Hur ska jag träna och äta under min menscykel?

Vikten, suget och humöret svänger rejält under min menscykel. Hur kan jag ta hjälp av träning och kost för att må bättre?

Lär dig mer om hur du ska äta och träna under din menscykel för att hålla dig så jämn och stabil som möjligt hela månaden igenom.

I FORMs Träningsexpert Olga Rönnberg

Svar: Alla vet vad PMS är. Många har upplevt det, och många känner till det. Jag själv har blivit känsligare med åren, jag blir väldigt sötsugen och tenderar att samla på mig en del vätska. Många av mina kunder får samma reaktioner. Många blir även deprimerade, får humörsvängningar och blir irriterade. Frågan är då: Vad ska man göra?

Här kommer några tips: Till och börja med – se till att din mat ger tillräckligt med omega-3. Att komplettera sin kost med omega-3 är ett av de bästa naturliga botemedlen mot PMS och har visat gång på gång att man kan minska många av symptomen vid PMS, särskilt smärta och kramper.

Nästa steg: Avstå från snabba och behandlade kolhydrater! Det är alltid bra, men särskilt vid PMS då det är vanligt att samla på sig vätska på grund av dåliga kolhydrater från sötsaker. Kom även ihåg att raffinerade kolhydrater är fulla av omega-6 som motverkar de positiva effekterna av omega-3. Det har visat sig att många kvinnor äter mycket skräp vid PMS och detta i sin tur påverkar blodsockret och humöret = ÄNNU starkare humörsvängningar. Med andra ord: Kontrollera ditt kolhydratintag om du lider av PMS!

Träning: Det ultimata botemedlet! Vid träning produceras endorfiner, ni vet lyckohormoner, må-bra-hormoner som påverkar hjärnan positivt. Träning har även visat sig minska uppblåsthet och vätskesamlingar och ökningen av syre gör att näringsämnen flyttas till cellerna mer effektivt och du känner dig mindre slö.

Så ät fisk och bra kolhydrater och sätt fart och träna!