Så här slipper du liktornar

Har du haft liktornar? I så fall vet du hur ont det gör. Har du inte det, så var glad för det. Liktornar är rena fotterroristerna. Därför har du samlat allt du behöver veta om knölarna av förhårdnad hud och hur du undviker dem.

En kvinnas fot med liktorn

LIKTORNAR - En liktorn är hård hud som har bildat en tagg, som trycker på nerverna.

© iStock

Liktornar uppstår faktiskt för att skydda stället som blir utsatt för press, men resultatet kan vara smärtsamt. Här har vi samlat allt du behöver veta om de små, smärtsamma liktornarna, och hur du undviker dem.

1 Vad är liktornar?


En liktorn – eller en klavus, som det heter på latin – är ett mindre område med hård, förtjockad hud som har pressats ihop i en sådan grad att det till slut har uppstått en hård kärna. Kärnan är formad som ett spetsigt torn, som kilar sig inåt.

Känslan kan liknas en tagg som trycks in, och det kan vara väldigt smärtsamt.

2 Hur ser liktornar ut?


Du kan ganska lätt avgöra om du har fått en liktorn. Det är en liten klump av förhårdnad hud med en hård kärna och en yta som ofta är torr och grå-gul i färgen. Liktornen kan också vara rödaktig.

När du rör vid den och trycker på den kommer du känna ömhet och smärta. Det är för att liktornens spets sticker djupt ner i huden och trycker på nerverna. I värsta fall kan liktornen ha utvecklat sig till ett sår eller en inflammation i foten.

Fotvårta eller liktorn? Om du är osäker kan du läsa mer om fotvårtar här.

Liktorn under foten

LIKTORNAR - den förhårdnade huden blir till en konformad klump vars spets går ner genom underhuden och trycker på nerverna.

© iStock

3 Hur uppstår liktornar?


Liktornar uppstår när huden på fötterna utsätts för slitage under längre tid. Huden reagerar då med att bilda hård hud. Och det är så långt ganska smart, för den hårda huden utgör ett skydd som förhindrar skador på huden. Men när den dessutom utsätts för ett permanent tryck på en avgränsad del av den hårda huden så förtjockas området ytterligare, den hårda huden pressas ihop och då uppstår den karaktäristiska konformade taggen. Liktornar är alltså den hårda hudens onda syster.

4 Varför får man liktornar?


Den vanligaste orsaken till att vi får liktornar är att vi går i fel skor. Om skorna är för små, smala, spetsiga eller har för hög klack så uppstår friktion och ett permanent tryck på vissa ställen på foten.

Samma sak händer om det sitter en skavande söm eller rem på skon. Men också för löst knutna skor kan ge liktornar. Om skorna inte sitter rätt så pressas tårna framåt i skorna och sulan glider runt. Den friktionen det skapar kan i lika hög grad framkalla liktornar.

LÄS OCKSÅ: Varför får vi vaxproppar?

5 Var får man liktornar?


Liktornar kan dyka upp var som helst på din fot. Men vanligtvis kommer de där det är mest friktion och tryck, vilket är på sidan av foten, under framfoten, på hälen och på tårna. Liktornar på tårna sitter oftast på ovansidan, men de kan också uppstå på spetsen, på sidan och faktiskt även mellan tårna.

LÄS OCKSÅ: De bästa övningarna för nedsjunket fotvalv

Placering av liktornar

VAR SITTER LIKTORNAR? Liktornar uppstår oftast på de ställen där det är mest friktion och tryck på foten.

6 Hur förebygger man liktornar?


Genom att vårda fötterna kan du hålla huden mjuk och därmed förebygga att det uppstår liktornar. Om du redan har haft en liktorn och behandlat den ska du också komma ihåg fotvården. I de flesta fall uppstår liktornen nämligen igen om du inte gör en förebyggande insats

Förebygg liktornar genom att bekämpa den hårda huden

 • Ta regelbundna fotbad och tillsätt gärna en mjukgörande badolja.
 • Smörj fötterna med en fet kräm varje dag. Det lägger en skyddande hinna på huden så att den kan motstå tryck bättre.
 • Skrubba bort den hårda huden med pimpsten en gång i veckan.

Förebygg liktornar genom att välja rätt skor

 • Dina skor får varken vara för stora eller för små, och de får inte heller skava eller trycka på foten.
 • Håll dig från de höga klackarna till vardags.
 • Går och står du mycket, så använd stötabsorberande sulor.
 • Byt gärna skor under dagen så att du varierar trycket dina fötter utsätts för.

