chilifrukter
© iStock

Ge maten mer hetta

Vanligen är det för smakens skull som vi kryddar maten. Men det finns faktiskt en annan – mycket viktigare – anledning till att piffa upp maten med kryddor.

5 september 2016 av Anne Larsen

Så gör du maten het

Har du svårt med fantasin när det gäller att få in lite mer starka kryddor i din matlagning så får du här några tips – så att du enkelt och naturligt kan få glädje av de heta smakgivarna utan att det behöver bli samma wok varje gång.

Frukost

Ingefära (nyriven)
  • Rörd i fil eller kvarg tillsammans med bär och färsk mynta 
  • Som en del av en müsli
  • Som en del av stekta äpplen med ingefära, pumpakärnor, valnötter och lite honung – som topping på gröt

Frossa i gurkmeja, det är supernyttigt!

Lunch

Chili, vitlök och ingefära
  • För att steka kål i
  • För att steka kyckling i som proteindelen av en sallad
  • För gräddfilsdressingar eller vinägrett
Pepparrot (fint riven eller hyvlad)
  • På inlagd sill
  • På pannbiffen
  • Som en del av hamburgerdressingen: majonnäs och kvarg, avsmakad med citron, vitlök och pepparrot
Chili och vitlök
  • På smörgås, till exempel en avokadomacka

Kvällsmat

Chili, vitlök och ingefära
  • För att steka kål i
Pepparrot
  • På kött, fisk eller fågel
  • I såser och soppor
Ingefära (fint riven)
  • I såser och soppor

Mellanmål

Ingefära
Vitlök
  • I krämer för mellanmål, som en kycklingsallad med en avokadokräm med ingefära och vitlök
Chili
  • I varm choklad

Snacks

Chili, vitlök, ingefära och pepparrot
Cayennepeppar, vitlök (fint riven) och tabasco
  • På rostade mandlar
Vitlök och chili
  • Som vitlökschips (fina skivor steks gyllene och spröda i olivolja), eventuellt med chili

Nå ditt mål 2019!

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar