Louise: Kost som hjälper mot min endometrios
Louise har ätit antiinflammatorisk mat i nästan tio år. Kosten har gjort det möjligt för henne att leva med en kronisk och smärtsam sjukdom.
Louise har ätit antiinflammatorisk mat i nästan tio år. Kosten har gjort det möjligt för henne att leva med en kronisk och smärtsam sjukdom.
Svår smärta, trötthet, uppblåsthet.
Obehag i kroppen, en tung känsla och en uppsvälld mage.
Och ofta toppat med akut diarré.
Så såg Louises vardag ut under många år. 2007 fick hon diagnosen endometrios, och sjukdomen har inneburit kronisk smärta, flera operationer och mycket sökande efter hjälp på internet.
2016 var Louises endometrios så allvarlig att hon i desperation återigen vände sig till sin dator – där hon stötte på den antiinflammatoriska dieten, som blev en vändpunkt i hennes liv.
”Det som har hjälpt mig mest med min endometrios är den antiinflammatoriska kosten. Innan dess var jag nästan traumatiserad av all smärta och obehag som jag ständigt kämpade med.”
Med en lista över antiinflammatoriska livsmedel i handen började Louise köpa allt hon gillade på listan: fet fisk, grönsaker, fullkornsprodukter, bär och massor av örter.
Och sedan gick det snabbt. Efter bara fyra dagar kände hon sig betydligt bättre. Hennes diarré var borta och hennes matsmältningssystem hade lugnat sig.
"Tidigare var jag konstant illamående och kände mig som en stor, fet, jäst deg som inte kunde andas alls. Det försvann helt när jag började äta antiinflammatoriska livsmedel", säger Louise.
Läs också: Antiinflammatorisk kost – så ska man äta
I åratal hade Louise helt enkelt accepterat att hennes kropp var ”överhettad och ansträngd”, som hon själv förklarar:
”Jag trodde inte att jag kunde göra något åt det.”
Trots att endometrios hade spridit sig till hennes tarmar var hon inte medveten om att sjukdomen påverkade hennes matsmältning. Och trots regelbundna besök på sjukhuset hade ingen inom hälso- och sjukvården berättat för henne om kostens betydelse.
”Jag var tvungen att googla allt själv”, säger Louise.
Cirka 250 000 av alla svenskar som föds med livmoderlider av endometrios – det är upp till tio procent av svenska kvinnor i fertil ålder.
Louise kommer aldrig att bli av med sin endometrios, som orsakar dagliga smärtor. Men som hon själv säger har den antiinflammatoriska kosten hjälpt mot "allt annat som sjukdomen orsakar", såsom uppblåsthet, ett ständigt överhettat matsmältningssystem och extrema smärtor, främst i magen.
Och det har varit en stor hjälp för att leva med en kronisk sjukdom:
"Det skapade en lätthet i min kropp när jag blev av med den extra bördan. Det har gjort det lättare för mig att ta hand om min sjukdom eftersom jag fick mer energi och uthållighet", säger Louise.
Till en början skar Louise bort allt hon kallade "processad skräpmat". Hon saknade en god hamburgare och vit pasta, särskilt när hon tuggade på linspasta, som hon tyckte smakade som gummidäck, medan resten av familjen åt vit pasta.
Gradvis testade hon vilka livsmedel hon tålde – och upptäckte att de vita hamburgerbröden kunde ersättas med hembakade fullkornsbröd och den vita pastan kunde ersättas med fullkornspasta utan att det orsakade några problem för hennes matsmältning.
”Det får inte vara för tråkigt, livet. Om det finns något jag tål och gillar, äter jag det – även om det inte är antiinflammatoriskt”, säger Louise, som därför fortfarande äter ost och dricker kaffe.
Läs också: Träna yoga med I FORM
”Det har verkligen inte varit svårt att gå över till en antiinflammatorisk kost. Jag tycker inte att det har försämrat min livskvalitet på något sätt. Tvärtom”, säger Louise.
Nu kan hon arbeta 30 timmar i veckan och "sköta jobbet" som mamma till sina två barn. Hon är övertygad om att hon skulle må dåligt om hon inte levde ett liv med antiinflammatorisk kost, yoga och tid för pauser.
Idag äter hon 85–90 procent antiinflammatoriskt. Och hon har ingen avsikt att ändra på det.
"Det har gått nästan 10 år sedan jag började, och jag har inte sett tillbaka – alternativet är helt enkelt för dåligt."