TILLFÖR SMAK
Fisk har i sig själv rätt mild smak, så oavsett vilken fisk du ska tillaga, ska du tänka på att tillföra salt, sött, syrligt och beskt.
Ta fram saltkaret. Utöver att ge god smak, hjälper salt till att hålla på fiskens saft. Kapris, fisksås, soltorkade tomater och soja kan smakmässigt ge lite samma sak. Särskilt den milda fisken som t ex rödspätta behöver lite hjälp på traven, t ex med en gourmetsaltning.
Enkel gourmetsaltning:
- Cirka 10 min innan tillagning täcker du hela fisken med salt.
- 5-7 min efter torkar du bort saltet med en trasa.
- Resultat = saftig, men fast konsistens.
De lite mer karismatiska fiskarna som sej, lax och torsk får en mer balanserad smak när salt kompletteras med något sött i form av t ex socker eller honung.
Fet fisk som lax, sill och makrill mår extra bra av en syrlig motspelare. Det kan vara genom att använda citron, lime eller mild vinäger – antingen direkt på fisken eller i en tillhörande sås, dressing eller dipp.
Den beska smaken kan du med fördel få fram i tillbehöret, t ex genom att servera med oliver, örter och beska sallader som ruccola och kål. Det ger en bra balans till särskilt fet och söt fisk.
Dessutom ska du slutligen gå loss på alla möjliga exotiska kryddor och vitlök som hjälper till att ge din fiskrätt karaktär.