sedan långsamt hälarna ut över kanten, så att hälsenan och undersidan av foten stretchas ut.
 • Håll stretchen i 30 sek.
 • Upprepa 5 gånger.

Nedsjunket fotvalv sko

Välj rätt skor
Lämpliga skor kan ha en förebyggande effekt på framfotsfall och detta minskar besvären om fallet av leder och skelett redan har inträffat.

När du ska välja skor, så välj:

 • En mycket stabil sula, som inte ger efter så mycket när du trycker ihop tå och häl. Den ska dock inte vara lika styv som en träsko.
 • En sula som har mycket stötabsorbering och ger bra fjädring.
 • Skor med uttagbar innersula. Det ger dig möjligheten att ersätta sulan med ett inlägg som är skapat för nedsjunket fotvalv. Läs mer under behandlingsmöjligheter.

6 Kan nedsjunket fotvalv behandlas?


Har du utvecklat nedsjunket fotvalv är det svårt att helt eliminera felställningen och få tillbaka det förlorade valvet.

Nedsjunket fotvalv inlägg

Den allra vanligaste behandlingen mot nedsjunket fotvalv är inlägg med en så kallad pelottsula. En pelott är ett mjukt, förhöjt inlägg som får framfoten att välvas lätt uppåt, som den gör på en fot utan problem. Pelottsulor är därför riktigt bra för att ge stöd och avlasta foten. Du kan använda dem både i vanliga skor som du går i utomhus och i inneskor. Inläggen kan köpas på apotek, på nätet och på fotbutiker.

Om du har väldigt ont av ditt nedsjunkna fotvalv så kan det vara en bra idé att gå till en ortopedisk klinik som kan skapa ett inlägg för just dina fötter och deras behov.

Så här ska ett skoinlägg placeras
Härserduvari skon ett inlägg för nedsjunket fotvalv ska ligga. De vita ringarna visar tåbenens ledhuvuden. Pelotten ska placeras strax bakom de tre mittersta tårnas ledhuvuden.

Nedsjunket fotvalv operation

Det är sällan man opererar en fot med nedsjunket fotvalv. Detta händer bara i de fall där smärtan är så uttalad att det hämmar vardagen, och där framfotsinlägg och övningar inte har hjälpt. Då kan du få en remiss till en ortoped som bedömer om en operation är nödvändig.

Proceduren innebär att man skär av benen precis vid de ömma ledhuvudena. Därefter flyttas ledhuvudena så att trycket på det smärtsamma området tas bort. Förskjutningen fixeras med en liten skruv. Operationen utförs under narkos och tar cirka 30 min, beroende på hur många tår som behöver korrigeras.

Du skrivs vanligtvis ut på operationsdagen. Men du får räkna med att behöva bära ett bandage och speciella skonsamma skor i en månad. Beroende på vilken typ av arbete du har kommer du att behöva sjukskriva dig i 1-6 veckor. Som tur är upplever de flesta betydligt mindre smärta efter operationen.

NEDSJUNKET FOTVALV OPERATION – Man kan operera ett nedsjunket fotvalv, men det gör man bara i de fall där det är så uttalade smärtor att de hindrar en i vardagen.

© iStock

Källa: Karl Tobias Haak, överläkare i fot- och ankelkirurgi, Aleris Sjukhus
Artikeln publicerades i I FORM nr 04/2023