PMS – hormoner i obalans
Åker dina känslor bergochdalbana vid samma tid varje månad? Och gör det ont i kroppen? Svårt att hålla humöret uppe? Då kan du vara drabbad av PMS. Här får du svar på dina PMS-frågor och hur du hanterar det.
Åker dina känslor bergochdalbana vid samma tid varje månad? Och gör det ont i kroppen? Svårt att hålla humöret uppe? Då kan du vara drabbad av PMS. Här får du svar på dina PMS-frågor och hur du hanterar det.
Vad är PMS, och hur kan jag göra något åt symptomen? Här går vi igenom vanliga frågor om PMS, så du kan lära dig mer om varför du kanske känner förändringar i kroppen precis innan din menstruation.
PMS står för “premenstruellt syndrom”, och som namnet antyder dyker PMS upp innan du ska ha menstruation. PMS drabbar därför uteslutande kvinnor med en menstruationscykel och som får ägglossning.
Symptomen kan vara både fysiska och psykiska, men kännetecknande för PMS är att det handlar om hormonella besvär du normalt inte behöver hantera, och som kommer och går vid ungefär samma tidpunkt varje månad.
Du slipper PMS om du blir gravid eller när du går in i klimakteriet. PMS hänger nämligen ihop med att du har haft ägglossning, och med de förändringar i hormonbalansen som ägglossningen medför. I övergångsåldern kan du också märka av humörsvängningar, men det är inte PMS. Det handlar om förändringar i, och senare brist på, hormoner.
LÄS OCKSÅ: Gör dig redo för klimakteriet
Man känner inte till de exakta orsakerna till att vissa kvinnor får PMS. Men man vet att det har att göra med de hormonella förändringarna under loppet av en menstruationscykel. Får du svår PMS varenda månad är din hormonbalans lika normal som hos de kvinnor som inte känner av hormonförändringarna. Du är kanske bara mer känslig för de hormoner som florerar runt i din kropp innan menstruationen.
Det är särskilt det kvinnliga könshormonet progesteron som sägs vara orsaken till PMS. Du bildar nämligen progesteron i samma fas av din cykel, som du får PMS-symptom.
Undersökningar har visat att kvinnor som får extra progesteron, till exempel via en injektion, också kan uppleva PMS-liknande symptom. Men om det är just progesteron som framkallar PMS, eller om det bara beror på att hormonbalansen förändras, finns inte några vetenskapliga svar på ännu.
LÄS OCKSÅ: Varför får man pigmentfläckar?
Exakt när i menstruationscykeln PMS dyker upp är olika från kvinna till kvinna. Vissa märker PMS-symptom en och en halv vecka innan menstruationen, medan andra får dem först ett par dagar innan. Men PMS sätter alltid in under den halva av cykeln som också kallas lutealfasen. Denna fas uppstår efter din ägglossning, där slemhinnan i din livmoder börjar att göra sig redo för att ta emot ett befruktat ägg.
De flesta kvinnor slipper PMS-symptomen igen när menstruationen sätter igång, men det kan också överlappa några dagar.
Gör du en google-sökning på “PMS-symptom”, får du runt 150 olika svar – allt från dålig hy till magsmärtor och ångest. PMS känns nämligen olika från kvinna till kvinna.
Vissa får fysiska smärtor, i exempelvis magen och huvudet, medan andra märker det på humöret, som nedstämdhet och irritation. Vid svår PMS kan du få utbrott, gråta mycket och ha svårt att vara dig själv. I värsta fall kan PMS kännas som en depression.
KLASSISKA FYSISKA SYMPTOM
KLASSISKA PSYKISKA SYMPTOM
LÄS OCKSA: Endometrios: Ont i underlivet
Många tror att PMS är något man måste lära sig att leva med. Men är du mycket påverkad finns det flera saker att prova.
Fysiska PMS-besvär som huvudvärk, ont i magen eller ömma muskler kan du i regel lindra med smärtstillande tabletter. Lider du av spänningar i brösten eller uppblåsthet kan du också få hjälp av vätskedrivande medicin.
Fråga din läkare om vad som funkar bäst på dina PMS-symptom, innan du börjar att självmedicinera.
