Just nu är det högsäsong för rotfrukter och vi rekommenderar starkt att du fyller din tallrik med dessa godingar. De är nyttiga, billiga, klimatvänliga och kalorifsnåla – och dessutom fulla av mättande kostfibrer. Och vad mer kan man önska sig när vintern och mörkret är över oss? Pommes frites och kaka, säger du? Ja, det är vad du får – med rotfrukter förstås.
Men vi börjar med en omgång spaghetti bolognese, där vi skippat köttet, men kompletterat med riven rotselleri. Nästa dag bakar vi rotfrukterna i ugnen och serverar dem med varmrökt lax, linser och dip.
De närmaste dagarna blir det morotssoppa och varm pastasallad med pesto och bakade rotfrukter. Båda rätterna är köttfria, men det får du på fredag i form av en härlig vinterrätt; flankstek med potatis- och jordärtskocksmos och en rostad topping av jordärtskockor och svamp.
Vi lovade dig pommes frites, och nu får du ett extra recept till helgen i form av rotfruktspommes frites med grillad kyckling och en god sötpotatisdipp. Receptet hittar du här.
Har du plats för kaka också? Avsluta då med vår otroliga chokladkaka med rödbetor. Det är också dags att sätta igång med julgodiset. Du hittar massor av nyttig och god inspiration för det här.
Veckans tips
Ge dina rotfrukter lite bett – och kyla
När du bakar rotfrukter blir de söta och lite tama i smaken. De mår därför bra av en syrlig motpol i form av vinäger, vin, senap, citron, yoghurt eller gräddfil. Skaka ihop en dressing av olja, vinäger, citronsaft, senap, salt och peppar.
Om du förvarar dina rotfrukter mörkt och svalt (0-5 grader) håller de sig i flera veckor. Lägg dem i en papperspåse i kylskåpets krispiga låda eller i en plastlåda på balkongen eller i carporten. Klipp av blasten – annars stjäl den kraft från roten.
I FORMs meny ger dig inspiration till vardagsmaten
Varje vecka serverar vi 5 nyttiga middagsrecept, som är utvalda efter principerna här nedanför. Du får också en bonusrätt till helgen.