Ge maten mer hetta

Vanligen är det för smakens skull som vi kryddar maten. Men det finns faktiskt en annan – mycket viktigare – anledning till att piffa upp maten med kryddor.

chilifrukter

Så gör du maten het

Har du svårt med fantasin när det gäller att få in lite mer starka kryddor i din matlagning så får du här några tips – så att du enkelt och naturligt kan få glädje av de heta smakgivarna utan att det behöver bli samma wok varje gång.

Frukost

Ingefära (nyriven)

  • Rörd i fil eller kvarg tillsammans med bär och färsk mynta
  • Som en del av en müsli

Gurkmeja- Som en del av stekta äpplen med ingefära, pumpakärnor, valnötter och lite honung – som topping på gröt

Frossa i gurkmeja, det är supernyttigt!

Lunch

Chili, vitlök och ingefära

  • För att steka kål i
  • För att steka kyckling i som proteindelen av en sallad
  • För gräddfilsdressingar eller vinägrett

Pepparrot (fint riven eller hyvlad)- På inlagd sill

  • På pannbiffen
  • Som en del av hamburgerdressingen: majonnäs och kvarg, avsmakad med citron, vitlök och pepparrot

Chili och vitlök- På smörgås, till exempel en avokadomacka

Kvällsmat

Chili, vitlök och ingefära

  • För att steka kål i

Pepparrot- På kött, fisk eller fågel

  • I såser och soppor

Ingefära (fint riven)- I såser och soppor

Mellanmål

Ingefära

Vitlök- I krämer för mellanmål, som en kycklingsallad med en avokadokräm med ingefära och vitlök

Chili- I varm choklad

Snacks

Chili, vitlök, ingefära och pepparrot- I alla former av grönsaksdipp

Cayennepeppar, vitlök (fint riven) och tabasco- På rostade mandlar

Vitlök och chili- Som vitlökschips (fina skivor steks gyllene och spröda i olivolja), eventuellt med chili