Måste man lära sig leva med celluliter?

Nog påminner det om smilgropar, men celluliter på lår och rumpa får inte alla att le. Är det över huvud taget möjligt att bli av med celluliter, eller handlar det om att lära sig leva med dem?

En kvinna med celluliter på lår och rumpa.

CELLULITER – Alla kan få celluliter oavsett vikt. Men hälsosam kost, motion och en balanserad vikt kan bromsa celluliterna.

Kan du också titta på din kropp och tänka: ‘Varför har jag celluliter?’ Svaret är: För att du är kvinna med hormoner och för att du bli äldre. Den gropiga huden på de ställen på kroppen där fettdepåerna sitter är så vanlig att 90 procent av alla har den. Men det kanske ändå finns dem som vill veta hur man bäst håller huden jämn.

Även om du inte kan styra över om du får celluliter, kan du göra en insats för att minska dem. Det finns också flera behandlingar du kan köpa dig till. Kolla om någon av dem är något för dig.

1 Vad är celluliter?


Celluliter är den ojämna hud, som kommer fram när fett i underhuden lägger sig i klumpar och ger huden ett bubbligt utseende. Det är ett helt ofarligt och ytterst vanligt hudtillstånd, som inte ger några besvär. Men alla älskar inte sina celluliter. Många uppfattar dem som ett kosmetiskt irritationsmoment. Det är i huvudsak vuxna kvinnor som får celluliter. Hos män är det inte lika vanligt.

Eftersom celluliter är så vanligt och eftersom att det inte är förknippat med några som helst problem, kategoriserar dermatologin inte det som någon hudsjukdom. Det är ett normaltillstånd.

2 Hur bildas celluliter?


När celluliter uppstår påverkar det alla tre översta hudlagren: överhuden, som du kan se och känna. Läderhuden, där bindvävsfibrer bildas, som håller huden slät och smidig. Och längst ner fettlagret i underhuden. Kvinnors bindvävsfibrer löper vertikalt ner genom de tre lagren. Ställena där fibrerna sitter fast i huden dras nedåt – precis som på en madrass med sömmar.

Celluliter uppstår när bindvävsfibrerna tappar sin elasticitet så att fettlagret kan ta sig upp i små håligheter. Fettcellerna får möjlighet att svälla upp och bindvävsfibrerna kan inte hålla dem tillbaka.

Hos män löper bindvävsfibrerna diagonalt och tvärgående och bildar ett finmaskigt nät som inte lämnar några tomrum för fettcellerna. Därför får inte män celluliter på samma sätt som kvinnor.

Celluliter

UTAN CELLULITER

Kvinnors bindvävsfibrer löper vertikalt i förhållande till huden. När bindväven – som här – kan hålla den underliggande fettvävnaden på plats ser huden jämn ut.

Celluliter

MED CELLULITER

Kvinnors bindvävsfibrer löper vertikalt i förhållande till huden. Där fibrerna sitter fast i huden dras de neråt. När de underliggande fettcellerna sväller upp och bindvävsfibrerna inte längre kan hålla dem tillbaka, uppstår den gropiga huden.

3 Vem får celluliter?


Det är framförallt vuxna kvinnor som får den gropiga huden. Män har sällan celluliter. Hos män löper bindväven diagonalt och på tvären, så de bildar ett finmaskigt nät, som inte lämnar någon plats för celluliterna. Därför får män sällan celluliter.

Celluliter är inte förbehållet kvinnor med högt BMI. Även smala kvinnor får den bubbliga huden. Faktum är att åtta till nio av tio kvinnor över 15 år celluliter. Det är alltså mycket vanligare att ha celluliter än att inte ha det. Synligheten av dem ökar när vi blir äldre eftersom bindväven tappar elasticitet. Det är dock inte ovanligt att de första celluliterna dyker upp redan i tonåren. Många gravida kvinnor upplever också smilgropar i låren. Det beror på den snabba viktökningen och de hormonella förändringarna.

