6 tips till att få fisk att smaka (ännu) bättre

Vi äter för lite. Fisk alltså. Och det är dumt. Fisk är nämligen mer klimatvänligt än kött, och så bjuder de välsmakande simmarna på nyttigt omega-3- fett, D-vitamin och selen, vilket är svårt att få tillräckligt av från andra matvaror. Det finns dock en nackdel. Fiskkött är känsligt och blir lätt torrt och trist. Vi ger dig sex tips för suverän smak och fyra goda fiskrecept, som hela familjen kommer att älska.

Skärbräda med fisk

FANTASTISKA FISK - All fisk (även den färdiga färsen från matbutiken) mår bra av att få sällskap av örter, salt och syra.

© wichmann+bendtsen

KÖP FÄRSK FISK

Fisk smakar bäst när den är färsk. Punkt. Det kan du kontrollera med din näsa. Det enda du ska känna är en frisk doft av hav. Dessutom kan du använda dina fingrar till att ge fiskens sida ett lätt tryck. Om fisken stannar i det tilltryckta läget ska du vara på din vakt. Om köttet snabbt kommer upp till utgångspositionen efter ett tryck är fisken färsk.

Tonfisk - populär och problematisk

SÄNK TEMPERATUREN

Fiskens värsta fiende är för höga temperaturer. Särskilt den magra fisken är väldigt känslig när det kommer till värme. En bra metod är att ge fisken en stekyta i stekpannan och sedan låta den baka färdigt i ugnen. Ofta får du ett saftigt resultat vid en kärntemperatur på omkring 55-60 grader, och det uppnår du efter cirka 45 min i en 65 grader varm ugn. Ställ gärna in fisken i en kall ugn – den blir bara bättre av att värmas upp långsamt.

Du kan också packa in fisken i bakplåtspapper, som vi har gjort i receptet laxpaket i ugn med couscoussallad. Det gör att smaken inte förångas i ugnen, och du får ett färdigt paket med massor av smak och saft.

Satsar du på att steka fisken i stekpannan, så torka gärna fisken innan du lägger den i pannan, så att den inte kokas istället för att stekas. Bryn av fisken vid hög värme, och sänk sedan till svag värme. Vänd bara fisken en gång under tiden, eftersom det känsliga köttet lätt faller isär.

LÄS MER: Lax i ugn

TILLFÖR SMAK

Fisk har i sig själv rätt mild smak, så oavsett vilken fisk du ska tillaga, ska du tänka på att tillföra salt, sött, syrligt och beskt.

Ta fram saltkaret. Utöver att ge god smak, hjälper salt till att hålla på fiskens saft. Kapris, fisksås, soltorkade tomater och soja kan smakmässigt ge lite samma sak. Särskilt den milda fisken som t ex rödspätta behöver lite hjälp på traven, t ex med en gourmetsaltning.

Enkel gourmetsaltning:

  • Cirka 10 min innan tillagning täcker du hela fisken med salt.
  • 5-7 min efter torkar du bort saltet med en trasa.
  • Resultat = saftig, men fast konsistens.

De lite mer karismatiska fiskarna som sej, lax och torsk får en mer balanserad smak när salt kompletteras med något sött i form av t ex socker eller honung.

Fet fisk som lax, sill och makrill mår extra bra av en syrlig motspelare. Det kan vara genom att använda citron, lime eller mild vinäger – antingen direkt på fisken eller i en tillhörande sås, dressing eller dipp.

Den beska smaken kan du med fördel få fram i tillbehöret, t ex genom att servera med oliver, örter och beska sallader som ruccola och kål. Det ger en bra balans till särskilt fet och söt fisk.

Dessutom ska du slutligen gå loss på alla möjliga exotiska kryddor och vitlök som hjälper till att ge din fiskrätt karaktär.

Skema over spisefiske i sæson _SE

SMAK EFTER SÄSONG

En del fisk och skaldjur går att få tag i året runt, men visste du att fisk, liksom frukt och grönt, har en säsong då de oftast är billigast och smakar mest? Torsk är t ex väldigt gott fram till och med april, men sedan kan du med fördel använda sej istället – precis som vi gjort i receptet på kummel i ugn med mandel-persilje-lock. Här nedanför kan du se när några av våra vanligaste matfiskar är i säsong:

VAR INTE RÄDD FÖR FISKBEN

Fisken blir faktiskt enklare att hantera när benen så att säga håller ihop köttet, och så ger de god smak – samma som den du känner igen från fond- och soppkokning. Du kan också använda benen till att kolla när din fisk är färdig. Det är den nämligen när köttet lossnar från benen. Hatar du ben, så undvik inte att äta fisk. Köp istället benfria bitar.

NÄR DU VÄLJER FRYST FISK

Färsk fisk smakar bäst, men om du har fyllt upp frysen med firre så går det lika bra att använda den. Fryst fisk är lika nyttigt som färsk, och du kan laga goda maträtter av den. Vi rekommenderar att du tar ut fisken ur originalförpackningen och fryser in filéerna styckvis – gärna i en plastpåse och inte en låda, för då fryser de snabbare och konsistensen på den färdiglagade fisken blir bättre.

När du tinar upp köttet så gör det långsamt över natten i kylskåpet. Det gör att fisken tappar så lite saft som möjligt.

Och kom ihåg att även om du har förvarat fisken i frysen så håller den inte för evigt. Särskilt fet fisk som lax, sill och makrill kan få en härsken smak om de förvaras för länge i frysen. Det är bra att tänka att du ska tillaga den frysta fisken inom tre månader.