Crossfit: Få koll på träningsformen

Utifrån sett kan crossfit fortfarande verka lite som en sekt för vissa utvalda. Vi öppnar dörren till crossfitvärlden och svarar på några av de vanligaste frågorna om den populära träningsformen.

Kvinna tränar

CROSSFIT – För bara 15 år sedan hade inte särskilt många hört talas om crossfit. I dag finns det tusentals crossfitgym runt om i världen.

© iStock

1 Vad är crossfit?


Crossfit är en mycket allsidig träningsform som innehåller delmoment från både gymnastik, tyngdlyftning och konditionsträning som löpning och rodd. Kort sagt: tanken med crossfit är att skapa en komplett idrottare, och för att lyckas med det räknas hela tio olika kriterier in: uthållighet (kondition), muskeluthållighet, styrka, flexibilitet, kraftutveckling, snabbhet, koordination, balans, smidighet och precision.

Man använder sig främst av fria vikter som skivstänger och kettlebells samt av kroppsviktsträning, och träningen bygger på naturliga, funktionella rörelser. Oftast är det gruppträningspass som gäller och dessa brukar kunna pågå i cirka en timme under ledning av en instruktör.

Man som tränar

CROSSFIT – Har du prövat dina krafter med crossfit?

© iStock

2 Vem uppfann crossfit?


Mannen bakom crossfit är den tidigare gymnasten Greg Glassman. Han började i mitten av 1990-talet att träna politiker i Santa Cruz, Kalifornien. År 2000 registrerade han varumärket CrossFit, Inc. och öppnade det första riktiga crossfitgymmet i hemstaden.

I dag finns det över 15 000 officiella crossfitgym runt om i världen. Glassman själv har dock avslutat sitt företagande. Han klev av VD-rollen år 2020 och sålde företaget. Det skedde bland annat efter anklagelser om rasism efter att han twittrat nedsättande om amerikanen George Floyd, som avled efter ett våldsamt polisingripande i Minneapolis.

3 Vilka skor används vid crossfit?


Crossfit sätter skoutvecklarna på svåra prov. För med delmoment som tyngdlyftning, löpning, repklättring, boxhopp med mera ställer crossfit höga – och delvis motstridande – krav på skorna. Sulan ska vara hård i häldelen för att kunna ge stabilitet vid t.ex. tunga knäböj och marklyft, men den ska samtidigt vara flexibel och fjädrande i mitt- och framfoten så att man också kan löpa en kort bit och få bra avstamp vid dynamiska övningar där hopp ingår.

4 Är det farligt att träna crossfit?


Crossfit hade i början ett rykte om sig att kunna ge mycket skador, men tittar man på de studier som är gjorda finns det inget som tyder på att förekomsten av skador i crossfit skulle vara högre än i många andra idrotter.

Antalet skador per 1 000 träningstimmar ligger oftast under tre i crossfit. Skaderation är därmed i nivå med t.ex. tyngdlyftning och gymnastik, men lägre än i löpning och en kontaktsport som fotboll.

Idrottsskador

IDROTTSSKADOR – Så länge man bygger upp sig långsamt och lär sig rätt övningsteknik, så är skaderisken i crossfit liten. De skador som uppstår är oftast axelskador samt skador i ländryggen.

5 Vilka kan träna crossfit?


Bilden av en typisk crossfitutövare är kanske en hårdför typ med tatueringar som lyfter traktordäck till tonerna av hårdrock. Men tittar man in i ett vanligt crossfitgym – eller en box, som det egentligen heter – så ser man att crossfit passar alla nuförtiden oavsett ålder, kön och kroppsform.

Personer på helt olika nivåer kan delta i samma pass, eftersom övningarna kan anpassas så att de passar till varje individ – t.ex. genom att man minskar vikten eller gör en lättare variant av en övning.

6 Kan man gå ned i vikt med crossfit?


Kombinationen av funktionella styrkeövningar som involverar alla stora muskelgrupper, och hög intensitet gör motionsformen till en mycket effektiv kaloriförbrännare. En bonus med att gå ned i vikt med styrketräning är att muskelmassan bibehålls, och större muskler förbränner fler kalorier – även i vila. Var dock uppmärksam på att hårda träningspass kan göra dig extra hungrig efteråt. Du bör därför fortsätta att hålla koll på kaloriintaget.

7 Vem är Fran i crossfit?


Fran är en känd WOD, dvs. workout of the day, som man kan köra med jämna mellanrum för att testa formen och mäta sig med andra. Fran är samtidigt en av ”the girls”, där t.ex. andra klassiska pass som Cindy, Kelly och Annie ingår. Idén bakom att döpa passen efter kvinnor kommer från vädertjänsternas tradition med att ge speciella personnamn till stormar.

Läs också: 7 legendariska crossfit-pass

Fran.

FRAN – Övningarna i Fran.

Man som tränar

CROSSFIT MAND XR – Fran kan ta musten ur alla, eftersom passet ska genomföras så snabbt som möjligt. De bästa i världen fixar en Fran på under två minuter.

© iStock

8 Hur kvalar man in till CrossFit Games?


Vid Crossfit Games möts världens bästa i kampen om att kunna titulera sig Fittest on Earth. Vägen till finalen är lång. Allt börjar med Crossfit Open, där hundratusentals medlemmar på crossfitgym runt om i världen under tre veckors tid tävlar i olika evenemang. Därefter ska de som kvalar in till 2022 års upplaga först ta sig igenom kvartsfinalerna (som hålls virtuellt) och därefter någon av de tio semifinaler som är utspridda på sex kontinenter, där det slutgiltiga deltagarfältet tas ut.

Finalen genomförs i augusti i Madison, USA. Förutom den individuella tävlingen, där de 40 bästa männen och 40 bästa kvinnorna deltar, finns det tävlingar för lag, för yngre och äldre åldersgrupper samt för idrottare med funktionshinder.

Tia-Clair Toomey

CROSSFIT GAMES – Tia-Clair Toomey från Australien vann kvinnliga klassen. Det var hennes femte seger i rad i Crossfit Games. Bara legendaren Mat Fraser har (bland männen) tidigare tagit fem segrar i rad. Tia-Clair Toomey blev tvåa i sitt första Crossfit Games 2015 och även året efter. Sedan 2017 har hon vunnit alla mästerskap.

9 Vad betyder WOD i crossfit?


WOD är ett begrepp som man snabbt lär sig innebörden av. Det är nämligen en förkortning för workout of the day – alltså dagens träningspass, som varierar från gång till gång. De korta och intensiva passen pågår ofta i mindre än 20 minuter, men i gengäld ska man ge full gas hela tiden. Förutom denna intensiva del består crossfitpassen av uppvärmning samt färdighets- och styrketräning. Många gym erbjuder dessutom speciella klasser med fokus på t.ex. tekniken vid tyndlyftningsövningar, kettlebellsträning eller rörlighet.

Hopprep

HOPPREP – Hopprep kan vara ett redskap vid crossfitövningar.

© iStock

10 Varför är crossfit så populärt?


Filosofin bakom crossfit är att skapa en komplett idrottare – och vem vill inte vara det? Träningen är tuff, men samtidigt rolig och omväxlande. Dessutom blir det en speciell laganda som man annars främst upplever inom fotboll, innebandy och andra former av lagsporter där man är beroende av varandra.

Det är stor skillnad jämfört med vanlig styrketräning, som oftast är en ensam kamp mot vikterna. För en del är det dessutom ett plus att både träningen och miljön är lite tuffare än den ”vanliga” gymmiljön.