4 Var sitter celluliterna?


Celluliter
© iStock

Det varierar från person till person var celluliter uppstår. Ofta är det på de mjukaste delarna av kroppen. För ju tjockare fettlagret är, desto mer tryck blir det på bindväven. Därför är det oftast lår, höfter och rumpa som får celluliter. Men de kan också uppstå på magen och på överarmarna.

5 Så här spelar hormonerna roll för bildandet av celluliter


Forskningen har ännu inte hittat något entydigt svar på vad som, rent fysiologiskt, utlöser bildandet av celluliter. Men de flesta hudläkare är överens om att det förutom hudens struktur också är de kvinnliga könshormonerna som är orsaken. När de hamnar i obalans påverkar de huden på två sätt:

Försvagar bindväven
Hormonerna gör bindväven mindre spänstig och elastisk, så att fettcellerna kan klumpa ihop sig och poppa upp. Det skapar den ojämna hudytan.

Försämrar blodcirkulationen
Blodets uppgift är att leverera näringsämnen och rengörande lymfvätska till celler och vävnad. Men hormoner som är i obalans hämmar blodcirkulationen så att bindväven försvagas och då kan orenheter hopa sig.

6 Hur förebygger man celluliter?


Det är delvis utanför vår kontroll hur mycket celluliter som uppstår på våra kroppar. Naturen har mycket av makten här. Däremot finns det saker man kan göra om man inte vill ha smilgropar på kroppen. Överlag handlar det om att hålla hormonsystemet i balans och undvika saker som åldrar huden och dess bindväv i förtid.

Det MINSKAR bildandet av celluliter:

Nyttig kost - undvik celluliter

Nyttig kost, bra sömn och en stressfri vardag

... håller hormonerna i balans och bindväven stark.

Motion - undvik celluliter

Motion mot celluliter

Motion ökar mikrocirkulationen och håller bindväven spänstig. Muskler döljer ojämnheter.

Bastu och ångbad – förebygg celluliter

Bastu och ångbad mot celluliter

Bastu och ångbad verkar utrensande för många och stimulerar bindväven genom att sätta igång mikrocirkulationen.

Hålla vikten - förebygg celluliter

Att hålla vikten.

Övervikt ökar pressen på bindväven, så att celluliter framträder tydligare.

Det ÖKAR bildandet av celluliter:

Användning av p-piller - undvik celluliter

Användning av p-piller

... påverkar hormonbalansen och en del upplever att det ökar mängden celluliter.

Rökning - undvik celluliter

Rökning

... accelererar hudens åldringsprocess och gör bindväven mer slapp,
så fettet lättare samlas i klumpar.

Solens UV strålar - undvik celluliter

Solens UV-strålar

... bryter ner bindväven så den blir sämre på att hålla huden jämn och celluliterna borta.

Hjärt- eller lungproblem - undvik celluliter

Hjärt- eller kärlproblem

... får huden att binda mer vätska, och det får celluliterna att framträda tydligare.

7 Kan man ta bort celluliter?


Det vimlar av produkter och behandlingar som lovar att radera alla spår av celluliter. Och det är lätt att låta önskan om ett sista farväl till den bubbliga huden dränka ett kritiskt ställningstagande till sådana erbjudanden. Men sanningen är att det inte finns någon metod som helt kan ta bort celluliter. När de väl har uppstått är de praktiskt taget omöjliga att ta bort igen. Det bästa du kan göra är därför att sluta fred med den ojämna huden. Nästan alla har den och det är helt naturligt.

Det finns dock lite hopp för frustrerade innehavare av celluliter. Om du utrustar dig med tålamod, uthållighet och en god portion realistiska förväntningar kan du lyckas med att minska celluliterna en aning.

