Putmage kan bero på allergi

Vill den där lilla kulan på magen inte försvinna trots att du äter och tränar som du ska? Kanske är du allergisk!

Matallergi kan ge dig putmage, enligt forskare. Forskarna är dock långt ifrån eniga om hur stor roll överkänslighet mot vissa livsmedel spelar när man vill ha en platt mage.

Dennis Raahave, överläkare och medicine doktor på Tarmlaboratoriet på Helsingörs sjukhus i Danmark, menar att en svullen mage oftare beror på förstoppning än på överkänslighet, och att de flesta människor tål och klarar av nästan all slags mat när förstoppningen väl är avhjälpt.

Han och andra läkare bedömer också att till exempel glutenintolerans är ett problem för fler människor än den officiella statistiken visar. Dock inte för så många som alternativt orienterade behandlare anser.

En del av dem ger sina kunder det generella rådet att undvika gluten från till exempel ljust bröd och laktos från mjölk.

Forskare vid Scientific Laboratory for Food Intolerance i Kanada anser att man kan vara överkänslig mot många fler ämnen än gluten.

Här anser man det troligt att vissa människor får svullen mage av sund mat som sallad, tomater, potatis och yoghurt. Detta påstående är dock inte dokumenterat, forskarna rekommenderar att man främst är uppmärksam på gluten och laktos – och testar sig om man misstänker något.

Tål du gluten? Kolla symptomen på glutenintolerans här.

Så tar du hand om putmagen

Får du svullen mage när du äter livsmedel med gluten, till exempel bröd, pasta och pizza? Eller ont i magen och känner dig uppblåst av mjölk? Kontakta din läkare och be att få bli testad, så att du inte gör drastiska förändringar av kosten utan att det finns skäl för det. Är du intolerant måste du gå igenom kosten noga.

Så blir du av med svullen mage

Så reagerar magen om du inte tål gluten

Sund tunntarm

På tunntarmens yta finns massor av långa flimmerhår som fångar upp näringsämnena i maten och skickar dem vidare ut i musklerna och hjärnan där de fungerar som bränsle.

**Glutenintolerant tunntarm**

Slemhinnan i tunntarmen blir irriterad av äggviteämnet gliadin, som finns i sätt som gluten. Den börjar förändras så att tarmluddet (tarmvilli) försvinner och tarmväggen blir slät.

Tarmen kan därför inte ta upp näringsämnen ur maten lika bra som tidigare, och det kan bland annat resultera i benskörhet eftersom man inte får nog med D-vitamin.

Äggviteämnet gliadin bildar nya föreningar som stimulerar de vita blodkropparna på ett försvagar immunförsvaret.

Källa och foto: dansk celiakiförening