I FORM testar: Sense-dieten

Funderar över att äta enligt principerna i Sense-dieten? Se hur vår testperson Karina använde sina händer för att hålla portionsstorlekarna och midjemåttet nere.

Karinas erfarenheter av Sense-dieten

RÄKNA KALORIER MED SENSE-DIETEN Storleken på Karinas händer blev avgörande för hur mycket hon fick äta.

© Thomas Dahl

Så går du ner i vikt Sense-dieten

Sense-dieten är för dig som vill ha en konkret plan för vad du ska äta och föredrar en mer permanent kostförändring.

Här kan du läsa mer om Sense-dieten och hur principerna ser ut om du vill följa den.

Dietens grundprinciper

  • Ät så lite kalorier som möjligt genom att måtta maten med händerna.

  • Komponera dina måltider så att du får två nävar grönsaker, en näve protein, en näve kolhydrater och 1–3 msk fett.

  • Undvik mellanmål – håll dig istället till tre huvudmål om dagen.

Se vår testperson Karinas fantastiska resultat här och läs om hennes upplevelser av Sense-dieten här.

Fördelar och nackdelar med Sense-dieten

Fördelar med Sense-dieten

  • Den handgripliga metoden sätter automatiskt ett tak för mängden mat på din tallrik, vilket är en av de viktigaste faktorerna för att lyckas med en viktnedgång.

  • Sense-dieten får inte bara kilona att rinna av dig, den är också bra för att du får i dig mycket grönsaker som fyller på dig med antioxidanter, vitaminer och kostfibrer till nytta för blodsocker, matsmältning och blodcirkulation.

  • Det är inte svårt att vara social när du följer Sense-dieten eftersom du får äta och dricka lite av varje – korvar, vin, såser – så länge du anpassar mängderna till Sense-principerna.

Nackdelar med Sense-dieten

  • Det låter enkelt, men för många är det ganska svårt att ha koll på mängderna på våra tallrikar. När vi väl smakat en skiva får vi lust att kasta i oss hela limpan och om du känner så kommer Sense-dieten att kräva disciplin och många inre dialoger.

  • Det krävs mycket planering och disciplin för att hela tiden ha kylskåpet fyllt med olika matvaror så att du kan äta nyttigt och varierat.

  • Det är inte säkert att det går supersnabbt att tappa kilon med Sense-dieten, vilket kan vara lite nedslående under de perioder då viktnedgången avstannar.

Låter Sense-dieten som något för dig, så kan du läsa mycket mer om den här.

Testpersonen Karinas erfarenheter av Sense-dieten

Smalare midja är bara en av Karinas vinster – men här har hon kapat hela elva centimeter.

© Thomas Dahl

Karinas utgångspunkt

32-åriga Karina arbetar som fackföreningsrepresentant och har två små barn. Hon har försökt gå ner i vikt tidigare – många gånger. Varje gång sätter dock förbud och Karinas förkärlek för kakor krokben för henne. I Karinas familj finns det dock många livsstilssjukdomar och Karina är rädd att hon ska drabbas nästa gång om hon inte gör något nu.

Karinas viktresa

Supermotiverad att gå ner några kilon har Karina levt enligt Sense-principerna i fem veckor. Här får man äta nästan som man brukar, men använder händerna för att ”måtta” mat så att man inte får i sig för många kalorier. Händerna används också för att styra fördelningen av maten så att du får i dig mycket grönsaker samt lite mer protein från till exempel kött, fisk och mejeriprodukter än vi normalt rekommenderas, och i gengäld lite färre kolhydrater från bröd, ris och pasta.

Som huvudregel ska du på Sense-dieten hålla dig till huvudmåltiderna och undvika snacks och mellanmål. Du kan här se exakt hur du ska komponera dina måltider under dieten och följa i Karinas fotspår på iform.se/sense.

Det finns heller inga krav på motion under Sense-dieten och eftersom Karina alltid har älskat att träna och redan var mycket flitig med löpning, cykling och styrketräning har vi inte bett henne att motionera mer.

Karinas resultat

Ålder: 32 år

Längd: 160 cm

Före- och efterbilder från Sense-dieten

Metaboliskt kan Karina skryta med att ha blivit 13 år yngre, och hennes fettprocent har blivit helt normal.

© Thomas Dahl
Karinas viktnedgång efter Sense-dieten
Fett från 8-timmarsdieten

Karina har gått ner hela 7,6 kg på bara fem veckor.

© Thomas Dahl

Karinas tips till dig

Börja när det passar

Undvik att påbörja en diet under en tidsperiod när kalendern är fullbokad.

Alliera dig med någon

Se om du kan gå på diet ihop med någon. Min syster och jag började samtidigt och det var ett mycket bra stöd.

Vill du liksom Karina prova Sense-dieten, så kan du läsa mer och få råd och hjälp här.

Så tyckte vår testperson Karina om Sense-dieten

Vad tänker du om ditt resultat?

Jag är supernöjd. Det känns fantastiskt att ha kunnat vara med i sociala sammanhang och fuska lite då och då, men ändå lyckas gå ner i vikt. Jag är verkligen imponerad. Hela processen var riktigt bra.

Vad har fungerat bra på dieten?

Jag har verkligen njutit av att ha fått äta till exempel rågbröd eftersom jag gärna vill vara en bra förebild, och jag tycker inte att det är bra att lära barn att vissa livsmedel, som kolhydrater som jag tidigare försökt undvika, är farliga.

Vilka utmaningar har du stött på under testet?

Ungefär halvvägs genom dieten avstannade vikt­nedgången trots att jag kämpade lika hårt som de andra veckorna. Det var tungt, men jag fortsatte eftersom jag visste att om jag gav upp så skulle jag bara lägga på mig igen.

Hur kommer du att gå vidare nu?

Resultatet har verkligen motiverat mig att fortsätta. Både principen med att hålla sig till tre huvudmål och metoden att måtta med händerna gör att jag totalt äter mindre, och det fungerar!

Så här har det gått

Åtta veckor senare:

Karina har hållit vikten

”Under de åtta veckorna har jag verkligen fokuserat på att hålla vikten eftersom jag har fått nog av att jojo­banta. Jag har nu knäckt koden till att gå ner i vikt och håller på att hitta formeln för hur motion, mat, arbetsliv och familjeliv hänger ihop, så att extrakilona inte smyger sig på igen när det blir stressigt, som så många gånger förr. I dagsläget är jag nöjd med min viktnedgång och när den stabiliserat sig är jag säker på att jag kan bli av med de sista fem kilona.”

Utmaningar efter dieten:

Det krävs planering och tid för att tillaga och äta så mycket grönsaker som man ska äta på Sense-dieten, och det är lätt att man tröttnar på det. Om du har saknat mellanmål och snacks under dieten, finns det en risk för att det nu blir lite för mycket av den varan.

Din strategi:

Använd dina nya erfarenheter av portionsstorlekar och fortsätt äta massor av grönsaker. Du kan underlätta för dig själv genom att använda butikernas färdigskurna sallader och frysta grönsaker. Låt inte snacks bli en vardagsgrej – spara dem till helgen och särskilda tillfällen.