För lite sömn kan orsaka putmage

Din putmage kan bero på att du inte får tillräckligt med sömn.

När vi är fullt upptagna med arbete, familj, motion och hobbys blir det ofta sömnen som blir lidande.

Det är lättare att lägga sig en timme senare, först måste vi ju hinna plocka undan lite och så, än det är att behöva prioritera sin tid och säga nej till saker för att vi måste hem och sova.

Men på många sätt gör du din kropp en björntjänst genom att dra in på sömnen, för i slutändan kan det göra att du blir sjuk.

För få timmar i sängen gör att bukfettet tar ett fastare grepp, eftersom kroppen inte får någon ro, och den därför helt enkelt vill ha kvar ett reservlager av energi att tära på när du kör för fullt.

Om du inte får tillräckligt med sömn får kroppen inte heller möjlighet att bli av med hormonet kortisol som håller extra hårt i fettdepåerna på magen.

Så här ska du göra

Egentligen är det enkelt: Du behöver minst sju timmars kvalitetssömn varje natt. För de flesta innebär dessa timmar nämligen att kroppen får tid att ladda batterierna och återhämta sig.

Därför rekommenderar flera experter, bland andra professor Torbjörn Åkerstedt från Karolinska sjukhuset, att du ska sova minst sju timmar.

Nu har det blivit lättare att leva sunt!

I FORMs viktigaste uppdrag är att göra hälsa lättillgängligt. Därför har vi skapat ett nytt träningsuniversum, där du får kunskapen och verktygen som motiverar dig att leva sunt, året runt.
Som prenumerant får du tillgång till både sajten och appen.
Läs mer om nya I FORM

  • Videoträningar mellan 10 och 30 min.
  • Tillgång till fler än 1000 nyttiga recept
  • Mejl med ny, nyttig meny nyttig meny
  • Spara ditt favoritinnehåll – och hitta det lätt igen

Just nu: Testa 30 dagar utan kostnad


Newsletter background