Principerna bakom I FORMs nyttiga meny

Här på I FORM älskar vi menyer. Av flera anledningar. De gör att du slipper stressa över vad middagen ska bestå av, de gör det enkelt för dig att handla till flera dagar i taget och de ser till att du och familjen får en mer varierad kost. Därför sätter vi varje vecka ihop en god meny och levererar den direkt till dig, så att du kan komplettera och ersätta dina egna rätter med enkla och lätta recept med fokus på både variation, smak, hälsa och kalorier. Läs mer om våra principer här.

Så här är I FORMs nyttiga meny uppbyggd

Max 30 min.
Många av oss har n hektisk vardag och har inte tid att stå i köket i flera timmar och hacka, steka och fixa besvärlig gourmetmat. För alla oss är I FORMs
meny en bra hjälp.
Recepten är utvalda till veckans 5 vardagar, och de är relativt enkla att laga och tar bara 30 min från att du knyter på dig förklädet till dess du kan servera middagen.
Om du vill göra det ännu enklare för dig själv funkar en del av rätterna utmärkt för att göra dubbelportion, så att du antingen har enkel mat till nästa dags frukost eller till frysen.

Max 650 kcal
Med I FORMs meny är du alltid säker på att recepten max innehåller 600 kcal per person. Det räcker till att du blir mätt och får tanka energi och nyttiga näringsämnen. Och så är de 650 kcal anpassade så att du också kan få plats till alla dagens övriga måltider – och lite extra godsaker till helgen samtidigt som du kan hålla en hälsosam vikt.

Fisk/skaldjur minst 1 gång i veckan
Fisk och skaldjur är bra för din hälsa. Därför innehåller minst ett recept i veckan fisk eller skaldjur. De innehåller både nyttiga fettämnen, vitaminer och mineraler t ex jod och selen, som kan vara svårt att få tillräckligt av från andra råvaror. Fisk och skaldjur förser dig också med mättande proteiner och så är särskilt fet fisk en riktigt bra källa till viktiga omega-3-fettsyror och D-vitamin. Forskning visar att när du äter fisk flera gånger i veckan sänker du risken för hjärt- och kärlsjukdomar.

Vegetarisk måltid minst 1 gång i veckan
Det gynnar både klimatet och din hälsa om vi ökar mängden grönsaker och baljväxter. Därför hittar du minst en och ibland fler gröna rätter i I FORMs meny. Baljväxter som t ex torkade bönor, linser och kikärter innehåller massor av nyttiga kostfibrer och proteiner. Därför hittar du ofta dem i våra vegetariska måltider. Vissa baljväxter behöver läggas i blöt 8-12 timmar och sedan kokas, men i recepten i I FORMs menyer använder vi bara "de snabba" på burk som är redo att användas direkt och är lika nyttiga.

Nyttiga råvaror
Råvarorna i I FORMs meny är nyttiga och du kan vara helt säker på att grönsaker alltid finns med. Är det kött i receptet är det magert kött, och stärkelse som pasta kommer vara fullkorn, där du får mycket fler mättande kostfibrer. Vill eftersträvar att använda nyttigt fett, antingen i form av fet fisk, avokado och nötter eller nyttiga oljor som extra virgin olivolja och kallpressad rapsolja.
Ett mål är också att så långt som möjligt använda råvaror i säsong. Därmed får du färskare och billigare råvaror med mer smak och fler nyttiga näringsämnen och generellt en mer varierad kost.

Till helgen

Här kan det få ta lite längre tid
Varje meny innehåller ett bonusrecept till helgen. Lördag-söndag har de flesta av oss lite mer tid, så därför bortser vi från de max 30 minuterna här. Recepten kan t ex vara goda frukostfrallor, en gryta, mehgjord glass med massor av bär eller kanske en god kaka.

Plats för lite extra kalorier
Det ska vara skillnad på vardag och helg, och därför innehåller helgrecepten lite fler kalorier. Men du kan vara säker på att det fortfarande handlar om bra och övervägande nyttiga råvaror.