Så här blir du av med dålig andedräkt

Du känner igen den ocharmiga lukten från munnen dagen efter en fest eller när du har ont i halsen. Men vad gör du om den dåliga andedräkten blir en fast gäst i munnen?

En kvinna håller handen framför munnen för att kolla om hon har dålig andedräkt. Få förebyggande råd och behandling.

DÅLIG ANDEDRÄKT – De flesta fall av dålig lukt från munnen beror på bristande munhygien. Så fram med tandborsten!

© iStock

Du har garanterat upplevt att vakna med en mun som känns som sandpapper och som luktar gnu. Den dåliga andedräkten uppstår när du har ont i halsen, har varit på fest hela natten eller kanske ätit vitlök.

Tillståndet är inte särskilt trevligt – varken för dig eller de som står dig (väldigt) nära. Därför har vi frågat en expert om vad som krävs för att förebygga den dåliga lukten. Och vad du kan göra om den väl har uppstått. Som en liten hint kan vi fråga: Kom du ihåg att borsta tänderna imorse? Och när använde du tandtråd sist?

Håll bakterierna och lukten borta.

1 Vad är dålig andedräkt?


Det vi i dagligt tal kallar morgonandedräkt går under den medicinska termen foetor ex ore, som betyder stank från munnen. I saliven finns olika typer av bakterier. När bakterierna bryter ner proteiner uppstår en gas som innehåller svavel och luktar illa. Proteinerna kommer från maten du ätit och från munnen, i form av döda celler. Det är svavelföreningarna som ger den speciella lukt som uppfattas som dålig andedräkt.

Men dålig andedräkt kan också orsakas av lukter från andra delar av kroppen.

2 Var uppstår dålig andedräkt?


I de allra flesta fall uppstår den dåliga andedräkten i munnen. 90 procent av alla som lider av dålig andedräkt har dålig munhygien, obehandlade kariesangrepp eller tandsten. Det skapar massor av bakterier. Särskilt tungan kan vara en fest för de små bakterierna.

Undersökningar har visat att mängden bakterier är fyra gånger större på tungan än i resten av munnen. Alla dessa munbakterier skapar en illaluktande, svavelhaltig luft – det vi kallar dålig andedräkt.

Hos de resterande 10 procenten kommer lukten från andra ställen än från munnen. Här uppstår den längre in i kroppen, t ex i halsen, lungorna eller i tarmen. I de fallen fungerar munnen bara som en lastkaj för avdunstning av lukten.

Kvinna borstar tänderna för att förhindra dålig andedräkt

DÅLIG ANDEDRÄKT? Dagliga tandborstningar är det mest effektiva försvaret. Glöm inte att borsta tungan!

3 Varför har jag dålig andedräkt på morgonen?


Att vi går ut och möter världen först efter att vi har borstat tänderna på morgonen är trevligt både för oss själva och andra. För det är inte många som har en morgonandedräkt som främjar social samvaro.

Orsaken till att vi luktar mer från munnen på morgonen är att vår salivproduktion går på standby när vi sover. Vi dricker ju inte heller något när vi sover. Därför torkar munnen ut.

Samtidigt jobbar bakterierna nattskift för att bryta ner döda hudceller och matrester som har kommit undan tandborstningen. Den processen bildar svavelhaltig luft, som har en skarp lukt. När det inte finns så mycket saliv som kan skölja bort bakterierna, så samlas den illaluktande luften och då uppstår morgonandedräkten.

4 Vad skapar dålig andedräkt?


Det kan finnas många anledningar till att din andedräkt blir illaluktande. Här är de vanligaste orsakerna till dålig lukt från munnen.

Dålig andedräkt

BRISTANDE MUNHYGIEN

Den vanligaste orsaken till att vi luktar dåligt ur munnen är dålig munhygien. Låter vi matrester, plack och beläggningar sitta längst tandköttet, nere i tandköttsfickorna, mellan tänderna och på tungan så påbörjas en föruttnelseprocess. Bakterierna i munnen börjar att städa upp och bryta ner det som lämnats kvar, och den nedbrytningsprocessen bildar illaluktande, svavelhaltig luft.

Fortsätter den bristande hygienen så finns risken att du utvecklar tandköttsinflammation och parodontit, vilket ger ännu sämre andedräkt.

Dålig andedräkt

TORR MUN

Brist på saliv kan också ge dålig andedräkt. Saliv har nämligen en viktig funktion i förhållande till att hålla munnen frisk. När bakterierna har städat upp i munnen med illaluktande svavelhaltig luft som följd, så sköljer saliven bort allt igen. Men finns det inte tillräckligt mycket saliv så hopar sig ångorna.

Nedsatt produktion i spottkörtlarna kan beror på flera saker. Bland annat kan nervositet göra dig torr i munnen. Det kan också vissa dieter. För när du är hungrig producerar du mindre saliv. Dricker du inte tillräckligt mycket vätska kommer du också att få brist på saliv.

En del läkemedel sänker också salivproduktionen.

Dålig andedräkt

MAT OCH DRYCK

Vad du äter och dricker kan lämna spår i din andedräkt, även om det inte finns rester kvar i munnen. Vitlök är expert på det. Löken frigör nämligen ett ämne som heter allylmetylsulfid i tarmen. Det tas upp i blodet, transporteras till lungorna och vidare till munnen, där gasen släpps ut. Då kommer alltså inte lukten från munnen. Det gör den desto svårare att bli av med.

