Kvinna håller vikten efter diet

Omkring 90 procent av dem som lyckas hålla sin nya vikt motionerar i minst 1 timme om dagen.

© iStock

Håll vikten efter en diet

Oavsett vilken diet du väljer så hjälper vi dig att hålla vikten efteråt.

15 december 2017 av Martin Kreutzer

Så gör du efter fem klassiska dieter

Under en diet får du nya vanor, varav en del kan vara svåra att hålla fast vid när du återgår till normal kost. Med rätt strategi undviker du att falla tillbaka i dåliga vanor. Här får du goda råd som hjälper dig att hålla vikten efter fem vanliga viktminskningsmetoder.

Trött på att jojobanta? Här får du 5 generella tips för att hålla vikten efter en diet.

Träning

Metod

Stora mängder träning för att elda på kaloriförbränningen.

Utmaning efteråt

Poängen med den här metoden är att du ska träna i sådan omfattning att du inte behöver tänka så mycket vad och hur mycket du äter. Men när du börjar tränar mindre är det också lätt hänt att du äter mer än du förbränner.

Lösning

Räkna ut hur mycket ditt kaloribehov minskar när du börjar träna mindre. På iform.se kan du räkna ut hur mycket du förbränner vid en given motionsform. När du vet kaloriantalet går du igenom din kost och tar tills vidare bort eventuella kaloribomber.

Så tränar du dig slank. 

5:2-dieten

Metod

Två dagar i veckan äter du enbart 500 kcal fördelade på 2 måltider à 250 kcal.

Utmaning efteråt

De två fastedagarna ger inte bara ett kaloriunderskott, utan smittar även av sig på de andra dagarna. Vanligen äter du både sundare och mindre än normalt. När du slutar med fastan försvinner den här positiva inverkan.

Lösning

Fortsätt med en fastedag i veckan för att hålla kvar kropp och psyke i rätt mönster. Alternativt kan du välja två fastedagar varannan eller var tredje vecka. Bägge varianterna påverkar dina matvanor positivt.

Vill du prova 5:2-dieten så kan du se hur man gör här.

I FORM-kuren

Metod

Du äter 5 små måltider à 250 kcal om dagen. Därmed uppnår du ett stabilt kaloriunderskott.

Utmaning efteråt

När du börjar äta vanliga mängder mat igen blir det svårt att styra dagens totala matintag. Samtidigt vänjer du gradvis magen vid att du äter mer.

Lösning

Fortsätt med några av de kalorisnåla måltiderna. Fundera över vilka måltider som fortsatt kan ligga på 250 kcal, och vilka du kan öka på lite. Oftast är det klokt att öka på lunch och middag lite och låta de övriga tre måltiderna fortsätta som under kuren. På så vis håller du nere kaloriintaget och bevarar känslan av en lagom portionsstorlek.

Läs här hur du kommer igång med I FORM-kuren.

LCHF

Metod

Kolhydrater är i stort sett bannlysta i kosten när du äter enligt LCHF. Genom att helt ta bort kolhydraterna har du tagit bort hälften av dagens kalorier i en handvändning.

Utmaning efteråt

Om du direkt börjar proppa i dig kolhydrater ovanpå det du har ätit under LCHF-perioden när du har uppnått din målvikt, spränger du snart kaloribudgeten och börjar gå upp i vikt igen. 

Lösning

Byt ut en del av LCHF-fettet mot kolhydrater. Var noga med att kvitta varje liten brödbit och pastaskruv mot det fett du tar bort från din LCHF-kur. Använd gärna en kaloriräknare, t ex I FORMs kostdagbok, för att kolla hur mycket bröd du kan äta istället för en matsked olja, och hur mycket frukt det finns utrymme för när du byter ut fet yoghurt mot mager skyr.

Vill du veta mer om LCHF-dieten? Här kan du läsa om fördelar och nackdelar med dieten.

Viktväktarna

Metod

ProPoints-system styr kaloriintaget. 

Utmaning efteråt

Avslutar du ditt medlemskap i Viktväktarna för att du vill spara pengar och/eller är du bara trött på att bokföra allt du äter, är risken överhängande att portionerna växer och att det smyger sig in lite för mycket gott i den dagliga kosten.

Lösning

Väg dig en gång i veckan för att hålla koll på vikten. Lägger du på dig ett par kilon, så ta 14 dagar där du fokuserat jobbar med att få ordning på portionerna (igen), och eliminera eventuella ovanor som har smugit sig in. Använd t ex I FORM-kurens recept på 250 kcal per måltid, som innehåller en balanserad sammansättning näringsämnen och är så pass små att magen lär sig vara nöjd med mindre portioner.

Här får du hjälp med att väga din mat och ha koll på ditt kaloriintag.

Därför ska du inte stirra dig blind på vikten

Är motivationen det första du tappar när du går på diet? Det är svårt att bevara fokuset när den första entusiasmen har lagt sig och resultatet inte är så synligt som du hade tänkt dig, men det har vi lösningen på.

När målet känns långt borta, hjälper det att sätta upp delmål längs vägen så att du kan njuta av små välförtjänta segrar, istället för att känna att du aldrig kommer i mål. Genom att göra en kroppsanalys kan du lätt sätta upp realistiska mål som visar hur din hälsa stadigt förbättras.

Så lätt sätter du upp delmål med kroppsanalys

Just nu får du en badrumsvåg med kroppsanalys tillsammans med 4 nummer av I FORM för endast 149 kr + porto. Den mäter inte bara din vikt utan visar även din:

  • Fettprocent

  • Muskelmassa

  • Vätskeprocent

  • BMI, samt en lång rad andra hälsoparametrar

Vågen är kopplad till en app på din mobil, så du hela tiden har direkt tillgång till dina fakta och utveckling. På det viset kan du enkelt följa dina framsteg när fett förvandlas till muskelmassa, så du inte längre bara nöjer dig med att bara tappa kilon.


Just nu får du 4 nummer av I FORM samt en badrumsvågmed kroppsanalys för endast 149 kr + porto. Hämta erbjudandet här och lyckas med ditt nyårslöfte en gång för alla.

I FORM rekommenderar
Får du i dig för många kalorier under dagen? Oavsett om du vill gå ner i vikt eller hålla vikten är I FORM Kostdagbok ett perfekt redskap för att få överblick över din kost och hålla koll på ditt dagliga kaloriintag.
Testa I FORM Kostdagbok gratis i 5 dagar

Nå ditt mål 2018!

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar