FAQ till I FORMs Kostplaner
Här kan du få svar på de frågor som kanske dyker upp innan eller under tiden du följer vår kaloriberäknade kostplan. Vi hoppas att du hittar svaren du söker.
Här kan du få svar på de frågor som kanske dyker upp innan eller under tiden du följer vår kaloriberäknade kostplan. Vi hoppas att du hittar svaren du söker.
FAQ | Hur står jag emot frestelser? Ska jag äta SÅ mycket grönsaker? Det kan dyka upp frågor när du följer en kostplan. Vi försöker att ge svar här.
Det blir aldrig enkelt att gå ner i vikt. Men med våra kostplaner har vi gjort vad vi kan för att göra det både enkelt, sunt och effektivt för dig att nå den vikt där du mår som bäst i både kropp och knopp.
Innan du börjar följa en av våra kostplaner har du kanske några frågor du gärna vill ha svar på, och längst vägen kan det säkert också dyka upp funderingar. Här nedanför försöker vi att svara på alla de frågor du kanske har. Vi hoppas att du hittar det du söker.
Klicka på plusset för att se svaren (+)
Ja! Det är det korta svaret. Det finns massor av bra argument för det, så var ska vi börja?
Grönsaker innehåller massor av vitaminer, mineraler och kostfibrer. Saker du lättare riskerar att få för lite av när du skär ner på kalorierna. Grönsaker främjar dessutom matsmältningen och ger näring till dina goda tarmbakterier.
I förhållande till viktminskning är grönsaker A och O eftersom de tack vare sitt stora vatteninnehåll bara innehåller några få kalorier och därmed ger dig mättnad utan att du går upp i vikt.
Många tröttnar på att äta samma sak dag ut och dag in. Tänk därför gärna i variation: Ät olika sorter och stek, baka, koka, riv och mixa. Och kom ihåg salt och kryddor.
Välj gärna de grönsaker som är i säsong. De smakar ofta bäst och är billigast. Vill du att det ska vara enkelt har de flesta butiker färdigskurna grönsaker i påse.
Nej. Håll dig till kostplanen och de mellanmål som står på listan bland mellanmål du kan välja mellan. Om du följer en kostplan där det finns plats för mellanmål. Här ingår frukt i flera av dem. Ju mer noggrant du följer planen, desto säkrare kan du vara på att du går ner i vikt.
Är du ute någonstans och det serveras frukt till t ex dessert eller kaffet kommer det dock alltid vara ett bättre val än glass, kakor, godis och liknande.
Kolla kostplanens matlistor och byt ut den mat du inte tål mot något du tål. Våra utbyteslistor är ganska omfattande, så det finns säkert något du kan äta. Använd t ex laktosfri yoghurt eller potatis istället för pasta, men håll dig alltid till mängderna i kostplanen.
Ja Vår proteinlista bjuder på massor av vegetariska alternativ. Kikärter, linser, torkade bönor etc är nämligen också bra källor till mättande proteiner. Och en del av våra kalorisnåla kostplansrecept är också vegetariska.
När det kommer till sockerfritt godis och halstabletter så gör det ingenting om du äter några Läkerol t ex. Sockerfritt godis innehåller dock kalorier, så äter du det i större mängder så räknas det som ett frikort (om det ingår ett sådant på den kostplan du följer).
Observera att sockerfritt godis är hårt mot magen. Tuggummi är okej, men kan göra dig uppblåst i magen.
Klicka på plusset för att se svaren (+)
Släck törsten i vatten, med eller utan kolsyra. Piffa ev upp det med citronskivor eller mynta. Te och kaffe – ev med en liten skvätt mjölk – är också helt okej. Undvik alkohol och söta drycker.
Vi rekommenderar att du först och främst släcker törsten i vatten. Du kan dock dricka en lightläsk/lightsaft då och då om det gör det lättare för dig, t ex som alternativ till sötsaker eller vin i sociala sammanhang.
Använd fettsnål mjölk och nöj dig med en liten skvätt. Föredrar du en latte där mjölken utgör hälften av koppen så räknas det som ett mellanmål (om det finns plats för ett sådant i din kostplan).
Klicka på plusset för att se svaren (+)
Har du testat vår kaloriräknare? Här kan du nämligen räkna ut hur mycket och hur snabbt du kommer att gå ner med den kostplan du följer.
Trots att vår kaloriräknare hjälper dig att hitta en kostplan som gör det så realtistiskt som möjligt att nå ditt mål är det dock i slutändan alltid individuellt hur snabbt vi går ner i vikt.
Kaloriräknaren tar hänsyn till många faktorer: Din ålder, din nuvarande vikt och din aktivitetsnivå. Men din viktminskning beror också på vilka gener du är utrustad med. Ingen kan förutse hur mycket du går ner i vikt och hur snabbt det går. Om du vill gå ner många kilo ska du ev justera din kostplan under tiden. I så fall kan det vara en bra idé att gå in och skriva in din nya vikt i kaloriräknaren efter den första månaden.