P-piller är ett välkänt medel mot PMS, som många läkare rekommenderar till patienter med svåra symptom. När du äter p-piller får du inte ägglossning, så du får heller inte de höga nivåer av progesteron under andra hälften av din cykel som sammankopplas med PMS. P-piller jämnar ut hormonbalansen, så du ligger på en konstant lägre nivå av progesteron, och det blir därför färre svängningar i ditt humör.
Man vet inte riktigt varför, men studier visar att kvinnor som regelbundet motionerar mer sällan lider av PMS än andra kvinnor. Och kanske är mysteriet inte så stort, eftersom som det finns massor av undersökningar som pekar på att en kropp i bra fysisk form är bättre rustad för att motstå både fysiska och psykiska påfrestningar.
Det låter kanske lite orättvist när det enda du är sugen på är att trycka i dig chips, pommes och choklad dagarna innan din mens. Men onyttig mat med massor av socker och fett kan faktiskt förvärra dina PMS-symptom. Ät istället små, nyttiga och regelbundna måltider så du håller ditt blodsocker stabilt medan PMSen härjar.
Här hittar du massor av nyttiga recept
Medicin kanske botar dina fysiska smärtor, men det är mer komplicerat om din PMS visar sig som raseriutbrott och okontrollerbara gråtattacker. Är ditt humör väldigt påverkat av PMS bör du kanske prata med en psykolog och få redskap till att hantera den tiden i månaden där känslorna tar över.
Vissa kvinnor får lindring av vitaminer och tillskott, medan andra över huvud taget inte märker någon skillnad. Den mest väldokumenterade effekten av kosttillskott är naturmedicinen “Vitex agnus castus” (munkpeppar). Studier har visat att PMS-drabbade kvinnor som tar munkpeppar upplever förbättringar i bland annat ömhet i brösten, huvudvärk, irritation, förstoppning och depressivitet.
Det har också gjorts studier av B6, E-vitamin, kalcium och magnesium, som i vissa fall har haft effekt. Men studierna är enormt osäkra, eftersom man också har kunnat mäta en placebo-effekt. Kvinnor som till exempel trodde att de fick kalcium, men i verkligheten fick en verkningslös tablett, upplevde också att deras PMS-symptom blev lindrade.
Många av de symptom vi kopplar till PMS kan vara på grund av tusen andra saker. Du behöver till exempel inte ha PMS för att vara på dåligt humör eller ha ont i magen. Många kvinnor får menstruationssmärtor som kramper och ömhet i underlivet och magen, och det beror inte på PMS, utan troligen på att din livmoder drar ihop sig.
Du bör vara uppmärksam på om dina symptom bara kommer i andra halvan av din menstruationscykel och försvinner igen vid ungefär samma tidpunkt varje månad.
Därför är det en bra idé att skriva ner dina symptom under ett par månader, så du kan se om det finns något mönster i din cykel. Håll särskilt koll på plötsliga humörsvängningar som kortare stubin, nedstämdhet och irritation.
Den röda lampan bör också blinka om du plötsligt får lust att återuppta dåliga vanor som rökning, alkohol och godisätande, och suget avtar igen efter några dagar.
Ja, om dina PMS-symptom är så svåra att de begränsar dig i ditt dagliga liv. Om du till exempel blir så vass mot människor i din omgivningar att det riskerar att förstöra dina relationer, om du sätter ditt jobb på spel, eller om du lever med svåra smärtor varje månad bör du uppsöka hjälp hos läkare. Det finns behandlingsmöjligheter som p-piller, smärtstillande medicin eller i riktigt svåra fall antidepressiv medicin.
Cirka tre av fyra kvinnor känner av PMS i en eller annan form under livet, men oftast i en så mild variant att det går att leva med.
Under tio procent upplever PMS i så svår grad att det går ut över förmågan att hantera vardagen. De är nämligen väldigt individuellt hur känsliga kvinnor är mot hormonet progesteron, liksom det är väldigt olika hur kvinnor har det generellt under sin cykel. Kvinnor som inte har någon cykel, till exempel kvinnor med PCO eller kvinnor i klimakteriet, får inte PMS-symptom. De bildar inte heller progesteron.
Källa: Ellen Christine Leth Løkkegaard, överläkare och klinisk professor i gynekologi och obstetrik
Artikeln publicerades i I FORM nr 6/2020