Vad är migrän?

Smärtan vid migrän är så intensiv att den tvingar dig i säng. Här tittar vi närmare på den smärtsamma huvudvärken och lär dig mer om symptom, orsak, behandling och hur man förebygger migrän.

Migrän GIF

HAR DU HAFT MIGRÄN? En av tio lider av migrän – 65 procent av dem som drabbas är kvinnor.

© iStock

Migrän

Migrän drabbar allt från barn och tonåringar till vuxna och äldre, och kvinnor är särskilt hårt drabbade. Världshälsoorganisationen WHO har kallat migrän för en av världens tio svåraste folksjukdomar. Bara i Sverige orsakar migrän över en miljon förlorade arbetsdagar varje år. Sjukdomen är kronisk, men med åldern kommer anfallen oftast alltmer sällan.

Symptom på migrän

Våldsamma, pulserande smärtor som oftast sitter på ena sidan av huvudet är kännetecknande för migrän. Du är ofta extra känslig för ljus, ljud och fysisk aktivitet, och det är normalt att bli illamående och kräkas.

Omkring 20 procent av alla migrän­patienter upplever aurasymptom, en form av synstörning, omedelbart före eller under ett migränanfall. Andra upplever känselbortfall eller talproblem.

Så länge varar migrän

Migrän kan sitta i från några timmar till flera dygn och kan inträffa flera gånger i månaden. Hos ett fåtal kan migränen bli kronisk och ge huvudvärk mer än varannan dag.

Orsak till migrän

Forskarna har ännu inte kunnat peka på en konkret orsak till migrän, men det finns tecken på att migrän kan bero på en kombination av flera olika faktorer.

Migrän kan delvis vara ärftligt, särskilt vid migrän med aura. Förändringar av kroppens hormonstatus, till exempel vid menstruation, kan också bidra till att utlösa migrän. Det är troligen därför som kvinnor i högre grad än män drabbas av migrän. P-piller kan förvärra migränen för en del, medan det hos andra kan lindra symptomen.

Hos en del kan mat och drycker utlösa eller förvärra migrän. Bovarna i dramat här är ofta rödvin, mörk choklad, starka ostar, kryddor och citrusfrukter.

Känner du till de första symptomen på demens?

Migrän GIF

VAR SITTER MIGRÄN? Smärtan vid migrän sitter oftast på ena sidan av huvudet.

© iStock

Behandling vid migrän

Misstänker du att du lider av migrän så kan du föra dagbok över din huvudvärk och tala med din läkare eller en specialist på huvudvärk. Via din dagbok och dina symptom kan de ställa en diagnos, ta reda på just dina riskfaktorer och hjälpa dig att få rätt medicin och behandling mot din migrän. För många kan det räcka med Ipren eller Panodil, eventuellt i kombination med någon medicin mot illamående.

Ju tidigare du sätter in behandlingen när du känner att ett migränanfall är på väg, desto bättre. Försök inte att kämpa emot migränen utan lägg dig i ett mörkt och svalt rum och försök sova.

LÄS OCKSA: Vad är spänningshuvudvärk?

Förebyggande av migrän

Försök undvika stress, och se till att du får en god nattsömn. Om du misstänker att vissa matvaror och vissa drycker kan orsaka dina migränanfall ska du naturligtvis vara noga med att undvika dessa.

Så farligt är migrän

Migrän är inte en farlig sjukdom, men den är mycket smärtsam och kan vara mycket begränsande för såväl ditt arbetsliv som ditt sociala umgänge.