Det kan du göra själv


Träning mot celluliter

Den dåliga nyheten är att inte ens det mest intensiva träningspass kan ta bort celluliterna som uppstått. Den goda nyheten är att du kan lyckas sudda ut några av bucklorna genom att spänna musklerna under den buckliga "fettmadrassen". När du tränar musklerna större och starkare har du förmodligen fortfarande celluliter, men de ligger ovanpå ett spänstigt lager av muskler, vilket får huden att se slätare ut. Genom att röra på sig mycket sätter man igång lymfdräneringen, så att vätskeansamlingarna i fettvävnaden försvinner

Motion, som gör celluliterna mindre synliga

  • Löpturer – gärna i utmanande terräng
  • Cykling i hög fart
  • Simning vid hög intensitet
  • Övningar som squats och utfall

Hudvård mot celluliter

Krämer kan inte trolla bort celluliter. Men det kan vara ett komplement i kampen mot groparna. Mindre dermatologiska studier har visat att koffein och A-vitamin verkar kunna ha viss effekt. Koffein verkar lymfdränerande och får fettvävnaden att dra ihop sig, så att groparna minskas. A-vitamin förbättrar hudens struktur och tjocklek, vilket gör celluliter mindre synliga. Effekten är dock inte varaktig

Massage mot celluliter

Du kan försöka dig på massage om du vill bli av med celluliter. Den vetenskapliga dokumentationen för dess verkan är dock sparsam. Men det finns inte heller någon skadlig effekt av massage. Vissa menar att metoder som koppning har effekt. Du sätter då fast en sugkopp på huden och drar den i uppåtgående rörelser mot hjärtat, tills huden blir lätt röd. Vakuumeffekten som suget skapar sägs stimulera bindväven så att den lättare kan hålla fettlagret jämnt.

Torrborstning och bodyscrub mot celluliter

En omgång old school torrborstning och användning av kroppsskrubb kan sätta igång blodcirkulationen, så den cellulitdrabbade fettvävnaden dräneras på vätska mer effektivt. Det tar inte bort groparna, men huden blir jämnare och ser friskare ut.

Det kan professionella behandlare göra


Det finns flera olika behandlingsformer, som sägs kunna minska celluliterna. Men forskningen som dokumenterar effekten är väldigt sparsam. Du får därför prova dig fram och se om någon av metoderna funkar för dig. Här är ett par exempel. Var dock uppmärksam att alla behandlingar måste göras regelbundet för att effekten ska kvarstå.

LPG - Endermologi mot celluliter

Det här är den professionella versionen av sugkoppsterapi. En maskin som bildar vakuum förs över huden för att stimulera bindväven och öka blodtillförseln och därmed lymfvätskan, som kan rena fettvävnaden från avfallsämnen. Utförs på skönhetssalonger.

Fillers mot celluliter

Man kan försöka sig på att spruta in fillers i det cellulitdrabbade området. Det sägs kunna få huden att lyfta sig inifrån så att groparna kamoufleras. Behandlingen utförs på skönhetssalonger.

Stötvågsbehandling mot celluliter

Här behandlas celluliter med en stötvågsapparat som ger mycket kraftiga stötvågor. Behandlingen syftar till att bryta sönder fettcellerna och öka blodcirkulationen i området. Det krävs 6-10 behandlingar, som utförs på privatkliniker.

Undvik celluliter

STÖTVÅGSTERAPI – Används till cellulitbehandling som har till syfte att minska antalet celluliter

© iStock

8 Är celluliter och cellulitis samma sak


Nej, absolut inte! De två tillstånden har ingenting med varandra att göra. Celluliter uppstår hos nästan alla kvinnor är är ett helt harmlöst hudtillstånd, där fettet klumpar ihop sig och skapar en ojämn yta på huden. Cellulitis däremot är ett allvarligt och akut inflammationstillstånd i underhuden, som orsakas av ett stafylokock- eller streptokockangrepp. Då blir huden röd, svullen och irriterad på det angripna området. Cellulitis är en ovanlig hudsjukdom som behöver behandlas med medicin.

Källa: Charlotte Bech Lund, läkare, författare och föreläsare

Artikeln publicerades i I FORM nr 10/2022

Newsletter background