Matvaror som kött, ost och mjölk kan också ge dålig andedräkt eftersom de skapar en sur miljö i matsmältningssystemet. Det gör också alkohol, som dessutom torkar ut munhålan

Dålig andedräkt

SJUKDOMAR

Lukt från munnen kan bero på sjukdom. Bland annat ger irritation och inflammationer i halsmandlar, bihålor, näsa och svalg en andedräkt som inte är helt angenäm. Det gör även KOL, astma och andra lungsjukdomar.

Sjukdomar i matsmältningssystemet kan skapa dåligt lukt i munnen via blodet. Och diabetespatienter kan få en andedräkt som luktar aceton om blodsockret är för högt.

I den allvarliga änden kan strålbehandling av cancer ge muntorrhet och därmed dålig andedräkt.

5 Hur blir jag av med dålig andedräkt?


Alla får dålig andedräkt då och då. Det är helt normalt. Och ofta är det relativt enkelt att bli av med lukten igen. Här är fyra förslag till hur du med stor sannolikhet får tillbaka en fräsch andedräkt.

Tungskrapa

TUNGSKRAPA – Goda rengörinngsrutiner i munnen är av stor vikt för att undvika dålig andedräkt. Tungskrapan kommer åt även längst bak i munnen,

© iStock

BRA RENGÖRINGSRUTINER

Hos de allra flesta ligger nyckeln till en fräsch andedräkt i rengöringen av munhålan. Den måste vara grundlig.

Borsta tänderna grundligt och minst två – gärna tre gånger om dagen. Ge även tungan en skrubb, och se till att komma längst in där bakterierna stortrivs. Använd en tandborste eller en tungskrapa, som kan köpas på apotek. Gör det till en daglig rutin att använda tandtråd.

Gå också regelbundet till tandläkaren för att rengöra och undersöka tänderna.

LÄS OCKSÅ: Parodontit – hur mår ditt tandkött?

HJÄLP SALIVEN

Saliv är en effektiv bekämpare av dålig andedräkt. Det sköljer nämligen bort bakterier och dålig lukt. Du kan stimulera salivproduktionen genom att dricka de rekommenderade två literna vatten om dagen och äta regelbundet. För när du äter bildar du saliv. Se till att alltid äta frukost, så den torra morgonmunnen har något att jobba med. Och ät gärna små mellanmål under dagen.

Du kan också använda sockerfritt tuggummi och halstabletter för att stimulera bildandet av saliv.

SKÖLJ MUNNEN

Ska du ha närkontakt av det romantiska slaget och har en tvivelaktig andedräkt kan du ta till SOS-lösningen att gurgla munnen i munskölj. Det neutraliserar snabbt lukten. Men du bör inte använda munskölj varje dag. Forskning har nämligen visat att det bara tar bort lukten. Vätskan kan också skapa en obalans om man använder den för ofta, eftersom de har en antibakteriell verkan. De dödar helt enkelt en massa små samarbetspartner, som annars ser till att hålla oönskade bakterier borta. Det innebär att munnen kan få svårt att bekämpa infektioner.

Därför ska du bara gurgla med munskölj när det är högst nödvändig

ÄT BORT LUKTEN

Om din dåliga andedräkt beror på problem med matsmältningen, så skär ner på fet mat, kött och mjölkprodukter. Den sortens matvaror irriterar matsmältningssystemet, så att dålig lukt färdas via lungorna upp till munnen. Däremot kan du äta fler citroner, apelsiner, äpplen och päron. Syrlig frukt försvagar nämligen bakteriernas nedbrytning av protein, och det bildas därför inte så mycket illaluktande svavelluft. De syrliga frukterna har dock baksidan att de är tuffa för tänderna. Så gå inte helt bananas med apelsinerna. Håll dig till regelbunden konsumtion, kompletterad med god tandhygien.

Även zink neutraliserar svavelgaserna. Du kan köpa zinktabletter på apoteket.

Mot dålig andedräkt

Hitta en fräsch andedräkt i köket

Det är flera saker från köket som sägs ha en gynnsam effekt på andedräkten. Det är inte vetenskapligt bevisat, men det skadar inte att testa. Du kan försöka med:

  • Persilja
  • Färsk koriander
  • Dragon
  • Dill
  • Ingefärsrot
  • Kummin
  • Grönt och svart te

6 Ska jag gå till läkaren med dålig andedräkt?


Första steget till att bekämpa dålig andedräkt bör alltid vara god munhygien. Om det inte hjälper kan en professionell rengöring hos tandläkaren i de flesta fall klara jobbet. Men fortsätter du att lukta illa och dessutom har andra hälsoproblem så bör du söka hjälp. Be en läkare undersöka vad som skapar den dåliga lukten. Du kan ev få en remiss till en öron-näsa-hals-mottagning eller en specialist i mag- och tarmsjukdomar.

Läs också: När ska man söka vård för kliande hårbotten?

Dålig andedräkt

MUNHYGIEN – Tandtråd avlägsnar de matrester som annars börjar ruttna och sprida en dålig lukt.

© iStock

Källa: Palle Holmstrup, professor i parodontologi vid Köpenhamns Universitet
Artikeln publicerades i I FORM nr. 13/2022