Läs också: Så här blir du av med nageltrång

7 När ska man gå till läkaren?


Har liktornen blivit stor och envis så varken kan eller bör du försöka behandla den själv. Istället ska du uppsöka en läkare för att få en värdering. Läkaren väljer oftast att skicka dig vidare till en medicinsk fotterapeut. Men det kan ändå vara viktigt att få en läkares syn på saken, för i sällsynta fall kan det vara nödvändigt med en operation. Det beror på svårighetsgraden och placeringen av liktornen och i vissa fall även varför den uppstått.

Vid tecken på infektion bör du också alltid kontakta läkaren, så att du kan få behandling med antibiotika. Håll koll på symptom som rodnad, svullnad och om du blir varm på området. Du ska också uppsöka vården om du har långvariga eller återkommande besvär eller om det gör mycket ont. Har du diabetes bör du kontakta vården för att få hjälp med din fotvård.

Läs också: Hammartå – övningar och behandling av krokiga tår

8 Hur behandlar man liktornar?


En liktorn ska behandlas med detsamma. Låter du den bara vara finns risken att den växer och blir så smärtsam att du inte kan gå på foten. Det kan också uppstå infektion i en obehandlad liktorn och då kan en operation bli nödvändig.

Har du drabbats av liktornar så är det en sak du kan göra för att lindra smärtan. Det är viktigt att komma igång snabbt så att liktornen inte växer sig stor. En liten liktorn kan du få bort själv, men de stora bör du överlåta till en fotterapeut.

LÄS OCKSÅ: Hallux valgus – så här lindrar du smärtorna

Sådan kan du selv behandle ligtorne

 1. FÖRSTA HJÄLPEN

  Så snart du upptäcker liktornen ska du tryckavlasta området. Det tar inte bort liktornar, men minskar obehaget. Du avlastar primärt genom att skippa de skor som klämmer och skapar friktion. När du är inomhus kan du med fördel gå i tofflor. Du kan också köpa liktornsplåster, som är ett mjukt plåtser med ett hål i mitten, så att trycket tas bort från det drabbade området.
 2. LÄGG I BLÖT

  Du bör sedan mjukgöra liktornen med ett fotbad – gärna med tillsatt badolja. Medan fötterna är i vattnet kan du skrubba på det ömma stället med en pimpsten eller en nagelborste, så att lite av den hårda huden försvinner. Det är sällan tillräckligt för att få bort liktornen helt. Men det kan lindra och minska besvär.
 3. LÖS UPP

  Innan du går vidare till borttagning av liktornen så gör du dig själv en tjänst om du löser upp den hårda huden först. För det syftet är salicylsyra din vän. Du kan också använda fruktsyra, så kallad AHA-syra. Båda syrorna fräter skonsamt bort det yttersta lagret av den hårda huden på liktornen. Syrorna hittar du i produkter för ändamålet på apotek.
 4. FRAM MED HYVELN

  När du ska ta bort liktornen gäller det att vara försiktig. Går du för ivrigt tillväga kan du skapa sår och i värsta fall infektion. Testa därför att försiktigt skrapa bort den med en fothyvel. Ta bort en liten bit av liktornen i taget och sluta om det gör ont eller är för svårt. Då får en fotterapeut ta över.

9 Hur får man bort liktornar?


Hos fotterapeuten skärs toppen av liktornen, och sedan avlägsnas all den hårda huden. Några fotterapeuter använder en liten maskin som “gräver” ut den hårda huden. När en liktornsbehandling utförs professionellt och med rätt, steriliserade instrument är det ett effektivt sätt att få bukt med liktornar. Behandlingen är dock inte smärtfri, men de flesta känner en stor lättnad efteråt. Proceduren tar ungefär en halvtimme och kostar vanligtvis ett par hundra kronor.

Läs också: Nagelsvamp – den bästa behandlingen av svamp på fötterna

Fotterapeut tar bort liktorn

BORTTAGNING AV LIKTORN – fotterapeuten kan få bukt med liktornen genom att skära upp och "gräva" ut den.

© iStock

LÄS OCKSÅ: Så här blir du av med dålig andedräkt

*Källa: Ditte Damgaard, fotterapeut*

Artikeln publicerades i I FORM nr 5/2022