Gravid och vätska i kroppen? Få 6 goda råd här

Upp till 80 procent av alla gravida samlar på sig vätska i kroppen, framförallt i benen eller fötterna. Det är ofarligt och svårt att undvika, men det finns flera saker du själv kan göra för att få bort vätskan.

Gravid kvinna simmar, bra mot vätska i kroppen

HAR DU SAMLAT PÅ DIG VÄTSKA I KROPPEN? Så hoppa ner i vattnet. Simning och vattengymnastik hjälper nämligen. Vattnet masserar din kropp och trycker tillbaka lite av den ansamlade vätska i blodådrorna. Smart!

© gettyimages

Får du plötsligt inte på dig skorna? Har ringarna blivit för små? Vätska i kroppen är inte skönt, men helt normalt och bara ännu en av sakerna som är normalt med att vara gravid.

Och även om det kanske är en liten tröst när du bara kan lufsa omkring i foppatofflor, så lovar vi dig att dina fötter, ben och fingrar blir sig själva igen efter födseln.

Läs mer om att ha vätska i kroppen som gravid

1 Varför samlar man på sig vätska i kroppen när man är gravid?


Det är inte bara magen som sväller upp under graviditeten. Många samlar också på sig vätska i kroppen. Det är i de allra flesta fall helt ofarligt. För det är ett av de vanligaste gravidsymptomen. Upp till 80 procent av alla gravida får vätskeansamlingar i kroppen – oftast är det värst i slutet av graviditeten. På fackspråk kallas vätskeansamlingarna för ”ödem”. De uppstår på grund av hormonförändringarna.

Förändringarna gör att mängden vätska i kroppen ökar. Samtidigt börjar livmodern pressa ner bäckenet när barnet växer. När detta händer blir återflödet av vätska svårare. Därför pressas vätska ut ur vävnaden, så att ben, fötter och händer svullnar upp. Vissa får även svullnad i ansiktet.

Ansamlingarna kan vara obehagliga, skapa ömhet och en utspänd känsla. Men de är ofta helt ofarliga. För vissa gravida ger svullnaderna det som kallas ”karpaltunnelsyndrom”. Det är ett tillstånd där vätska i handleden trycker på nerverna som går ut till handen. Det gör att händerna somnar. Och det är ofta också helt ofarligt.

Upp till 80 procent av alla gravida får vätskeansamlingar i kroppen – ofta är det värre i slutet av graviditeten.

2 Är det farligt att ha vätska i kroppen som gravid?


Generellt är det helt normalt och ganska ofarligt att få vätska i kroppen under en graviditet. Du ska dock vara uppmärksam på att det kan vara ett tecken på en begynnande havandeskapsförgiftning om du har gått längre än 20 veckor i din graviditet och plötsligt får mycket vätska i kroppen, följt av huvudvärk och sjukdomskänsla.

Och om det bara är vätska i ena benet kan det vara ett tecken på en blodpropp. Det är därför viktigt att du kontaktar en barnmorska eller en läkare om du upplever den sortens förändringar.

3 Kan man undvika att samla på sig vätska under graviditeten?


Eftersom vätskeansamlingen i kroppen orsakas av hormonella förändringar finns det inte mycket du kan göra för att förhindra den svullnad som vätskan orsakar. Det är dock viktigt att inte gå upp för mycket i vikt när du är gravid. Ju mer du väger, desto mer belastning på dina ben och fötter, och det kan förvärra vätskeansamlingarna.

kvinna som är gravid med vätska i kroppen

HÅLL BENEN HÖGT – För att minimera vätskeansamlingarna i dina fötter kan du ha benen högt.

© gettyimages

4 Hur blir man av med vätska i kroppen?


Som gravid kan du förmodligen inte undvika en viss svullnad. Det är en del av den utmanande resa kroppen är på. Men det finns flera saker du kan göra för att minimera ansamlingen av vätska. Prova dessa tips och se om något av dem fungerar för dig.

6 råd mot vätska i kroppen som gravid

Vila

Lägg dig ner och slappna av flera gånger under dagen och undvik att stå upp för länge åt gången.

Håll benen högt

När du sover och vilar, lägg en kudde under fötterna så att dina ben är cirka 30 cm över ditt hjärta.

Simma

Simning är en riktigt bra träningsform för gravida kvinnor. För medan du simmar kommer vattnet att massera din kropp och på så sätt trycka tillbaka en del av den ansamlade vätskan i blodomloppet.

Testa nålar

Du kan också överväga akupunktur. Fråga om din barnmorska om de erbjuder akupunktur på din MVC.

Använd stödstrumpor

Att använda stödstrumpor kan minska vätskeansamlingarna. Gå till de som är speciellt utvecklade för gravida kvinnor.

Gör övningar

Gör venövningar. Det hjälper vätskan bort från händer och fötter och tillbaka mot hjärtat.

5 Får man ta medicin mot vätska i kroppen som gravid?


Du känner säkert någon som tar vätskedrivande medicin mot svullnad i kroppen. Men tyvärr är det ingen behandlingsform som är bra för gravida kvinnor. Du bör också undvika urindrivande te. Båda delarna dränerar vätska från blodkärlen istället för att dränera den vätskefyllda vävnaden.

Källa: Mette Holm, barnmorska