Sense – gå ner i vikt med sunt förnuft

En av det hetaste dieterna just nu går ut på att använda händerna som vågskålar. Metoden heter Sense och kvinnan bakom konceptet, Suzy Wengel, har gått ner 40 kilo. Se här hur du kan göra likadant.

Händer fyllda med blandade bär.

Sense-dieten går ut på att använda händerna som vågskålar.

© iStock

Vad är Sense-dieten?

Är du sugen på köttbullar och gräddsås? Det går alldeles utmärkt, även om du går på diet. I varje fall om dieten heter Sense. Här ska du inte hålla dig borta från vissa matvaror och det är inte förbjudet att äta pasta och bröd.

Dieter med förbud har nämligen tagit alledeles för stor plats i Suzy Wengels liv, då vikten efter en graviditet var uppe i över 100 kilo. Dieter som alltid slutade på samma sätt. Hon föll tillbaka, gav upp och gick upp allt igen.

Istället för att ännu en gång utesluta kolhydrater, börja fasta eller äta stenålderskost uppfann Suzy sitt eget viktminskningskoncept som hon kallar Sense, eftersom metoden går ut på att använda sunt förnuft. Med Sense-metoden har Suzy Wengel nu gått ner 40 kilo och hennes böcker om Sense-dieten har legat i topp på försäljningslistorna flera år i rad.

Så kommer du igång med Sense-dieten

Sense går ut på att använda händerna för att äta rätt mängd mat, så du inte överäter utan får i dig lagom mycket protein, kolhydrater och fett. På så vis blir du också lagom mätt och sätter fart på förbränningen.

Dagens tre huvudmåltider ska enligt Sense-principerna innehålla 3–4 nävar mat och 3 msk fett. En tallrik ska således se ut så här:

· 1–2 nävar grönsaker (t ex 2 morötter och en näve sallad)

· 1 näve protein (t ex en kycklingfilé eller 2 köttbullar)

· 1 näve kolhydrater eller frukt (t ex 1 skiva bröd, 1 dl müsli eller 1 msk pasta)

· 3 msk fett (t ex 1 msk olja till stekning, 1 msk avokado och 1 msk nötter)

Huvudregeln när du följer Sense är att du ska äta tre dagliga måltider, men du kan även äta två små mellanmål om du blir hungrig mellan måltiderna. Ett mellanmål kan bestå av 10–15 mandlar, ett hårdkokt ägg, en skiva ost eller en bit kött.

Dessutom kan du äta eller dricka 3 dl magra mjölkprodukter i samband med måltiderna, om du vill. Det ger dig möjlighet att ta mjölk i kaffet eller äta en yoghurtdressing på salladen.

När du går på Sense bör det du dricker vara fritt från kalorier – det vill säga främst vatten, mineralvatten eller lightsaft/-läsk. Men du kan också njuta av 1–2 glas vin per vecka.

Så kan en dag på Sense-kost se ut

  • Morgon: 2 dl mager yoghurt med en näve müsli, ett löskokt ägg och lite grönsaker.

  • Lunch: 1 skiva rågbröd med lite smör, en burk makrill i tomatsås och grönsaksstavar.

  • Eftermiddagsmellanmål: 10–15 nötter.

  • Kväll: En kycklingfilé stekt i olja, en sked pasta, två nävar sallad med en msk oljedressing och en msk fetaost.

Sense har inga förbud

Alla som har gått på diet vet att de goda intentionerna snabbt kan försvinna när det bjuds på kaka på jobbet eller suget efter en croissant till frukost blir övermäktigt. Och att det mycket snabbt kan leda till att man tar en extra portion middag och sedan öppnar en godispåse på kvällen.

Men allt det här har man tänkt på i Sense-dieten. Här ses varje måltid som en påse som du stänger när du har ätit klart.

Lyckades du inte äta så nyttigt som du ville till lunch, lägger du den måltiden bakom dig och börjar om igen med Sense-principerna till nästa måltid.

Fördelar med Sense-kosten

Sense-dieten är förhållandevis enkel att komma igång med. Du behöver inte ge dig ut och handla udda matvaror i olika specialbutiker och principerna går att anpassa efter i stort sett alla typer av måltider. Allt är ju tillåtet i små mängder och du behöver ingen våg för att hålla koll på hur mycket det är.

Sense-dieten är hälsosam eftersom du automatiskt får i dig mycket grönsaker som ger dig massor vitaminer, mineraler, antioxidanter och kostfibrer. Grönsaker ger dessutom en god mättnadskänsla och hjälper dig att ha kontroll över ditt blodsocker.

Utmaningar med Sense-dieten

Det kan bli lite dyrare att äta enligt Sense-principerna, då maten innehåller mer grönt och protein än de flesta svenskar normalt äter. Och det är också dyrare att äta sig mätt på fisk och sparris än på potatis och ris.

Om du tränar mycket kommer du förmodligen också att uppleva att Sense-kosten inte ger dig tillräckligt med energi. Då är det bättre att göra en individuell plan som tar hänsyn till dina behov, så att du både kan gå ner i vikt och samtidigt träna mycket.

Lyckas med Sense-dieten

Om du vill prova Sense – eller vilken annan diet som helst – är chansen att lyckas mycket större om du involverar dina närmaste, så att de kan stötta dig istället för att sitta och äta godis bredvid dig i soffan.

Får du ett oemotståndligt begär efter något onyttigt kan du distrahera dig själv genom att borsta tänderna, ringa en vän eller göra en planka på golvet tills det värsta suget är över.