I FORM testar: 5:2-dieten

2 dagar i veckan får du bara äta 2 små måltider a 250 kcal. Anne testade den periodiska fastan, 5:2-dieten för I FORM i 7 veckor. Se hennes resultat här.

Anne, som har testat 5:2-dieten står med händerna i midjan.

PERIODISK FASTA – Anne sa hejdå till drygt 4 kilo, när hon testade 5:2-dieten under 7 veckor.

© Thomas Dahl

Hejdå till drygt 4 kilo och 5 cm i midjan. Det blev de stora fysiska vinsterna när Anne under 7 veckor testade den periodiska fastemetoden, 5:2-dieten. Men det var inte allt. Mentalt blev den periodiska fastan närmligen också positivt för Anne.

Läs mer i intervjun med Anne här - och se hennes fina resultat.

1 Annes erfarenheter av 5:2-dieten


5:2-fasta var för mig... överraskande nog inte svårt att genomföra. Det har krävt en del förberedelser och planering, särskilt i början, men det har varit mycket lättare än jag hade förväntat mig.

Under tiden har jag... mått bra. De första fastedagarna fick jag lite huvudvärk, men det gick över i takt med att kroppen vant sig. Jag har inte upplevt energidippar under dagen, men jag har varit noga med att inte lägga ansträngande aktiviteter på mina fastedagar – t ex löpning eller styrketräning.

Det bästa med 5:2-fastan har varit... att fastan har gett resultat, samtidigt som jag har druckit lite vin på helgerna och ätit en liten tårtbit när jag varit på födelsedagskalas. Min familj har knappt upptäckt att jag har ätit annorlunda. Det har betytt mycket för mig att jag har kunnat vara social kring middagarna med familjen. Det har också påverkat mig mentalt – för nej, man behöver inte alltid frukost, och det är faktiskt lätt att hoppa över måltider.

Dieten har också förändrat mig mentalt – för nej, men behöver inte äta frukost varje dag och man kan skippa en måltid utan problem!
— Anne, som testade 5:2-dieten i 7 veckor

Det svåraste med 5:2-fastan har varit... att resa sig från bordet efter en måltid på bara 250 kcal och inte känna sig helt mätt och tillfreds. Men om man har en tendens att lägga upp för mycket på tallriken är det en bra övning. Jag insåg snabbt att det som fungerar för mig är kyckling eller tonfisk på burk kombinerat med grönsaker och en klick keso. Man kan äta mycket kål, sallad, tomat, gurka och röd paprika för de kalorierna. Det låter tråkigt, men det var just bristen på variation som gjorde det enkelt.

Min största kris hade jag när... jag var på semester. Men det var också den mest lärorika upplevelsen. Jag var väldigt bra på att träna och gick långa powerwalks varje morgon. Jag skippade de värsta kalorifällorna och valde sallad på restaurangerna. Men däremot prioriterade jag att dricka några goda drinkar och lite rosévin.

När vikten stod stilla... hade jag stor glädje av att prata med de andra testpersonerna. Och om vikten stått still har jag jobbat med en trappmetafor där det ibland finns en platå. Plötsligt går det neråt igen.

Utöver viktminskningen... har den största förändringen för mig varit den mentala. Upplevelsen att jag rent fysiskt mår minst lika bra en fastedag som en vanlig dag. Jag känner mig fantastiskt bra, och det smittar av sig på mitt humör.

2 Annes resultat av 5:2-dieten


Anne-5-2-diet

3 Så här följer du 5:2-dieten


5:2-kuren – intermittent fasting

Kort och gott om den periodiska fastan 5:2


METOD:

2 måltider a 250 kcal om dagen. Der är fritt val när på dagen de två måltiderna placeras.

VARAKTIGHET:

2 dagar i veckan – dock inte i sträck. Veckans övriga 5 dagar äter du “normalt”.

FÖRDELAR:

  • Du kan äta middag eller andra måltider – dock en liten portion – tillsammans med familjen.
  • Det är bara två dagar i veckan du ska fokusera på att fasta.

NACKDELAR::

  • Det finns fem dagar då du riskerar att överäta trots att du har hållit dig till dina fastedagar till punkt och pricka.
  • Kaloriunderskottet per vecka blir förhållandevis liten. Det är därför inte den mest optimala metoden om du är på jakt efter en snabb viktminskning.

FOKUS UTANFÖR FASTAN

Ät nyttigt och varierat under de 5 dagar du inte äter kalorirestriktivt, så du inte motarbetar viktminskningen.

ÄT MÅLTIDER MED:

  • Frukt (primärt färsk frukt)
  • Grönsaker (gärna grova)
  • Fullkorn (t ex rågbröd, grov pasta)
  • Nyttiga proteiner (fisk, skaldjur, fågel, ägg, torkade bönor och linser)
  • Lite nyttigt fett (t ex nötter, avokado, rapsolja, olivolja)

PASSAR DIG SOM...

... inte känner dig redo för en hardcore 24-timmarsfasta, och som vill kunna ingå i sociala sammanhang med samma förutsättningar som alla andra under de flesta av veckans dagar.