Kokosnöt
En mogen kokosnöt kan vara svår att få upp, men när du lyckas är det mödan värt. Inuti finns ett mjukt och vitt kött som är fantastiskt gott.
En mogen kokosnöt kan vara svår att få upp, men när du lyckas är det mödan värt. Inuti finns ett mjukt och vitt kött som är fantastiskt gott.
Kokosnötter är rika på fett och kostfibrer. Samtidigt innehåller den exotiska nöten vitaminer och mineraler som B-vitaminer, C-vitamin, folsyra, kalium, järn och selen.
Vitamininnehållet är större i en färsk kokosnöt än i bearbetade produkter, som kokosmjöl och kokossocker.
Om du har fått tag i en av de omogna, gröna nötterna så kan du skära hål i toppen, sticka ner ett sugrör och dricka det så eftertraktade kokosvattnet! Den omogna kokosnöten har ett mjukt och sött kött som kan ätas som sorbet.
Om du har en av de välbekanta, bruna och håriga nötterna så öppnas den bäst med hammare eller såg. Kokosköttet kan ätas som snacks, i fruktsallad eller i varma rätter.
En omogen kokosnöt är en stor, grön stenfrukt med kokosvatten och mjukt, vitt kött. Den mer kända bruna kokosnöten är mogen.
Här hittar du frövitan (kokosköttet) och saft (ej att förväxla med det hippa kokosvattnet).
Omogna, gröna kokosnötter kan du med lite tur hitta i asiatiska butiker.
Den bruna nöten kan du dock hitta i de flesta livsmedelsbutiker. Den ska kännas tung när du lyfter den och när du skakar den ska det skvalpa – annars kan den vara för gammal.
Nöten ska vara helt fri från sprickor, annars kan den vara sur.