Pulverkur – är det verkligen effektivt för viktminskning?

Pulverkurer lovar att hjälpa dig av med övervikten på ett enkelt sätt. Men är pulverkurer verkligen en smart genväg för att bli av med de överflödiga kilona, som är både osunda och verkningslösa? Vi testar att skaka ut ett svar från pulvershaken.

Kvinna dricker en shake

PULVERKUR Kan pulverkurer verkligen vara en väg till viktminskning? Få koll på alla fördelar och nackdelar med en pulverkur här.

© iStock

Är du överviktig och vill gå ner i vikt är det inte svårt att hitta en bantningskur eller -produkt som lovar dig stor viktnedgång på rekordtid. Däremot är det lite svårare att hitta en lösning som håller vad den lovar och som du kan följa utan att skada din hälsa.

Men har du kraftig övervikt och har svårt att gå ner med nyttig mat och motion kan en pulverkur vara en bra lösning.

Men vad är en pulverkur? Hur funkar en pulverkur? Och kommer du bli mätt och få i dig de nödvändiga näringsämnena på en pulverkur? Få svar på alla dina frågor om pulverkur här.

Pulverkur – frågor och svar

Vad är en pulverkur?

Målet med en pulverkur är att gå ner i vikt genom ett längre kaloriintag och därmed är principen den samma som med alla andra dieter. Du ska äta mindre än det kroppen förbränner.

Framgångsfaktorn med en pulverkur är att du ersätter alla dagens måltider med ett specialutvecklat pulver som blandas med vatten till soppor och shakes.

Pulverkur som en shake

DRICK DIN PULVERKUR Det är ganska enkelt. Du blandar sitt pulver med vatten, gärna i en shaker så det kan blandas ordentligt. Sedan kan du dricka det därifrån.

© iStock

Pulverkurer kan vara en bra lösning för dig som är kraftigt överviktig och som har svårt att gå ner i vikt genom att äta rätt och motionera.

Pulverdieters innehåll är nämligen kontrollerade av myndigheter, så du kan vara säker på att kroppens behov av olika näringsämnen är täckt. Dessutom får inte producenten ge dig några orealistiska löften om viktnedgång.

Dessutom är kurernas effekt undersökta i flera vetenskapliga studier med mycket överviktiga, och slutsatsen är klar: Pulverkurer funkar och är den mest effektiva vägen till snabb viktnedgång.

Hur är näringsinnehållet i en vanlig pulverkur?

I en typisk pulverdiet kommer dubbelt så många av kalorierna från protein som i en normal kost, medan bidraget från fett är 40 procent mindre.

Är en pulverkur effektiv för viktminskning?

I teorin borde det dock inte vara så svårt att gå ner i vikt. I all sin enkelhet gäller det att äta färre kalorier än man förbränner. Men i praktiken är det inte alltid så lätt.

När du äter mindre utsöndrar magsäcken, tarmen, bukspottkörteln och fettdepåerna hormoner som flyter med bloder till hjärnan och berättar för den att du är hungrig.

Hungern sitter alltså inte i magen, utan i hjärnan, och den vill absolut inte gå på någon diet. Hjärnan uppfattar nämligen varje intrång i fettdepåerna som ett alarmerande tecken på svält, och därför reagerar den på bantning med att öka aptiten och sänka lusten till fysisk aktivitet, så du snabbt kan lägga på dig de förlorade kilona igen.

Det kräver alltså en stark viljestyrka att vinna över hjärnan, och därför är det svårt att gå ner i vikt genom att räkna kalorier och äta mindre. Ungefär hälften av alla som påbörjar en bantningskur slutar banta efter tre månader, och efter sex månader är bara en tredjedel kvar på banan.

Det är här en pulverdiet kan komma in i bilden, för den kan nämligen skryta med en något högre framgångsnivå.

Läs mycket mer om dieter här

Vilka pulverkurer finns det?

Det finns olika typer av pulverdieter, men den mest kända här i Sverige är nog Nutrilett, som skapades av en läkare, 1989.

Om man går på shakedieten är det en så kallad VLCD – very low calorie diet – som ersätter alla dagens måltider med pulver som blandas med vatten till shakes.

VLCD-produkter kontrolleras av myndigheterna, och det finns krav på pulvrens sammansättning så att dagsbehovet av kostfibrer, fett, proteiner, vitaminer och mineraler täcks. Men kaloriinnehållet är ungefär en tredjedel av det normala dagsbehovet.

Kuren, som alltså ger dig färre kalorier än vad kroppen behöver för att upprätthålla de basala livsprocesserna, är extremt effektiv och kan med fördel användas av kraftigt överviktiga personer som har ett akut behov av att gå ner i vikt av hälsoskäl. Din kropp hamnar nämligen i ett massivt kaloriunderskott, så du går ner i vikt redan från dag ett.

Vad är skillnaden på Nutrilett och Cambridge viktplan?

Nutrilett

  • Nutrilett skapades av en norsk-dansk läkare, 1989.
  • Kuren består av pulver som blandas med vatten till shakes med olika smaker. Fem dagliga shakes rekommenderas, med sammanlagt 830 kcal.
  • Nutrilett gör också smoothies och barer. De ska inte ätas under en pulverkur, utan rekommenderas som måltidsersättning då och då efter en kur för att hjälpa till att hålla vikten.
  • Produkterna kan köpas på hälsokostbutiker och nätet.

Cambridge viktplan

  • Kallas också Cambridgekuren, och är från 1960-talet. Utöver shakes, soppor och barer finns också ris- och pastarätter.

  • Kuren är baserad på ett dagligt kaloriintag på 800–1.500 kcal.

