Kvinna med fast rumpa.
© wichmann+bendtsen

Hemligheten bakom en fast rumpa

Styrketräning är träning som får dina muskler att växa och större muskelmassa är precis vad du behöver för att forma en fast rumpa. Här är de 8 bästa styrketräningsövningarna för en fast rumpa.

6 oktober 2017 av Marianne Korsgaard

Sju goda skäl att träna rumpan

  1. En bättre hållning: Starka muskler i rumpan ger dig en bättre hållning eftersom de håller ditt bäcken stabilt när du sitter, står och går.
  2. Ökad förbränning: Ju fler muskler, desto högre förbränning både före, under och efter träningen.
  3. En bättre löpstil: Du blir en bättre och mer uthållig löpare med stark rumpa och starka ben.
  4. Skonar ryggen: Starka muskler i rumpan skyddar ryggraden, eftersom de tar mycket av de stötar kroppen utsätts för vid löpning.
  5. Bättre kraft: Du får mer kraft och acceleration med starkare muskler i ben och rumpa. Det är bra för din löpning, men även vid hopp och lyft, där dina muskler kan reagera snabbt.
  6. Lägre skaderisk: Starka ben och stark rumpa gör dig mer uthållig och minskar risken för skador. Många skador beror antingen på överbelastning eller att du är trött och därför ouppmärksam.
  7. Piggare vardag: Starka muskler i rumpan gör dig mer uthållig i vardagens många aktiviteter, som att gå i trappor, cykla till jobbet och så vidare.

Så här ska du träna

  • Du ska göra programmet med de åtta övningarna tre gånger i veckan. Styrke­träna inte två dagar i rad – musklerna behöver vila så att de kan återuppbyggas och bli redo för nästa träningspass.
  • Varje övning repeteras 10 gånger innan du går vidare till nästa övning. Beroende på din nivå repeterar du de åtta övningarna tre–sex gånger. Välj hantlar/kettlebells som är så tunga att du precis klarar de sista två repetitionerna av varje övning.
  • Uppvärmning är viktigt. Värm upp i 10 minuter innan varje träning, till exempel med löpning, roddmaskin eller crosstrainer.

Hitta de 8 effektiva styrketräningsövningarna här under

Därför är dina träningskläder viktiga ...

Om du vill ha ut maximalt av din träning är det naturligtvis viktigt att dina träningskläder både är funktionella och att du trivs i dem. Just nu kan du få ett läckert träningsset från Active Fit bestående av ett par tights med hög midja och en stilren, löst sittande T-shirt. Bägge delarna är i en mjuk kvalitet som andas, så de är sköna att ha på sig samtidigt som de är gjorda för att fungera perfekt när du tränar. Visa mig träningssetet från Active Fit för endast 149 kr + 49,50 kr i porto, inklusive 4 nummer av I FORM.

Tightsen med hög midja ger dig full rörlighet, utan att du behöver oroa dig för att de ska glida ner. Att T-shirten andas innebär att den inte klibbar fast vid ryggen, samtidigt som den inte har några irriterande sömmar som kan störa dig under träningen. Just nu får du setet tillsammans med 4 nummer av I FORM med massor av inspiration till en sundare vardag, effektiva träningsprogram och läckra recept för endast 149 kr + 49,50 kr i porto.

Nå ditt mål 2019!

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar