Gravid med förstoppning? Få 4 effektiva tips

Även om du vanligtvis har en normal matsmältning, kan det bli svårt att gå på toa under graviditeten. Det finns det flera orsaker till. Lär dig mer om förstoppning här och se vad du kan göra för att få fart på tarmarna.

Gravid kvinna med förstoppning sitter på toaletten

GRAVID MED FÖRSTOPPNING – Är det svårt att få gå på toaletten ordentligt nu för tiden? Det kan bero på dina hormoner, men med hjälpa av vatten, kostfibrer och motion kan du avhjälpa det värsta.

© gettyimages

Nödig–gå på toa–färdig! Så ska det helst gå till när du går på toaletten, men för en del gravida kan toalettbesök bli en lång och smärtsam grej. Förstoppning som gravid kan det finnas många anledningar till, men du kan göra en hel del för att sätta fart på tarmarna.

Läs mer om att ha förstoppning som gravid här

1 Varför får man förstoppning som gravid?


Vi är inte alla lika frekventa gäster på "muggen". En del går på toa två gånger om dagen, andra nöjer sig med varannan dag. Oavsett frekvens har de flesta en rytm som kroppen följer varje dag. Men under graviditeten är det många som fastnar i den rytmen. De blir förstoppade.

Om du upplever att du går på toa var tredje dag eller mer sällan, och du är hård i magen – så hård att det uppstår små sprickor vid ändtarmen så har du fått en av de vanligaste besvären vid graviditet.

Det kan finnas flera anledningar till att du blir förstoppad. När du är gravid ökar kroppens produktion av hormonet progesteron redan från början av graviditeten. Det har en avslappnande effekt på livmoderns muskulatur och påverkar även tarmmusklerna som blir mindre aktiva så att avföringen tar längre tid att komma ut. I slutet av graviditeten tar också bebisen och moderkakan så mycket plats att de trycker på tarmarna och förhindrar fri passage.

Många gravida äter annorlunda än vanligt – framförallt i början av graviditeten när de är illamående. Det är inte alltid den nyttigaste maten du blir sugen på som gravid, och den onyttiga maten kan ha en effekt på avföringen. Förstoppningen kan också uppstå på grund av att du äter järntabletter som barnmorskan har rekommenderat åt dig. Järn kan nämligen ha biverkningen att man blir hård i magen.

Förstoppningen försvinner ofta efter förlossningen. Dock är det vanligt att det går några dagar innan kroppen hittar tillbaka till sin vanliga rytm och toalettbesöken blir regelbundna igen.

Förstoppning är en av de vanligaste besvären vid graviditet – det försvinner ofta efter förlossningen.

2 Är förstoppning farligt för fostret?


Nej, som tur är inte. Även om förstoppning kan vara extremt jobbigt, göra dig uppblåst och trött, så är det en ganska harmlös "bonuseffekt" vid graviditeten, som varken skadar dig eller fostret.

3 Hur kan man förebygga förstoppning?


Förstoppning är en av de inte så härliga fördelarna med graviditet. Och det finns egentligen inget att göra åt de hormonella förändringarna som gör magen trög. Men det finns även livsstilsrelaterade faktorer som påverkar din matsmältning, och som du kan anpassa för att hålla magen igång. Här är vad du kan göra för att minska risken för förstoppning.

4 förebyggande tips mot förstoppning

Drick vatten

Drick de rekommenderade 2 literna vatten om dagen. Det gör din avföring mindre hård och därmed lättare att göra sig av med.

Fram med fibrerna

Ät fiberrik mat – t ex grova spannmålsprodukter, grönsaker och frukt. Det ökar tarmarnas aktivitete, ocg avföringen blir mindre hård. Torkad frukt är också bra.

Måttlig motion

Det stimulerar också matsmältningen att följa rekommendationen att gravida kvinnor ska träna med måttlig intensitet i minst ½ timme varje dag.

Läs också: Gravidträning - Testa I FORMs träningsvideor som är skapade för gravida

Tid på toaletten

För många är toalettbesök bara något som ska klaras av snabbt. Men det kan få magen att få problem – framförallt under graviditet. Prioritera tiden på toaletten. Kroppen behöver få tid att jobba.

Fler råd mot förstoppning

4 Vad kan man göra mot förstoppning?


Det bästa du kan göra mot hård mage och förstoppning under graviditeten är att följa de fyra förebyggande tipsen. Men om det går tre dagar eller mer mellan dina avföringar kan du försöka kickstarta matsmältningen så här:

3 tips till dig som har fått förstoppning

Ät magnesium mot förstoppning

Magnesium är ett ofarligt mineral. Tar du magnesium som kosttillskott kommer kroppen att utsöndra det du inte behöver i avföringen, vilket gör den smidigare. Du bör dock prata med din läkare innan du tar magnesium som kosttillskott.

Byt järntillskott

Om det är järntabletter som är orsaken till förstoppningen, då kan man försöka byta märke. Du bör inte sluta ta ett järntillskott om barnmorskan rekommenderat det. Många tycker att flytande järntillskott är mindre hårt för magen än tabletter. Det finns att köpa på apotek.

Se upp för syran

De syraneutraliserande medlen som vissa gravida tar mot sura uppstötningar och halsbränna, kan ge hård mage. Undersök om det gäller för den medicin du äter.

5 Får man ta medicin mot förstoppning som gravid?


Om din mage fortfarande är trög efter att du följt alla förebyggande tips och råd, kontakta din läkare för råd om huruvida laxermedel kan vara en lösning för dig.

Det finns preparat som du kan använda under graviditeten – både i hälsokostaffärer, köpta receptfritt på apoteket och på recept. Men vissa av de laxerande preparaten är beroendeframkallande, och vissa kan hämma upptaget av viktiga vitaminer och mineraler, som du behöver för att ge fostret näring.

Därför är det viktigt att bara använda medicin i yttersta nödfall.

Källa: Mette Holm, barnmorska