  • Produkterna kan bara köpas via en konsulent, som kan hjälpa till med att tillrättalägga kuren och vägleda genom förloppet.

Olika smak på pulverkurer

PULVERKURER MED OLIKA SMAK Precis som med proteinpulver så kan de olika shakesen och sopporna fås i många olika smaker. T ex jordgubb, vanilj, choklad eller kaffe.

Hur länge kan jag gå på en pulverkur?

De få kalorierna gör att du inte kan gå på dieten under särskilt lång tid. VLCD-kurer bör, enligt Livsmedelsverket, bara följas under en kortare period på max två veckor utan konsultation med läkare.

Produkterna bör inte heller användas av gravida, ammande, barn, unga, äldre eller personer med ätstörningar.

Vilka erfarenheter och undersökningar finns kring pulverkur?

Pulverkurernas effektivitet är bevisad. I en dansk undersökning, från 2011, satte biostatistikern Robin Christensen vid Parkerinstitutet i Köpenhamn 192 människor som led av fetma på en fyra månader lång pulverdiet, den så kallade Cambridgekuren.

Under de första två månaderna innehöll en dagsranson av pulvret bara 500 kcal om dagen, vilket ledde till en genomsnittlig viktnedgång på 12 kilo.

Därefter blev det dagliga kaloriinnehållet 1200 kcal, vilket fick försökspersonerna att gå ner ytterlige två kilo de sista två månaderna.

Resultatet var alltså en genomsnittlig viktnedgång på 14 kilo. Det är också imponerande att hela 91 procent genomförde den fyra månader långa bantningskuren.

Varför kan det vara enklare att gå ner i vikt med en pulverkur?

Man kan fråga sig om inte folk blir galna av att bara äta pulver, och inte frestas att äta riktig mat, godis eller kakor.

Förklaringen kanske ligger i att pulverkurer ofta är väldigt motiverande eftersom man kan gå ner så mycket som ett kilo i veckan om man är överviktig, och att se kilona rasa av gör att man lättare håller sig till dieten.

Dessutom är pulverkurerna enkla att administrera. Menyn i en Nutrilett-kur består av 5–6 påsar pulver per dag.

Så frukost, lunch, middag och mellanmål kräver varken val eller förberedelser.

Hur funkar en pulverkur?

När man påbörjar en pulverkur reagerar kroppen och hjärnan de första dagarna med att förbränna muskelmassans proteiner och kolhydratsreserver, medan fetttförbränningen bara ökar lite grann.

I början bevaras fettdepåerna alltså intakta, och den första viktnedgången består av det som kallas “lean body mass”.

Därefter kommer en period när förbränningen av fett ökar kraftigt, så fettdepåerna blir mindre, medan förbränningen av muskelmassa gradvis upphör, och musklerna återfår sin storlek.

Hjärnan ställer då in sig på "långvarig svält" och går in i ett slags överlevnadstillstånd, där den totala energiförbrukningen för att upprätthålla kroppens livsprocesser reduceras med cirka 300 kcal per idag.

LÄS OCKSÅ: Vilken effekt har proteinpulver?

Ett glas vatten

MASSOR AV VÄTSKA TILL PULVERKUR Trots att en pulverkur bara består av dryck, ska du dricka massor av vatten vid sidan av för att undvika förstoppning. Det beror på kurernas höga innehåll av mättande kostfibrer.

© iStock

Vilka är nackdelarna med pulverkurer?

Det finns förstås också nackdelar med denna typ av dieter. Dels är måltiderna mycket monotona, dels kan det vara svårt att delta på sociala tillställningar när man inte kan äta samma sak andra.

En tredje utmaning är att du inte lär dig äta på ett nytt, hälsosamt sätt när du dricker pulver, och därför riskerar du att falla tillbaka i samma ohälsosamma mönster som innan när kuren är över.

För att underlätta övergången till fast föda erbjuder flera av pulver-producenterna barer eller smoothies, som är avsedda att ersätta vissa måltider när kuren är slut.

Det förändrar dock inte det faktum att du även efter en pulverkur behöver ha disciplin för att upprätthålla viktminskningen på lång sikt.

Pulverkur bar

EFTER DU HAR GÅTT PÅ EN PULVERKUR kan det vara svårt att gå tillbaka till vanlig kost direkt. För att underlätta övergången erbjuder pulverkurerna barer eller smoothies, som kan ersätta en måltid

© iStock

Lägger jag på mig alla kilon igen efter en pulverkur?

Liksom vid all typ av bantning är det vanligt att man ökar 2-5 kilo när pulverkuren är över och du börjar äta normalt igen.

Men eftersom viktminskningen efter en pulverkur vanligtvis är mycket större, kommer du troligen totalt väga mindre än från början.

Får jag i mig alla nödvändiga näringsämnen när jag går på en pulverkur?

Alla VLCD-kurser måste godkännas av myndigheterna.

Därför kan du vara säker på att få alla fibrer, vitaminer, mineraler, proteiner och andra näringsämnen som din kropp behöver.

Blir jag mätt när jag går på en pulverkur?

Generellt ja, eftersom de få kalorierna får kroppen att ändra ämnesomsättningen för att producera så kallade ketonämnen som dämpar aptiten.

Det tar dock några dagar innan processen träder i kraft, så du kan vara ganska hungrig under de första dagarna.

Är det bra att gå på en pulverkur om jag tränar mycket?

Under en pulverkur har man generellt mindre energi på grund av de få kalorierna.

Därför är det inget bra val för mycket aktiva människor, alternativt är det smart att minska på träningen under kuren.