Liktornar uppstår faktiskt för att skydda stället som blir utsatt för press, men resultatet kan vara smärtsamt. Här har vi samlat allt du behöver veta om de små, smärtsamma liktornarna, och hur du undviker dem.
En liktorn – eller en klavus, som det heter på latin – är ett mindre område med hård, förtjockad hud som har pressats ihop i en sådan grad att det till slut har uppstått en hård kärna. Kärnan är formad som ett spetsigt torn, som kilar sig inåt.
Känslan kan liknas en tagg som trycks in, och det kan vara väldigt smärtsamt.
Du kan ganska lätt avgöra om du har fått en liktorn. Det är en liten klump av förhårdnad hud med en hård kärna och en yta som ofta är torr och grå-gul i färgen. Liktornen kan också vara rödaktig.
När du rör vid den och trycker på den kommer du känna ömhet och smärta. Det är för att liktornens spets sticker djupt ner i huden och trycker på nerverna. I värsta fall kan liktornen ha utvecklat sig till ett sår eller en inflammation i foten.
Fotvårta eller liktorn? Om du är osäker kan du läsa mer om fotvårtar här.
Liktornar uppstår när huden på fötterna utsätts för slitage under längre tid. Huden reagerar då med att bilda hård hud. Och det är så långt ganska smart, för den hårda huden utgör ett skydd som förhindrar skador på huden. Men när den dessutom utsätts för ett permanent tryck på en avgränsad del av den hårda huden så förtjockas området ytterligare, den hårda huden pressas ihop och då uppstår den karaktäristiska konformade taggen. Liktornar är alltså den hårda hudens onda syster.
Den vanligaste orsaken till att vi får liktornar är att vi går i fel skor. Om skorna är för små, smala, spetsiga eller har för hög klack så uppstår friktion och ett permanent tryck på vissa ställen på foten.
Samma sak händer om det sitter en skavande söm eller rem på skon. Men också för löst knutna skor kan ge liktornar. Om skorna inte sitter rätt så pressas tårna framåt i skorna och sulan glider runt. Den friktionen det skapar kan i lika hög grad framkalla liktornar.
LÄS OCKSÅ: Varför får vi vaxproppar?
Liktornar kan dyka upp var som helst på din fot. Men vanligtvis kommer de där det är mest friktion och tryck, vilket är på sidan av foten, under framfoten, på hälen och på tårna. Liktornar på tårna sitter oftast på ovansidan, men de kan också uppstå på spetsen, på sidan och faktiskt även mellan tårna.
LÄS OCKSÅ: De bästa övningarna för nedsjunket fotvalv
Genom att vårda fötterna kan du hålla huden mjuk och därmed förebygga att det uppstår liktornar. Om du redan har haft en liktorn och behandlat den ska du också komma ihåg fotvården. I de flesta fall uppstår liktornen nämligen igen om du inte gör en förebyggande insats
Förebygg liktornar genom att bekämpa den hårda huden
- Ta regelbundna fotbad och tillsätt gärna en mjukgörande badolja.
- Smörj fötterna med en fet kräm varje dag. Det lägger en skyddande hinna på huden så att den kan motstå tryck bättre.
- Skrubba bort den hårda huden med pimpsten en gång i veckan.
Förebygg liktornar genom att välja rätt skor
- Dina skor får varken vara för stora eller för små, och de får inte heller skava eller trycka på foten.
- Håll dig från de höga klackarna till vardags.
- Går och står du mycket, så använd stötabsorberande sulor.
- Byt gärna skor under dagen så att du varierar trycket dina fötter utsätts för.
Läs också: Så här blir du av med nageltrång
Har liktornen blivit stor och envis så varken kan eller bör du försöka behandla den själv. Istället ska du uppsöka en läkare för att få en värdering. Läkaren väljer oftast att skicka dig vidare till en medicinsk fotterapeut. Men det kan ändå vara viktigt att få en läkares syn på saken, för i sällsynta fall kan det vara nödvändigt med en operation. Det beror på svårighetsgraden och placeringen av liktornen och i vissa fall även varför den uppstått.
Vid tecken på infektion bör du också alltid kontakta läkaren, så att du kan få behandling med antibiotika. Håll koll på symptom som rodnad, svullnad och om du blir varm på området. Du ska också uppsöka vården om du har långvariga eller återkommande besvär eller om det gör mycket ont. Har du diabetes bör du kontakta vården för att få hjälp med din fotvård.
Läs också: Hammartå – övningar och behandling av krokiga tår
En liktorn ska behandlas med detsamma. Låter du den bara vara finns risken att den växer och blir så smärtsam att du inte kan gå på foten. Det kan också uppstå infektion i en obehandlad liktorn och då kan en operation bli nödvändig.
Har du drabbats av liktornar så är det en sak du kan göra för att lindra smärtan. Det är viktigt att komma igång snabbt så att liktornen inte växer sig stor. En liten liktorn kan du få bort själv, men de stora bör du överlåta till en fotterapeut.
LÄS OCKSÅ: Hallux valgus – så här lindrar du smärtorna
Hos fotterapeuten skärs toppen av liktornen, och sedan avlägsnas all den hårda huden. Några fotterapeuter använder en liten maskin som “gräver” ut den hårda huden. När en liktornsbehandling utförs professionellt och med rätt, steriliserade instrument är det ett effektivt sätt att få bukt med liktornar. Behandlingen är dock inte smärtfri, men de flesta känner en stor lättnad efteråt. Proceduren tar ungefär en halvtimme och kostar vanligtvis ett par hundra kronor.
Läs också: Nagelsvamp – den bästa behandlingen av svamp på fötterna
LÄS OCKSÅ: Så här blir du av med dålig andedräkt
*Källa: Ditte Damgaard, fotterapeut*
Artikeln publicerades i I FORM nr 5/2022