Kan man bli allergisk av att bo för rent?

Städning är en viktig del av ett hälsosamt inomhusklimat – framförallt om du har astma, allergi eller känsliga luftvägar. Men för mycket städning kan också vara ett problem.

Barfodet kvinde vasker gulv med en moppe.

ALLERGI har måske bedre vilkår, hvis du svinger moppen ofte.

© iStock

Både ja och nej. Ett dåligt inomhusklimat med mycket damm och smuts är dåligt för alla, och har du redan astma, allergi eller känsliga luftvägar kan det förvärra dina symptom.

Dammet drar till sig olika saker, som kvalster och mögel. Däremot bör du inte överdriva städningen, för varje gång du dammsuger virvlar partiklar upp, som kan störa luftvägarna. En storstädning i veckan är optimalt. Har du små barn är det dock annorlunda, kanske.

Allergisjukdomar är och har i många år blivit vanligare och vanligare bland dem som bor i städer. En av teorierna till varför är den så kallade hygienhypotesen, från 1989. Enligt den blir barn i storstäder allergiska för att de växer upp under alldeles för hygieniska förhållanden, där de inte utsätts för så många infektioner, smuts och husdjur som barn på landet.

Utsätts man för allergenerna tidigt i livet vänjer sig immunförsvaret, enligt teorin, vid dem så att man inte utvecklar allergi lika lätt. Forskarna har dock ännu inte kommit fram till något helt tydligt samband.

Överraskande fakta om allergi

Vuxna allergiker från landsbygden, som flyttar till en stad har en större risk att utveckla nya allergier än deras allergidrabbade jämnåriga som har vuxit upp i staden. Det tyder en dansk studie på.

Arv spelar en större roll för utvecklingen av allergi än miljö. De allra flesta barn med allergi har minst en förälder med allergi. Lider ingen av föräldrarna av allergi har barnen bara cirka 5-10 procents risk för att själva utveckla allergi.

Den globala uppvärmningen är förmodligen en del av orsaken till att allt fler utvecklar pollenallergi och kommer att fortsätta göra det. När vintrarna blir mildare och både vår, sommar och höst blir längre och varmare blir pollensäsongen också längre och pollenhalterna högre.

Källa: “100 myter om allergi” av Jesper Brandt Andersen