KALORIRÄKNARE: Hur många kalorier ska jag äta om jag vill gå ner i vikt?
Viktminskning sker ibland i ryck, och det går vanligtvis fortast i början. Det beror på att du förmodligen har skurit ner rejält på intaget av kolhydrater i form av stärkelse och socker. För varje gram kolhydrater vi äter binds det mer än dubbelt så mycket vätska, och det är det du tappar i början. Härifrån kommer det sedan helt naturligt att gå lite långsammare, så sätt ett mål som är realistiskt och inte bränner ut dig helt.
När du sätter realistiska mål – gärna delmål – upplever du segrar och det är just det som tar dig mot ditt slutliga mål. Kom också ihåg att det kanske inte är realistiskt att väga samma sak som när du tog studenten eller att vilja väga så lite att du måste gå runt och vara hungrig jämt och aldrig delta vis några sociala tillställningar.
Du ska veta att det är helt normalt att vikten står stilla i perioder. Viktminskning sker ofta i ryck och helt olika från person till person. Håll ut, för följer du kostplanen kommer du gå ner.
Är du otålig så motionera mer, ev i form av promenader.
Det kan vara så att du bara ska känna efter hur du mår och om byxorna passar. Det är naturligtvis helt upp till dig, men för många av oss är det motiverande att se svart på vitt att något händer, och på så sätt följa med i utvecklingen.
Om du vill väga dig så gör det vid samma tidpunkt varje vecka, t ex fredag morgon efter toalettbesök och innan frukost. Väg dig naken eller i underkläder. Det ser till att siffran är jämförbar
från gång till gång.
Du kan anteckna din vikt i det schema som följer med våra kostplaner. Du hittar viktminskningsschemat under varje kostplan.
Klicka på plusset för att se svaren (+)
Det är bäst att följa kostplanen till punkt och pricka. Skippar du en måltid är det risk för att du blir hungrig senare och frestas att äta onyttiga snacks.
Det är helt naturligt att känna hunger när du skär ner på kalorierna. Drick ett stort glas vatten och trösta dig med att det blir bättre när kroppen har vant sig vid kostplanen. Du kan äta extra mycket grönsaker till huvudmåltiderna.
Ska du på sociala tillställningar, så förbered dig mentalt – och praktiskt:
Ska du gå på restaurang, så kolla upp menyn på förhand. Välj t ex kyckling, skaldjur eller vit fisk och be om att få byta ut potatis eller ris mot extra grönsaker eller en stor sallad. Be om dressing och sås vid sidan av, ignorera brödkorgen och drick vatten under middagen.
Ska du gå på en privat middag så fråga ev värdarna om de kan tänka sig att servera extra grönsaker. Ät lååångsamt, håll dig till en portion och skippa desserten – om du inte har ett frikort i din kostplan, för då kan du använda det.
Absolut. De kan ev komplettera måltiderna med extra stärkelse i form av t ex potatis, pasta, ris och bröd.
Om du följer en I FORM Kostplan är det ett bra tillfälle att testa nya recept. Vi har utvecklat flera goda recept till kostplanen, som både är kalorisnåla och enkla att laga – och du hittar säkert flera som familjen gillar.
35 kalorisnåla och goda recept
Klicka på plusset för att se svaren (+)
Nej, det kan man inte säga, för du får nämligen inte exakt den mängd energi (=kalorier), du har behov av när du följer en viktminskningskostplan. Det är faktiskt hela poängen med kostplanen. Det är nämligen bara möjligt att gå ner i vikt om du får i dig mindre energi än du gör av med.
Vi har dockk satt ihop kostplanen så att du med stor sannolikhet får de vitaminer och mineraler som du behöver – om du inte väljer exakt samma måltider varje dag.
Kanske. Om din kostplan innehåller mindre än 1500 kcal dagligen kan det vara smart att överväga ett multivitamin- och mineraltillskott medan du följer kostplan. Särskilt om du samtidigt äter ensidigt. Om du inte äter fisk kan det för övrigt vara en bra idé med ett tillskott av fiskolka och D-vitamin.
Det är dock alltid bra att rådfråga en läkare innan man börjar äta tillskott. Särskilt om du äter någon annan form av medicin. Gör du det kan det över huvud taget vara en bra idé att berätta för läkaren om kostplanen om den avviker markant från hur du normalt äter, eftersom din kostvanor kan ha inflytande på t ex blodtryck, kolesterolvärde och blodets tjocklek.
Om du är van vid att äta mycket sötsaker kan din kropp kvittera med t ex trötthet och huvudvärk. Håll ut – efter första veckan har kroppen så smått vant sig vid den nya kosten.
