5 enkla saker du borde göra för dina fötter

Tar du hand om dina fötter? Ganska små förändringar i vardagen kan hålla fötterna pigga och glada. Få fem bra idéer här.

Kvinna som tar hand om sina fötter

FOTVÅRD – Tar du av dig strumporna när du kommer hem? Det är faktiskt bra för fötterna att få vara barfota.

© iStock

Fötter utan problem är lätta att ignorera. Men även en liten spricka i huden eller nageltrång kan göra livet surt. Har du haft en sten i skon, så vet du vad vi pratar om.

Så här tränar du dina fötter

Men det krävs inte så mycket för att hålla fötterna i toppform. Här får du fem enkla fotråd, du lätt kan inkorporera i din vardag.

5 saker vi glömmer att göra för våra fötter

Klipp naglarna rakt av

Ett rakt klipp med nagelsaxen är viktigt för att undvika nageltrång. Många av oss tenderar att klippa naglarna i en båge så att nageln blir lite för kort på sidan av tån med resultatet att nageln växer in i huden med smärta och irritation som följd.

Torka dem ordentligt

Kommer du ihåg att torka fötterna ordentligt efter att du har duschat eller badat? Våra fötter har massa små sprickor och veck där fukten snabbt kan bilda svamp. Så kom ihåg att dra med handduken ordentligt mellan och under tårna.

Gå barfota

Våra fötter är inte skapade för att gå med skor och strumpor. Så släpp fötterna fria när du har chansen. Att gå barfota tränar upp rörligheten i fotens muskler och leder och ger också en bättre blodcirkulation.

Smörj in dem

Du har kanske en fast morgonrutin och kvällsrutin för ansiktet, men hur är det med fötterna? Använd en fet kräm för att smörja in fötterna varje dag. Undvik att smörja mellan tårna. Då håller du huden elastisk och undviker sprickor och torr hy. Använd en riktigt fet fotkräm, bodylotion innehåller för mycket vatten, som torkar ut.

Träna dem

Många av oss förlorar smidigheten och flexibiliteten i fötterna med åldern, och då blir det jobbigare att komma ut på sin dagliga 10.000-stegspromenad. Men stela fötter och tår kan avhjälpas om du motionerar dem regelbundet.