Kokosolja

Kokosolja är perfekt för vård av hud och hår. Men i matlagningen är det inte det sundaste valet, då den är full av mättat fett. Här kan du läsa mer om kokosolja – och hur du använder den.

Kokosolja på sked

KOKOSOLJA Kokosolja är i fast form på våra breddgrader – men är flytande i tropikerna.

Så ska du använda kokosolja

Kokosolja består i huvudsak av mättade fettsyror. Sammansättningen av fettsyror kan höja ditt kolesterolvärde. Livsmedelsverket rekommenderar att vi generellt sänker intaget av mättat fett, då vi redan får i oss rikligt av det – primärt via animalist fett. Därför ska du äta kokosolja med måtta.

Hälsomässigt finns det ingen anledning att välja kokosolja, då den i motsats till oljor med många omättade fettsyror (t ex olivolja och rapsolja) inte gör något gott för vår hälsa.

Kokosolja har tidigare rosats för sina goda stekegenskaper, men det är faktiskt mycket bättre att steka i rapsolja eller olivolja. Ät gärna kokosolja ibland på grund av den goda smaken, men inte för ofta.

Så använder du kokosolja

Använd kokosolja för att smörja din vintertorra hud eller för att steka i, om du lagar rätter där kokosoljans söta smak lämpar sig – t ex orientaliska rätter eller pannkakor.

Kokosolja – så tillverkas den

Oljan pressas ut ur kokosnötternas torkade frövita. Kokosoljans smältpunkt gör den flytande i tro­pikerna, men fast på våra nordliga breddgrader.

Tänk på detta när du köper kokosolja

Köp klar och oraffinerad kokosolja med lätt söt kokossmak om den ska användas för matlagning.