Klicka på plusset för att se svaren (+)
Om du har använt dig av vår kaloriräknare för att räkna ut ditt kaloribehov och sedan valt den I FORM Kostplan som matchar ditt kaloribehov så passar kostplanen din nuvarande aktivitetsnivå. Så fortsätt att röra dig som du brukar.
Du kan gå ner i vikt utan att motionera. Motion är dock superbra efter det – utöver att förbränna kalorier – är väldigt hälsosamt för dig. Motionerar du redan innan kan vi därför bara rekommendera att du fortsätter med det. Det är bra att börja i det lilla, t ex med en daglig promenad.
Om du plötsligt börjar att motionera mycket mer än du gjorde innan kan det göra att du inte år ner lika mycket i vikt, eftersom muskler väger mer än fett, du får mer blod i kroppen och dina glykogendepåer kommer att växa. Det ska dock inte hålla dig borta från träningen, eftersom träningen ger dig en mer hälsosam viktminskning och kommer förmodligen få dig att tappa extra fett runt magen, vilket sänker risken för livsstilssjukdomar. Använd måttband som komplement till vågen. Är du kvinna ska midjemåttet ner på max 80 cm.
Därför ska ditt midjemått vara max 80 cm – och såhär mäter du det
Det är bara om du tränar på elitnivå du behöver mer protein än vad som anges i kostplanen. Så nej, du behöver inte extra protein. Men kom ihåg att följa planen och välj ev ett proteinrikt mål mat de dagar du tränar, t ex en mejeriprodukt eller knäckebröd med magert pålägg.
Klicka på plusset för att se svaren (+)
Hitta DINA anledningar. Det kan hjälpa dig på vägen om du redan innan har funderat på varför du vill gå ner i vikt.
Vill du ha en mer hälsosam kropp, känna dig mindre uppblåst, kunna komma i favoritklänningen igen, få ett lägre blodtryck, ha mindre ont i knäna eller något annat? Skriv ner dina anledningar och häng ev upp dem så att du regelbundet kan påminna dig själv om varför du följer kostplanen. Särskilt när det blir svårt.
Tänk på fallgropar redan innan. Du vet säker vad som är svårast för dig när det gäller att fullfölja dina hälsosamma mål. Tänk igenom hur du antingen kommer att tackla situationerna eller undvika dem.
De allra flesta som försöker att gå ner i vikt, snubblar vid någon tidpunkt. Det är helt normalt, så ställ in dig på att det troligen kommer att hända dig. Bektrakta det inte som en katastrof, utan ha en plan B redo så du vet hur du ska komma tillbaka på rätt spår.
Gör kostplanen lättillgänglig. T ex kan du skriva ut och hänga upp den på ditt kylskåp. Alternativt kan du fota den och spara på din telefon eller använda som bakgrund på din datorskärm.
Förbered mat till veckans mest hektiska dagar.. Du kan t ex koka ägg, skälja sallad, riva morötter, skära kål osv i helgen så att det går snabbt att fixa maten på vardagar.
Använd gärna också alla de nyttiga färdiga lösningarna som finns, t ex färdigskurna grönsaker, köpepesto osv och dra ner på variationen och ät samma varje frukost och mellanmål.
Om du använder våra recept så gör gärna en dubbel portion, så att du har mat till dagen efter.
Det finns egentligen bara en sak att göra: Gå vidare! Försök att släppa det och se till att det inte accelererar, och att ett glas vin för mycket blir till en hel vecka med snabbmat.
Köp ev ett lager av goda, kalorifria saker som du kan äta och dricka när resten av familjen tar fram lördagsgodiset, t ex en god kopp te, kolsyrat vatten med smak eller liknande. Du kan också spara ett mellanmål (om din kostplan tillåter det) och äta det efter en middag om det t ex är här du oftast blir frestad.
En annat trick som funkar för många är att distrahera sig själv. Gå en lång promenad, ta en sväng med dammsugaren – eller vad som helst som kan avleda din uppmärksamhet.
Det er helt normalt att tappa motivationen då och då. Försök att vända på det lite och njut av att kostplanen nu har blivit en rutin och därmed inte kräver lika mycket energi. Den kan du istället använda för att motionera eller göra något annat bra för dig själv.
Kom också ihåg att du ju kan göra hundratals matkombinationer utifrån listorna med protein, fett och grönsaker. VI har också utvecklat recept, som passar till planen. Har du testat dem?
Om du vill ha en liten övning: Skriv ner 3 saker som du älskar med din nya livsstil och med din kostplan. Gör också ett mantra, t ex "jag vet att jag kan" eller "jag gör det bra".
Bestäm med dig själv att du ska vänta 10 min. Använd väntetiden till att känna efter hur du vill göra sedan. Ofta kan det hjälpa att distrahera sig genom att t ex förflytta sig fysiskt, dricka ett glas vatten, ringa en kompis, göra tio änglahopp, borsta tänderna eller gå en promenad.