I FORM testar: Träningsbootcamp

Drömmer du om att gå ner ett par kilon? Men orkar du inte gå på diet med massor av matförbud? Då är kanske träningsbootcamp något för dig. Läs om hur vår testperson upplevde bootcampen.

Annes erfarenheter av träningsbootcamp

MER MOTION PÅ TRÄNINGSBOOTCAMP Styrketräning och intervallpass blev Annes vapen mot överflödiga kilon.

© Thomas Dahl

Så går du ner i vikt med träningsbootcamp

Träningsbootcamp passar dig som vill investera tid i din hälsa, och som motiveras lika mycket av en stark och vältränad kropp som av siffran på vågen.

Här kan du läsa mer om hur träningsbootcampen fungerar och principerna för hur du följer metoden.

Metodens grundprinciper

  • Träna på gym i en timme tre gånger i veckan.

  • Öka din allmänna aktivitetsnivå. Gå minst 10 000 steg varje dag.

Se vår testperson Annes fantastiska resultat här och läs om hennes upplevelser av träningsbootcampen här.

Fördelar och nackdelar med träningsbootcampen

Fördelar med träningsbootcampen

  • Du förbränner inte bara kalorier, du blir också friskare och starkare. Träning kan förebygga sjukdomar som diabetes, cancer och benskörhet.

  • Extra motion ger utrymme för att du ska kunna äta dig mätt på allt det du vill äta. I princip kan du äta precis som du brukar om du bara ökar träningsdosen tillräckligt mycket.

  • Ju större din muskelmassa blir, desto större kommer också din viloförbränning att bli.

Nackdelar med träningsbootcampen

  • Eftersom muskler väger mer än fett kan du i början känna att viktnedgången uteblir eller att du till och med går upp lite, vilket kan vara lite nedslående.

  • Du måste sätta av en hel del timmar för att träna dig smal och det ställer stora krav på din viljestyrka att komma iväg.

  • Hård träning kan öka din aptit så att du överkompenserar och äter ännu fler kalorier än du har förbränt, och då går du inte ner i vikt.

Låter det som att träningsbootcamp är något för dig, så kan du läsa mer om metoden här.

Testpersonens Annes erfarenheter av träningsbootcamp

Viktnedgång med träningsbootcamp

Tajta och starka överarmar är bara ett av resultaten av Annes tränings­bootcamp, där hon fått fem centimeter smalare överarmar.

© Thomas Dahl

Annes utgångspunkt

32-åriga Anne är lärare och mamma till två små barn. Två graviditeter på mindre än tre år har satt sina spår och trots att Anne är motiverad att gå ner de 12 kilon som hon har lagt på sig, orkar hon inte pressa sig med hårda regler. Hon avslutar gärna dagen med godis, choklad eller kakor – bara för att det smakar gott – och träning var innan testet inget för henne.

Annes träningsresa

Om du vill göra som Anne ska du styrketräna i en timme tre gånger i veckan. Alla de stora muskelgrupperna ska gås igenom ordentligt och du ska pressa dig hårt. Vikterna ska vara så tunga att du bara klarar 10–12 repetitioner. Utöver gymmet ska du öka din allmänna aktivitetsnivå och gå minst 10 000 steg varje dag för att boosta blod­cirkulationen och öka förbränningen ytterligare.

Anne har också fått rådet att använda sitt sunda förnuft och särskilt försöka äta mer grönsaker, hålla igen på godis, läsk och kakor, och känna efter om hon behöver äta två portioner. Det har dock inte varit några förbud och hon har inte fått någon konkret kostplan.

Anne har under testets gång fått hjälp av en personlig tränare som har tränat med henne ett par gånger i veckan.

Har du inte möjlighet att investera i en PT kan du hitta ett program här som påminner om det som Anne har följt.

Annes resultat

Ålder: 32 år

Längd: 172 cm

Före- och efterbilder Annes viktnedgång efter träningsbootcamp

Förutom att hon har fått en mycket lägre fettprocent har Anne också fått mycket smalare midja, överarmar och lår.

© Thomas Dahl
Annes viktnedgång efter träningsbootcamp
Fett från 8-timmarsdieten

6,2 kg har Anne gått ner på fem veckor.

© Thomas Dahl

Annes tips till dig

Fokusera inte bara på vikten

Titta istället i spegeln och använd ett måttband för att följa din utveckling. Håll också koll på hur mycket mer du kan lyfta.

Kom iväg i alla lägen

Även om du känner att du saknar energi så försök ändå att komma iväg och träna. Min erfarenhet är att träningen faktiskt ger energi och gör dig mindre trött.

Vill du göra som Anne och prova att gå på träningsbootcamp, så kan du hitta råd och hjälp här.

Så tyckte vår testperson Anne om att gå på träningsbootcamp

Vad var det bästa med bootcampen?

Att jag inte behövde låta bli att äta något. Jag har ätit allt från köttbullar till tårta och choklad och ändå gått ner i vikt. Och så känner jag att jag inte bara har gått ner – jag har också blivit mycket starkare! Jag kan både göra fler repetitioner och lyfta tyngre vikter än när jag började träna.

Vilka utmaningar hade du under tiden?

Under testet har jag haft stressigt på jobbet och kalendern full med sociala grejer. Jag har också haft migrän och mina barn har varit sjuka så att hitta tid har helt klart varit den största utmaningen.

Hur hittade du till slut tid för att träna?

Min man har varit fantastisk när det gäller all markservice, så att jag har kunnat åka och träna direkt efter jobbet och komma hem till ett dukat bord. Det har också varit mycket motiverande att min syster en av de första dagarna gav mig en stegräknare, så att jag var säker på att röra tillräckligt mycket på mig utöver träningen. Jag har ibland tvingat ut mig själv på kvällen med ett barn på sparkcykel och det andra i barnvagnen, bara för att jag skulle komma upp i de där 10 000 stegen.

Så här har det gått

8 veckor senare:

Anne har gått ner ytterligare 0,7 kilo

”På bootcampen tränade jag två–tre gånger i veckan och det försöker jag fortfarande hinna med, men ofta blir det bara en gång. Jag försöker fortfarande bara äta en portion, men en del av mina ovanor har kommit tillbaka – jag tycker det är svårt både att äta tillräckligt mycket grönsaker och att inte falla för tomma kalorier. Egentligen vill jag gå ner lite till och därför har jag som mål att komma igång ordentligt med träningen igen. Det gjorde susen att träna två–tre gånger i veckan och det vill jag börja med igen.”

Utmaningar efter dieten:

I en stressig vardag kan det vara svårt att hitta tid till all den träning som bootcampen kräver. Samtidigt lurar också den eviga skaderisken bakom hörnet.

Din strategi:

Du kan skära ner lite på din träning och fördela din strategi på två saker för att hålla vikten: träning och sunda kostvanor. Träna på fasta dagar och lägg in träningen i både din egen och familjens kalendrar så att du är säker på att den blir av. Håll fast vid bootcampens 10 000 steg om dagen. Den dagliga insatsen 365 dagar om året är guld värd för kaloriförbränningen och vikten.